A Fakezű

2006.02.02.

Mesél a pesti taxi
„Mesélek neked a Fakezűről. A Főtaxinál dolgozott, mint ellenőr. Nagyon kemény pali volt. Az egyik keze fából készült, úgy, hogy rá tudta tenni a sebességváltóra. Az éjszakában abban az időben neki volt a leggyorsabb autója. Egy kézzel vezetett, Niki Lauda se érte volna utol, már csak azért se, mert úgy ismerte a várost, mint a tenyerét. Bocsánat, ez nem jó hasonlat. Szóval, mint a bal tenyerét...

Temérdek történet maradt utána. Fújta a rendeleteket. Egyszer az egyik kolléga rendesen dolgozik egy csajon. Ez persze, nagy bűn a Főtaxinál. A paragrafus úgy szól, hogy a dugás „a taxi nem rendeltetésszerű használata".
Szóval, a Fakezű rajtakapta őket, valahol a nyolcadik kerületben. A hátsó ablakon volt egy zsebkendő, odacsíptetve az üveggel.
A Fakezű csak bambult a dologra. Aztán a kegyetlen ember így szólt a sráchoz:
Ide figyelj! Ha megmondod, hogy ez a rohadt zsebkendő miért van odacsípve, esküszöm, elengedlek.
Kicsit csalódott a válaszon, amely így hangzott:
- Tudod, amikor én vagyok alul, zavar a lámpafény...
A Fakezű elgondolkozva legyintett és továbbállt.
A rendőrök is ismerték, tudták, hogy kegyetlen és nem lehetet meglógni előle. Volt olyan, hogy egyirányú utcában szemben robogva fogott meg valakit.
Egyszer majdnem engem is. Kellemes utasom volt, csinos kislány. Összejött az út során az ügy. Megdumáltuk, dugunk egyet. Felmentünk a Hármashatárhegyre. Műútról le, az ösvényen jól be a fák közé, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Rám kucorodik a lány, egyszercsak kocsihangot hallunk, megáll mögöttünk egy ezerötszázas Zsiguli. Égett a lámpája, de a kómában, a mámorban nem vettük észre időben a veszélyt.
Mire felocsúdtunk, késő volt. Letolt gatyával, elképedve tekertem le az ablakot, amikor a rendőr bekopogott. Most mi lesz?!
- Maguk megőrültek? - mondta szalutálva. - Miért tartják szeretkezés alatt a lábukat a féken...?
Akkor eszméltem. Én marha. Véletlenül a féken maradt a lábam, a féklámpák pedig több kilométerre jeleznek.
- Most mi lesz, biztos úr?
- Vegye le a lábát a fékről, mert a Fakezű itt ólálkodik a környéken.
Na, erőt egészséget...
Szalutált, felbúgatta a motort és elment. Hát, ilyen híre a Fakezűnek...