Megkérdeztük Surányi Attilát: Rettegjünk, vagy repessünk?

2007.02.06.

Surányi Attila a TFTSZ Elnöke
Beszélgetés a TFTSZ-ről kicsit kötetlenebbül a mi nyelvünkön, a minket érintő és érdeklő kérdésekről.

- Megalakult a TFTSZ, teljes nevén: Taxisok világában olvashattuk a terveket, célkitűzéseket. Mi taxis szemmel nézzük a világot. Felmerült bennünk, hogy most akkor nekünk ettől a szervezettől rettegnünk kell, vagy repesnünk az örömtől, hogy végre létrejött.

- Nem nagyon értem a kérdést. Mitől kellene félni?
Ez a szervezet azért jött létre, hogy a Taxi mint szakma a helyére kerüljön. Olyan megkötések, olyan bürokratikus dolgok vannak, amik miatt elérkezettnek látom az időt, hogy legyen egy olyan szervezet, aki megpróbálja kilobbizni, hogy végre ez a szakma Magyarországon elismert legyen. Igénybe lehessen venni olyan támogatásokat, forrásokat, - gondolok itt EU forrásokra, önkormányzati támogatásokra - ami nagyon sok szakmának megvan. A taxi ma a periférián van. Ti tudjátok a legjobban, érzitek a saját bőrötökön, hogy milyen tortúrákon kell keresztülmenni, amíg bármit elintézel, például levizsgáztatsz egy autót. Én, ahhoz adtam a nevemet, és vállaltam el az elnöki posztot, hogy minden tudásommal küzdjek azért, hogy ezt a szakmát elismertessük, megfelelő teret adjunk neki, megismertessük a fiatalokkal, megismertessük azokkal, akik esetleg csak utasok, vagy csak érdekli őket. Tehát a legfontosabb célkitűzés ez.

- A kérdésünk arra vonatkozott, hogy egy ekkora szervezet, hihetetlen tőkeerővel, és hatalommal rendelkezik. A budapesti nagy taxitársaságok zömét már képviselitek.
Ez lehetőséget ad diktatúrára, a taxisokkal szembeni még egységesebb fellépésre. Amit te felvázoltál, a hatalom elleni fellépés az üdvözlendő és nagyon örülünk neki, de kell e nekünk ott lenn félnünk attól, hogy még kiszolgáltatottabbak leszünk?

- A hatalmas tőkekoncentrációt, azt az 50 ezer forintos tagdíjra értitek? Gondolom.
A szövetségnek van egy nyilvános tagdíja, mindenki ki tudja számolni, ez a hatalmas tőke éves szinten egy pár millió forint. Tehát szó nincs tőkekoncentrációról. Egyet ne felejtsetek el: Ezek a cégek konkurens cégek, küzdenek egymással, harcolnak egymással, ha mondhatom ezekkel a szavakkal. A 6X6 részéről elképzelhetetlen, hogy összeboruljon a többiekkel, és akkor most koncentráljuk a tőkét. Mire?
A 6X6-nak van egy tulajdonosi köre, van egy üzletpolitikája, én ezt nem szeretném senkivel megosztani, én a saját utamat járom.
Ha a taxisok attól félnek, hogy itt most mi összedobjuk a pénzt aztán ledarálunk mindent, és mindenki rabszolga lesz, megnyugtatom őket: Nem!
A 6X6 egy fillért nem fog kockáztatni a City Taxiért, a Buda Taxiért, vagy a Taxi 2000-ért. Ezt felejtsétek el. Nyilvánvaló, hogy fölmerült bennetek, de szó nincs erről. Én, se a pénzemet, se az egzisztenciámat, pláne a cégét nem fogom kockáztatni, hogy összeálljak konkurens cégekkel. Ne felejtsük el, a konkurencia között soha nem lehet barátság.
Soha! Soha!
Mindig azon vannak, hogy valamilyen módon a másik elé kerüljenek. Szeretném, ha ezt a félelmet el tudnám oszlatni bennetek, mert szó nincs arról, hogy itt nagy cégek tőkét koncentrálnak. Itt valóban, arról van szó, hogy ebből az éves tagdíjból gazdálkodunk, aminek BÁRKI részese lehet, aki két éve bejegyzett társaságként működik. Tehát a nagyok mellé - és ezért érzem jónak az alapszabályt – bármilyen Bt., bármilyen kis Kft. ugyanúgy beszállhat, és önálló azonos szavazata lehet, mint a nagyoknak.

