ESTI KURÍR: Megbénult Veszprém is

2006.11.07.

TAXIS BLOKÁD 1990.10.25-28

1990. okt.27.
ESTI KURÍR


Megbénult Veszprém is.

Veszprémben megállt az élet, Veszprémben mindent eltorlaszoltak a taxi­sok és a magánfuvarozók, csatlakoztak hozzájuk a buszosok, reggeltől megvaló­sult, hogy „lélek az ajtón se be, se ki".
Kisiskolások nagy táskákkal, sánta öregemberek bottal, vakok kutyával gyalogolják végig a várost, s közben kérdezgetik: tényleg ezt kell csinálni?
Nem az útlezáró taxistól kérdezgetik, nem a buszvezetőtől, nem a maszek fuvarostól, hanem valaki egészen mástól. Ki fog rá felelni?
Pénteken a Balaton-felvidék fővárosa még mindig lezárva. Taxisok, az asz­faltépítők mixerkocsijai, a magánfuvarozók teherautói, az Autóközlekedési Tan­intézet tanulóautói torlaszolják el a ki- és bejáratokat.
Szabó Sándorral és Molnár Zoltánnal, két Gábriel-taxissal sikerült interjút készítenem. Egybehangzóan elmondták: „Nekünk, szolgáltatást nyújtó emberek­nek ez a halál. Ha megemeljük az árainkat, nem fog senki beülni a kocsinkba.
Ha nincs bevételünk, nem eszik a család. Nem hisszük, hogy csupán rajtunk kell csattannia a világpolitika ostorának."
Megérdeztem, hogy ez a bojkott mindenkire vonatkozik-e. „Nem" - volt a válasz, „mert élelmiszer-szállítmányt, mentőt, tűzoltót, temetési menetet, isko­lásgyerekeket szállító buszt természetesen azonnal átengedünk mi is, mások is. Az is igaz azonban, akik a járdán próbáltak kikerülni bennünket, a gyalogosok tartóztatták fel."
Meddig lesz ez így? Délután háromra ígérte a budapesti taxitársaságok tárgyaló csoportjának elnöke, hogy jelzi a tárgyalások eredményeit. Itt is úgy tudják: ha a kormány hétfőn reggelig valamiféle visszalépést jelent be, úgy há­rom órán belül az egész ország közlekedése felszabadul.
Megkérdezem dr. Bartalus Antal rendőrfőkapitányt: milyen intézkedéseket terveznek?
- Nekünk itt ugyanúgy tárgyalnunk kell a demonstráció résztvevőivel, mint a kormánynak odafent. Természetesen törvénysértőnek tartjuk a be nem je­lentett demonstrációt, hiszen ez jogszabályainkkal ellentétes. Ám ezt most rend­őri eszközökkel megoldani véleményem szerint nem lehet, és nem is szabad, most gondolkodni kell. Arra természetesen készen állunk, hogy ha a bojkott résztvevői és a közlekedésben akadályozott emberek között bármiféle konfliktus támadna, azt megakadályozzuk.
Most kapott hír szerint a bojkottálók fél órára feloldották az útlezárásokat, hogy az iskolások és munkából haza igyekvők eljuthassanak otthonaikba..

Sztankay József

 

 Taxisblokád 1990. okt. 25-28

Fórum

Fotók