Második rendszerváltás

2006.10.26.

TAXIS BLOKÁD 1990.10.25-28
NÉPSZAVA
1990.10.28

Második rendszerváltás.

 

Az utcai politizálást közvetlenül tanulmányozhatta a politológus: Tökei Ferenc ott volt a Parlament előtt a kormánypárti tüntetés kezdetén. Az aka­démikustól kérdeztük:

-Mi a helyes megnevezés: lázadás, forradalom, fölkelés?...

- Azt tartom a legjobbnak, hogy: polgárjogi engedetlenségi mozgalom. Az ilyen soha nem a tartalmat, hanem mindig egy adott szabályt kérdőjelezhet meg. Ez a mozgalom megpróbál új formákat kialakítani. Mégpedig a kormány által rákényszerített módon, hiszen a kormány sem úgy járt el, ahogy elvárható lett volna. Alapvető baj, hogy a kormány nem rendelkezik elemi válságkezelő ké­pességgel. Egyetlen partnernek képzeli magát egy érdekmegosztásos folya­matban, így kialakult az a népi válasz, amelyben rengeteg kaotikus mozzanat van. Magam több cikkben is figyelmeztettem arra, hogy egy őszi vihar várható. Sajnos, ez bejött, mert a kormány következetesen alacsony hatékonyságú politi­kát gyakorol. Nem akarom vitatni, hogy ezek a benzinárak jók-e vagy rosszak. Ám abban teljes nemzeti egyetértés van, az MDF-et is beleértve, hogy így nem lehet politizálni.
Szakmai, szakértői alapon közelítem meg a dolgot. Amit a Grósz-kormány és a Németh-kormány is mert vállalni, ez a kormány is azt meri vállalni: az ár­emelést. A lakosság széles rétegeivel való, diffúznak vélt ütközést. De nem me­rik vállalni a szervezett érdekkel: a nagy állami korporációkkal, a nagy cégekkel és magával az államgépezettel való összeütközést.
Nagyon tarka kép van az utcán. Az emberek azt a második rendszerváltást, amit az MDF a helyhatósági választásokra hirdetett meg, most élik át. Akit csak kérdezek, mind azt mondja: most vesz részt először a politikában, akár az egyik, akár a másik oldalon. Sokan középen is vannak.


- Tehát hasznos is ez a megmozdulás?

- Egészében véve pozitív. Az ország tanul - még nem megtanul - politi­zálni. A türelmetlenség ellenére érvelni tanulnak az emberek. Szervezni tanulják önmagukat. Lehet, hogy az MDF is most válik párttá. S az ellenzéki pártok is most tanulják meg - remélhetőleg - a felelős politizálást.

 

 

 

 

 Taxisblokád 1990. okt. 25-28

Fórum

Fotók


Közösségi kapcsolatok

 
 
 
 
 
 
 

Dugófigyelő

2020.06.05.
www.utv.hu

Utoljára feltöltött képek

Linkcsere

4Dimenzió Fixshuttle
Taxi 314
Szentendre
Rókalyuk
Tokio 170
Rádió Taxi
Szeged
Új Taxi
Tatabánya
 
Eurotravel   TAXI 3000   
Sziget taxi TaxiCentrum
Pannon Volán
Taxi, Pécs
MB Vip Service
taxi.lap.hu