- A Taxisok világában van egy mondat, miszerint az etikai vétséget elkövetőket a szövetség tagjai nem veszik fel. Hogy kell ezt érteni?
Tehát ha megharagszik rám egy főlótuszfaktusz, akkor mindjárt köthetem is fel magam?


- Jó a felvetés, mert ez valóban megint arra ad okot, hogy itt a taxisok találgassanak.
Nem!
A 6X6 bárki olyat fölvesz, akit esetleg másik helyről akármilyen indokkal kirúgtak, kivéve –és remélem, hogy ezt átérzitek, hogy mi az, az egyetlen ok, amit jó, ha egymásnak átadnak a cégek, illetve a kollégák is megtudják – az utasok megkárosítása.
Nem érzem ebben az erőt, nem érzem a diktatúrát, mivel valamennyien erről a piacról élünk, én azt hiszem, hogy valamennyiünk érdeke, hogy az az ember sehol ne tudjon elhelyezkedni. Nincs garancia, hogy ha a Buda taxinál, a Taxi2000-nél, vagy a City taxinál valaki megkárosítja az utast, és átveszi a másik cég, ott nem fogja ugyanezt tenni?
Valamennyi szakmában a legsúlyosabb vétség, az ügyfél megkárosítása.
Ez nem megengedhető!

- Ha valaki mégis olyat követne el, ami miatt a szövetségen belül nem szabadna felvenni, de valamelyik cég mégis felveszi, lesz e szankcionálási lehetősége a szövetségnek?

- Nem!
Szankcionálási lehetőség nincsen. Tehát, természetesen ennek ellenére bármelyik cég még így is felveheti.

- Szó van egy közös etikai szabályzat kidolgozásáról, ami üdvözlendő. Ennek folyományaként elképzelhető-e egy közös ellenőrző szerv, mondjuk: Szövetségi Etikai Bizottság létrehozása?

- Nem kizárt! A szakma és az utcán dolgozó taxisok érdekében. Ez nem tudom mennyire hihető felétek, hogy ha közös, akkor nyilvánvalóan nem a 6X6, vagy a Buda taxi érdekeit kell képviselni, hanem pontosan azt az egységes rendet szeretnénk képviselni az utcán, ami az egész szakmának a javára válhat.

- A hatalom felé lobbizni szeretnétek törvényhozási kérdésekben. Szerepel-e az elképzelések között, hogy ugyanezt az ellenőrző bizottságot valamilyen módon a mezítlábasok ellenőrzésére is kiterjesszétek, olyan hivatalos jogosítványt szerezzetek, amivel az egész taxis szakma egységesen ellenőrizhetővé válna?

- Hát ez, azért sokkal bonyolultabb dolog. Nem hiszem, hogy rövidtávon meg lehet csinálni, de természetesen megint nem kizárt. Ez a szövetség azért, túl sokat sem akar magára vállalni.
Megvannak az ellenőrzésére a hivatalos kritériumok: törvények, rendeletek, szabályok. Nem hiszem, hogy ezt elsősorban nekünk kéne elvégezni. Erre van a fogyasztóvédelem, van hatóság, akinek én úgy érzem ez a feladata, - gondolom te is tudod - hogy kötelessége ellenőrizi a bejövő panaszok után ezeket a taxisokat.

- De mint tudjuk ezek a hatóságok pillanatnyilag nem nagyon vannak, a helyzet magaslatán.

- Túl vannak terhelve, nincs rá idejük. Én úgy érzem, hogy ez egy sokkal hosszadalmasabb egyeztetés, lobbizás, de mondom, nem kizárt semmi.

- Rengeteget beszélgettem már cégvezetőkkel, amikor felvetettem a taxisokat súlytó legfontosabb problémákat, mindig azt a választ kaptam, hogy igazam van, és ő ezt szívesen meg is lépné, de a többi cégvezető ezzel nem ért egyet, és ha csak ő lépi meg, akkor az ő cége tönkremegy. Érthetjük-e úgy a szövetség létét, hogy ez az érv végre megszűnik, és az együttműködés a taxisok szempontjából fontos kérdésekben is működni fog?
Értem ez alatt például a kiállási díjat, vagy a címre érkezéskor az azonnali óraindítást. Konkrét tarifaemelés nélkül kb. napi 3000 Ft. plusz bevételt jelentene a taxisoknak, nem utolsósorban az autók gyorsabb pörgését is elősegítené, tehát ez a címkiadás szempontjából is hasznos lenne.
Vagy ugyanilyen fontosnak tartanánk például, az éjszakai illetve ünnepi tarifák újbóli bevezetését.

