ESTI KURÍR: Megbénult Veszprém is

2006.11.07.

TAXIS BLOKÁD 1990.10.25-28

1990. okt.27.
ESTI KURÍR


Megbénult Veszprém is.

Veszprémben megállt az élet, Veszprémben mindent eltorlaszoltak a taxi­sok és a magánfuvarozók, csatlakoztak hozzájuk a buszosok, reggeltől megvaló­sult, hogy „lélek az ajtón se be, se ki".
Kisiskolások nagy táskákkal, sánta öregemberek bottal, vakok kutyával gyalogolják végig a várost, s közben kérdezgetik: tényleg ezt kell csinálni?
Nem az útlezáró taxistól kérdezgetik, nem a buszvezetőtől, nem a maszek fuvarostól, hanem valaki egészen mástól. Ki fog rá felelni?
Pénteken a Balaton-felvidék fővárosa még mindig lezárva. Taxisok, az asz­faltépítők mixerkocsijai, a magánfuvarozók teherautói, az Autóközlekedési Tan­intézet tanulóautói torlaszolják el a ki- és bejáratokat.
Szabó Sándorral és Molnár Zoltánnal, két Gábriel-taxissal sikerült interjút készítenem. Egybehangzóan elmondták: „Nekünk, szolgáltatást nyújtó emberek­nek ez a halál. Ha megemeljük az árainkat, nem fog senki beülni a kocsinkba.
Ha nincs bevételünk, nem eszik a család. Nem hisszük, hogy csupán rajtunk kell csattannia a világpolitika ostorának."
Megérdeztem, hogy ez a bojkott mindenkire vonatkozik-e. „Nem" - volt a válasz, „mert élelmiszer-szállítmányt, mentőt, tűzoltót, temetési menetet, isko­lásgyerekeket szállító buszt természetesen azonnal átengedünk mi is, mások is. Az is igaz azonban, akik a járdán próbáltak kikerülni bennünket, a gyalogosok tartóztatták fel."
Meddig lesz ez így? Délután háromra ígérte a budapesti taxitársaságok tárgyaló csoportjának elnöke, hogy jelzi a tárgyalások eredményeit. Itt is úgy tudják: ha a kormány hétfőn reggelig valamiféle visszalépést jelent be, úgy há­rom órán belül az egész ország közlekedése felszabadul.
Megkérdezem dr. Bartalus Antal rendőrfőkapitányt: milyen intézkedéseket terveznek?
- Nekünk itt ugyanúgy tárgyalnunk kell a demonstráció résztvevőivel, mint a kormánynak odafent. Természetesen törvénysértőnek tartjuk a be nem je­lentett demonstrációt, hiszen ez jogszabályainkkal ellentétes. Ám ezt most rend­őri eszközökkel megoldani véleményem szerint nem lehet, és nem is szabad, most gondolkodni kell. Arra természetesen készen állunk, hogy ha a bojkott résztvevői és a közlekedésben akadályozott emberek között bármiféle konfliktus támadna, azt megakadályozzuk.
Most kapott hír szerint a bojkottálók fél órára feloldották az útlezárásokat, hogy az iskolások és munkából haza igyekvők eljuthassanak otthonaikba..

Sztankay József

 

 Taxisblokád 1990. okt. 25-28

Fórum

Fotók

 


Közösségi kapcsolatok

 
 
 
 
 
 
 

Dugófigyelő

2020.06.04.
www.utv.hu

Utoljára feltöltött képek

Linkcsere

4Dimenzió Fixshuttle
Taxi 314
Szentendre
Rókalyuk
Tokio 170
Rádió Taxi
Szeged
Új Taxi
Tatabánya
 
Eurotravel   TAXI 3000   
Sziget taxi TaxiCentrum
Pannon Volán
Taxi, Pécs
MB Vip Service
taxi.lap.hu