Mesél a Pesti Taxi Tartalom

2020.04.10.


  Mesél a pesti taxi


Régi mániám,
Végighajtani a Stefánián...
Ugye, már ennek a két sornak is varázsa van? A fess fiáker, a konflis.
Vajon ki volt az első „fuvaros" a világon? Melyik volt a történelmi pillanat? Ki kérte, vagy ki ajánlotta fel elsőként, hogy pénzért vagy mondjuk néhány tojásért elszállít valakit? Talán valahol a Távol-Keleten, már több ezer éve? A riksák őse?
Ki tudja? Térjünk inkább vissza a Stefániához. Hiszen a riksa, vagy a századeleji hangulatot árasztó fekete londoni taxi, netán a rikítóan sárga New York-i, amelyben tilos előreülni, és a sofőrt golyóálló üveg választja el az utastértől, merőben más világ, amelyről ugyanúgy kötetek sorát lehetne - több helyen már meg is tették - írni, mint a pesti taxiról. Igen, a pesti taxiról, amely, ha mesélni tudna, megelevenedne a történelem, a mindennapok gyötrelme, szépsége, szégyene, büszkesége, szennye és ékszere.
Megpróbáltam szóra bírni. Meséje izgalmas, lenyűgöző, ízig-vérig pesti. Felfedi a város titkait, csodáit. Csak az a baj, hogy minél többet mond, annál inkább érezzük, hogy ezer és egy éjszaka is kevés lenne, ha végig akarnánk hallgatni. Ne is kérjük hát számon a kezdetet és a befejezést. Lessünk bele a csodálatos történetbe. Mélyedjünk el a pesti taxi rendhagyó meséjében, amelynek minden sora igaz. És ha egyszer-egyszer valaki véletlenül magára ismerne, annyi baj legyen. Arról legalább tudni fogja: tuti fuvar volt!


Budapest, 1989. március
Lukáts György

 

A könyv fóruma
Amikor ébren vannak a patkányok


  • E könyv előkerülése, újabb könyvespolci motyózásom eredménye. Én annak idején nagyon élveztem. Most újraolvasva furcsa érzés, hogy már akkor is úgy beszéltek a múltról, mint valami csodálatos soha vissza nem térő aranykorról, pedig még nem sejtették, mi minden vár ránk.
    Számomra, a könyv születésének ideje volt az aranykor, hiszen én akkor voltam ifjú titán, a könyvben szereplők számára, viszont magam voltam a felhígulás, a tömegesen, már szinte akadálytalanul beözönlő ifjuság!
    És hol volt még a rendszerváltás, a munkanélküliek tömege....?