- Ezekre a tarifális kérdésekre a szövetségnek nincs jogosítványa, és nem is erre alakult.
Itt azért már vannak hatósági megkötések, vannak olyan szabályok, amiket nekünk meg kell tartani, nagyon alá szeretném húzni, hogy ez a szövetség, szakmai szövetség. Ez nem gazdasági, nem tarifális, mert hát itt azért elég nehéz dolgokról beszélgetünk. A szövetség nem hiszem, hogy bárkit arra tudna kényszeríteni, hogy kiállási díjat számoljon fel.

- Szomorú, pedig számunkra ennek az összefogásnak az lenne leginkább a haszna, hogy végre azok a dolgok is megoldhatóvá válnának, amiket a verseny elvett tőlünk. Ezek mind, mind olyan dolgok, amiket feszegetünk. Ünnepi tarifák, éjszakai tarifák, kiállási díj, amik léteztek valamikor.

- Bocsánat, akkor azért hadd szóljak, ha már ezt feszegeted. Természetesen a szövetség - legalábbis én úgy érzem – álláspontja, hogy ehhez nagyon jó megoldás lenne a hatósági ár.
A szövetségnek,- és a szakmát húztam alá, -természetesen ilyen szinten már köze van a tarifához. A szövetség, és én magam is támogatom a hatósági árat. Támogatnám azt a tarifális rendszert, ami tisztába tudná tenni a vállalkozók problémáit, és a vállalkozókat súlytó intézkedéseket. Tehát ebben már a szövetség lobbizhat.

- Beszéltél arról, hogy a szövetség lobbi tevékenységet akar folytatni a jogalkotók felé.
Ebbe beleérthetjük a Fix tarifát?


- Így van, természetesen.

- És a létszámot, a létszámkorlátozást is beleérthetjük?

- Ez másik, amiben nagyon igazatok van, nagyon jól látjátok, hogy a létszám egy nagyon neuralgikus pont ebben a szakmában. Annak idején nagyon felduzzasztódott ez a szakma, hosszú időbe telik mire ez le fog tisztulni. Én támogatnám, és a szövetség is biztos, hogy támogatja a létszámkérdés valamilyen hatásos megoldását.
Minden szakmának meg kellene védenie a saját piacát a beáramlás ellen, nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a létszámban is tudjunk lépni, illetve lobbizni.
Hadd kanyarodjak még egy kicsit vissza. Én, mint a szövetség elnöke, - és szeretném, ha ezt átadnád a taxisoknak - ha tetszik, ha nem, (sajnos nem látom, hogy ebben egyetértenénk) határozottan kijelenthetem, hogy mindenféle gazdasági kérdésben, akár tarifális kérdésekben is egy oldalon állunk, ami nyereségesebbé teszi a vállalkozást. Ami jó a taxisnak, az jó a fuvarszervező társaságnak is.
Nem minden fuvarszervező társaságnak jók a nyomott tarifák, az üres kiállások, azok a taxist sújtó dolgok, amiket a verseny időközben ránk kényszerített. Én azt mondom, hogy a szövetségnek minden olyan plusz bevételt, ami megszerezhető, amit ki lehet lobbizni, meg kell szerezni, ki kell lobbizni.
Abban igazatok van, hogy ebben a konkurenciaharcban egy-két cég, hogy fönt tudjon maradni, lenyomja az árakat. Ez természetes.
Az a baj, hogy ez a szakma azokat nem tudta kivetni magából, akik ártanak neki. Ez a vállalkozóknak, az ott dolgozó embereknek lenne a felelőssége, hogy ha valaki ár alatt dolgozik, ne dolgozzanak nála.

- Ez nem működik, mert egy ilyen cégnél, felmegy a megrendelések száma, aminek köszönhetően, úgy érzik a taxisok, hogy mégis érdemes maradni, odamenni!

- Na de hát akkor ez egy csapda? Vagy egy ördögi kör?

- Igen, ez a huszonkettes csapdája, magunk alatt vágjuk a fát, és ezt csak egy huszárvágással oldhatjátok meg.

- Illetve nem biztos, hogy magatok alatt vágjátok a fát, mert az tény, hogy a kihasználtság ebben a szakmában nagyon fontos. Ha megnézed – és most szövetségről beszélünk, nem a 6X6-ról –, hogy kinek az árpolitikája milyen, kinél milyen magasak a tarifák, a 6X6 nem tartozik a legolcsóbb társaságok közé. De jól látod, jól mondtad, egy ördögi kör, egy csapda.
A vállalkozó, mivel van fuvar, örül, de amikor hó végén számol, rájön, hogy a sokból kevesebb van.

