A 17 éves késelő állítja: a taxis kezdte, megütötte őt

2008.04.08.

Úgy kezdődött, hogy ....
Harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a nyomozási bíró azt a 17 éves kamaszt, aki késsel támadt meg egy kecskeméti taxist szombat kora reggel. A bíró szerint a gyanúsított szökésétől és elrejtőzéséről lehet tartani.

Bilincsbe verve kísérték a rendőrök tegnap délelőtt a Kecskeméti Városi Bíróságra R. Istvánt. Hivatalosan meg nem erősített információink szerint a gyanúsított – aki, mint megírtuk, késsel szúrta meg a Kecskeméti Taxi-társasághoz tartozó sofőrt, amikor kiderült, hogy nem tud fizetni – egyebek között azzal védekezett, hogy pénztelensége miatt durván beszélt vele a taxis.

Sőt – mint az utas a bíróságon tegnap (hétfő) állította – meg is ütötte. Ezért felindult állapotba került. Eközben vett észre a hátsó ülés előtt, a Fiat Tempra személyautó fülkéjének padlóján egy kést, amit felkapott és a taxis irányába döfött vele. Majd elmenekült, de később feladta volna magát a rendőrségen, ám ebben megakadályozták, amikor a főkapitányság közelében elfogták a járőrök.

A Kecskeméti Taxis-társaság vezetője és a megtámadott taxis tegnap (hétfő) – noha eddig két alkalommal ajánlottuk fel, hogy nyilatkozhatnak a történtekről szerkesztőségünknek – elhárították a lehetőséget. Közben meglehetősen élénk vita alakult ki internetes portálunkon, a baon.hu-n a támadásról szóló tudósításhoz kapcsolódva. Tegnap délutánig mintegy 900 hozzászóló fejtette ki a véleményét a weblapon. Egy részük – mint például az „én” nick nevet választó hozzászóló – azt fejtegetik, hogy vannak olyan utcák, területek Kecskeméten, amelyek közbiztonsága megkérdőjelezhető. Mint „én” írja: „A taxis külföldi volt? Vagy vidéki? Nem tudja, hogy a … utcában még a mentőst is megverik? A tettes büntetése valószínű, hogy nevetséges lesz…”

Névtelenséget kérő taxisok tegnap (hétfő) tudósítónknak megerősítették, hogy valóban vannak olyan utcák Kecskeméten, ahonnan a saját biztonságuk érdekében nem vesznek fel rendelést. Ezt azonban úgy kerülik meg az érintett területek lakói, hogy gyalogosan mennek például egy közeli benzinkúthoz, és oda kérik a kocsit. Ilyenkor csak a helyszínre érve szembesül a taxis azzal, hogy nem kívánt fuvarhoz jutott. A kecskeméti tűzoltók körében pedig máig beszélnek arról, hogy ezen a környéken oltás közben tűnt már el a járműveikből felszerelés.

- Kétségtelen, és az én információim is ezt erősítik meg, hogy vannak olyan városrészek Kecskeméten, ahová nem szívesen mennek ki a taxisok – mondta dr. Kassai László rendőr alezredes, Kecskemét megbízott rendőr-kapitánya. - De tovább megyek: tartanak az ide szóló bejelentésektől az orvosok, és a mentősök is. Valamint számomra az is megdöbbentő, hogy ezen a környéken volt olyan utca a városban, ahol például rendőri biztosítás kellett a csatornázáshoz.

N.N.M.