- 11 taxitársasággal, jó kihasználtsággal, pillanatnyilag nem üzemeltethető ez a dolog, mert ha én kint maradok Békásmegyeren, nekem az istenért nem jön egy békási cím, közben a másik társaságtól pedig a Nyugatitól jön ki valaki egy békási megrendelésre. 11 taxitársaság úgy ahogy van sok.
Térjünk vissza, a létszámhoz.
Abban megállapodhatunk, hogy sok a taxi a városban. A szövetség tervei között, viszont határozottan szerepel a vérfrissítés szó. Mondván, szükség van a fiatalokra, ide kell csábítani őket, vonzóvá kell tenni számukra a szakmát. Ez ellentmondásnak látszik. Mi lesz az öregekkel, mi lesz a te, vagy az én generációmmal? Nekünk még 20 évünk van a nyugdíjig.
Lecserélhetők? Lecserélendők vagyunk?

- Nem, ez egyáltalán nem így van. Ezt a vérfrissítést nyilván idézőjelben kellett volna megjelentetni a cikkben, mert úgy van igazán ennek értelme. Ha megnézed, a társaságoknál majdnem 20-25 %-ban vannak azok az emberek, akik már nyugdíjasok. Az ugye nem az ő hibájuk, hogy a nyugdíjuk mellet taxizniuk kell. De ha ezek az emberek lerobbannak, nem tudnak dolgozni, úgy érzem, hogy őket azért pótolni kell. Tehát a vérfrissítést nyilvánvalóan nem a mi generációnkat, tehát az ereje teljében lévő taxisokat érinti, mert azért ez egy piac. A jó megmarad, a gyenge elhullik. Ez kőkemény kapitalizmus, mint a magyar gazdaság.

- A gyenge elhullik. De hát a gyengék, ezek az öregek, akik lehúztak ebben a szakmában 30-40 évet. Természetes, hogy ők nem fognak tudni annyit, és úgy teljesíteni, (sem címfelvételi technikában, sem utcán töltött időben) mint a fiatalok. Nem lehetne elgondolkozni azon, hogy hogyan lehetne őket támogatni, - ez hülyeség, nem támogatni kell - de például, egy alacsonyabb tagdíjat meghatározni nekik?

- Nagyon jól látod, természetesen ez a megoldása a dolognak, a szövetségnek, még ha nem is szakszervezet, de kötelessége gondoskodni ezekről a kollégákról. Mi mindenképpen javaslatot teszünk arra, hogy a nyugdíjasok, és a nyugdíjat megélő kollégák ugyanígy tudjanak dolgozni, de természetesen csökkentett tagdíjjal. Ez nagyon jó felvetés.

- Beszéltél arról, hogy a Taxizást szakmává kellene tenni.
Felmerült a kérdés, hogy ha ezt valami komolyabb oktatáshoz, netán szakmunkás-vizsgához kötik, akkor a szakmában már bent lévőkre is vonatkozik-e?


- Nem!

- Tehát ha ezt a szakmát végre kikiáltják szakmának, az nem jelenti azt, hogy nekünk is iskolapadba kell ülnünk, és rengeteg pénzt kifizetnünk?

- Természetesen nem.
Hogy nézne ki az, hogy olyan embereket, akik oktathatnák ezt a szakmát, iskolába küldjük? Minden ilyen feltétel, csak az újonnan bekerülőkre vonatkozhat.
Elképzelhető, és kívánatos lenne, hogy a kollégáknak szervezzünk, akár cégenként külön, akár közösen valamilyen továbbképzést, de ez semmiképpen nem járhat fizetési, és vizsgakötelezettséggel!


- Markáns mondatokat olvashattunk a fekete munka elleni fellépésről. Sok kollégám komoly szakmai múlttal, szépen apránként odaadta kedvezményként a megrendelőknek az egzisztenciáját. Kvázi önhibáján kívül került abba a helyzetbe, hogy most feketemunkásként kénytelen dolgozni, mert elcsúszott a közterhek fizetésével, és a rendszer úgy működik, hogy bizonyos szint alól lehetetlen fölállni. Mi lesz velük?
Bűnözőnek tekintitek őket?

- Nem, egyáltalán nem tekintjük bűnözőnek őket, de hát feketén nem lehet dolgozni egyetlen gazdaságban sem, egyetlen szakmában sem. Egy szövetségnek, egy szakmának mindenképpen azokat kell védenie, akik tisztességesen, erejüket megfeszítve befizetik maguk után a járulékokat, közterheket, amik mindenkinek kötelezőek. Én úgy érzem, hogy ez nagyon egyértelmű. A szövetségnek ettől függetlenül nem tiszte vizsgálni bárkinek a fekete munkáját.

- Mi az elképzelés a kifehérítésre? Ezek az emberek először is sokan vannak sajnos, másodszoris: nagyrészt igen jó taxisok.

- Így van. És ez megint egy nagyon jó kérdés.
Nekünk a szövetségen belül, és akinek lehetősége van, a taxi társaságoknak, biztosítani kell olyan munkaeszközöket, olyan munkalehetőséget, hogy ezek az emberek tudjanak normálisan dolgozni. Egy-két társaságnál elindult egy folyamat, ami pontosan ezeknek az embereknek nyújt segítséget, hogy át tudják gondolni, hol tudnak elhelyezkedni, és tisztességesen dolgozni.
Lehetőséget kell adni, hogy aki vállalkozónak nem alkalmas, de taxisként megállja a helyét, tisztességes feltételekkel, tisztességes körülmények között végezhesse a munkáját.
Pont abban szeretnénk segíteni, hogy ebben a szakmába legyenek olyan lehetőségek, az úgymond alkalmazotti státuszban lévő kollégáknak, - akik nagyon sok embernek tolják a szekerét, akik utánuk semmiféle járulékot nem fizetnek, értük semmiféle felelősséget nem vállalnak, de ezeket az embereket becsülettel nyúzzák - hogy legalább az alap dolgaik rendben legyenek, ami az ő biztonságukat garantálja. A bejelentés, a nyomonkövethetőség, a szervezetnek legyen ráhatása, hogy ezek az emberek normális keretek között tudjanak dolgozni.
De ezt te tudod legjobban, hogy biztosan rengeteg olyan Bt, olyan himi-humi társaság van, ahol a taxis tisztességgel, becsülettel fizeti a fizetnivalókat, és mégis egyik pillanatról a másikra kikapják alóla az autót.
A feketemunkát én nem azokra a kollégákra értettem, akik önhibájukon kívül lecsúsztak, hanem azokra az emberekre, akik ezeket alkalmazzák, ezeken élősködnek.
A szövetség ebben szeretne segíteni, lehetőséget adni, ha valaki nem tud önálló vállalkozóként dolgozni, akkor bármelyik társaságnál, akinél persze ez üzemel, rá tudjon ülni egy autóra, és normális keretek között tudjon dolgozni.
Nem tudom mennyire érthető amit mondok.

- Nem lesz ez szimpatikus. A budapesti taxis társadalom sajnos egy elkényeztetett, félrevezetett taxis társadalom, azt hiszik, csak az a taxis, aki vállalkozó. Még akkor is, ha a valóságban már saját vállalkozása nincs is. A saját autóhoz, bármilyen áron ragaszkodik. Pillanatnyilag az az érzése mindenkinek, hogy ő akkor taxis, ha egyedül ül egy autón, egyedül dolgozik, még ha beledöglik is.

- Most az alkalmazottak nagyrészt egyedül ülnek.

- Igen, igen.

- Tehát semmiféle problémája nincs vele.

- Csak így egyedül kell megfizetnie az autó fönntartását, és még annak a vállalkozásnak a fönntartásait is, amelyik a kereteket adja.

- Hát ebben szeretnénk segíteni, hogy legyen neki választási lehetősége. Hogy ha már autóra ülhetek, akkor ne mindenütt ugyanazok legyenek a tarifák, ugyanazok a leadók, ugyanazok a sarcok, hanem a szövetség esetleg hasson oda, hogy akik autókat üzemeltetnek, tisztességes keretek között üzemeltessék.

- Tudom, hogy ez egy munkáltatói szövetség, de mivel ma a szakmánkban nem létezik hiteles munkavállalói, magyarul taxis érdekvédelmi szervezet, hogy képzelitek el a taxisok szempontjainak a figyelembevételét a döntéshozataloknál? Konkrétan fórumunkon felvetődött, hogy mi lenne, ha gesztust gyakorolnátok, és egy köztiszteletben álló általunk kiválasztott taxist, egy szavazati joggal meghívnátok a tanácskozásaitokra?

- Kik választanák ki ezt a taxist?

- Jó kérdés, ezt ki kell dolgozni. Taxisok által kiválasztott, a taxisokat képviselő ember legyen, ez a lényeg.

- Ha visszakanyarodunk az alapszabályhoz, biztos vannak itt olyan általatok megbízhatónak ítélt taxis vállalkozók, akik megfelelnek az alapszabályban meghatározott kritériumnak. Mint már mondtam, bárki kérheti felvételét a szövetségbe, és teljesen önálló szavazati joga van. Tudom, hogy ebben a mai taxis szakmában rengeteg ellentmondás van, de ez a szövetség, nem azért jött létre, hogy bármiféle összehangolt taxis vállalkozó sanyargató rendelkezéseket kitaláljunk.
Természetesen gondolom a fórumon most azt fogják mondai a kollégák, hogy persze, mindenki azt mond amit akar. Én arra kérek mindenkit, hogy várjon, majd ha elmúlik fél vagy egy év, visszatérsz ezekre a kérdésekre, nyilván nekem tudod majd szegezni, hogy mégsem erről volt szó, hanem megint ilyen, meg olyan intézkedéseket hoztatok.
Ez a szövetség nem arra alakult, hogy most közösen konkurens cégek, a náluk dolgozó taxis vállalkozóknak már megint milyen sanyargatást találjanak ki, milyen nyomott tarifákat.
Nem erről szól. Mi munkaadói oldalról nagyon sok problémával küszködünk, és itt vissza szeretnék kanyarodni a gépkocsi beszerzésekhez, támogatások kiharcolásához, jogosítványok megszerzéséhez, olyan bürokratikus harcokhoz, amit ti a saját bőrötökön tapasztaltok. Mi ebben szeretnénk egységesen fellépni. Hogy ez a szakma nyílt legyen, ez a szakma egy kicsit gördülékenyebb legyen, a szakmának pozitív forrást, pozitív lökést szeretnénk adni. Azt hiszem, minden vállalkozónak borzasztó nagy előny lenne, ha ő is részesülhetne olyan EU-s forrásokból, olyan támogatásokból a gépkocsi beszerzéseknél, vagy eszközbeszerzéseknél, ami minden más vállalkozásnak rendelkezésére áll. Ez neki is könnyebbséget jelentene.

- Láttok rá esélyt, hogy ez az egyéni vállalkozóknál is működjön?

- Igen!
Hiszek benne. Hiszek a kormány azon ígéretében, hogy kis-és középvállalkozásoknak milyen lehetőségeket tudnak biztosítani. Ezért alakult ez a szervezet. Igenis álljon ki, lobbizzon, harcolja ki azt, hogy a nálam dolgozó alvállalkozó, ha 20-30 %-al olcsóbban jut egy gépkocsihoz, már nincs akkora teher rajta, már kicsit nagyobb a mozgástere. Ezt szeretném, ha kidomborítanád ebben a cikkben.
Rengeteg olyan dolog van, ami miatt eddig senki semmit nem lépett fölfelé, a politikai, illetve a gazdasági irányítók felé.
Most talán, majd lép, hogy egy ilyen szervezet, ami 5000 vállalkozót tömörít mint alvállalkozót - nem mint tagot - de mégiscsak mi őket is képviseljük..
Tehát itt ugye bejön az az ellentmondás, hogy a munkaadói szövetség miért képviseli a vállalkozókat? Azért, mert ha ez a szövetség ki tud harcolni olyan jogosítványokat, amikről az előbb beszéltem, az a szakmának jó.
És én ebben hiszek, és ezért vállalom. Természetesen jól mondod, hogy mi az esély? Hát lehet, hogy ugyanúgy rájövünk egy-két év után, hogy semmi. De valakinek egyszer meg kell próbálnia.

- És akkor még egy kérdés, ami kapcsolódik az előzőhöz: A szövetség ülései nyilvánosak lesznek-e, szavazati, megszólalási jog nélkül, részt vehet e rajta taxis, vagy netán a sajtó?

- A szövetség rátok szeretne támaszkodni. A sajtó tudja továbbvinni az ötleteinket, határozatainkat, próbálkozásainkat.

- Akkor ezt vehetjük ígéretnek, kapunk majd meghívást az ülésekre, és részt vehetünk rajtuk?

- Abszolút! Természetesen.
Én úgy érzem, nekünk az csak jó, ha ti továbbviszitek azokat a híreket, eseményeket, amik ott történnek.


- Élni fogunk vele.


 


 

tomajer@hallotaxi.hu