A gondolat megszületésétől, a "VISZONTLÁTÁSIG" !

2007.03.21.

Vitaindító
Kovács Zoltán (Indián) kollégánk, a TGFSZ illusztris tagja, már sok írással borzolta a cégvezetők idegeit. Mostani vitaindítóját, azzal a reménnyel adjuk közre, hogy hátha teljesül a vágya, és megindul a kétirányú kommunikácó fent, és lent között.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A Horváth Pali igen nemes szándékkal nyitott annak idején egy fórumot azért, hogy ott szakmai kérdésekről lehessen beszélgetni. Ez az elképzelése sajnos kudarcba fulladt.
A több mint 4200 hozzászólásból nincs 5, amelyik ténylegesen a szakmánk jobbításával foglalkozna. Javaslatot tenne arra nézve, hogyan és merre tovább. Volt ott a köpködéstől a szülőzésig minden. Sajnos. Én nagyon remélem nem csak "ennyik" vagytok!
Teljes szívemből remélem, ennél sokkal többre is képesek tudtok lenni.
Szeretném, ha az alábbi dolgozatomról elmondanátok a véleményeteket, meglátásaitokat, és saját elképzeléseiteket. Az lenne igazán jó, ha fel is mernétek vállalni saját magatokat. Tudom ez hiú ábránd a részemről! Egyben szeretném megkérni a tulajdonosokat és igazgatókat, ők is fejtsék ki az álláspontjukat. Talán akkor kiderülhetne, hogy a Pásztor Gyuri támogatása ellenére, miért nem lehet minket, illetve engem, meghívni azokra a tanácskozásokra amiken, minket igen súlyosan érintő kérdések kerülnek szóba?
Tehát kérek MINDENKIT, szóljon hozzá!!! Ígérem a felmerülő kérdésekre, megpróbálok válaszolni is. Legyenek itt ütköztetve az érdekek, az ok-okozati összefüggések! 
Horváth Palit pedig, igen nagy tisztelettel arra szeretném kérni, hogy Ő, az én e-mail címemre írja meg a válaszát. / taximaxi@dunakanyar.net / Ezt azért kérem, mert én kíváncsi vagyok az Ő válaszára is. Viszont, sajnos meg van annak a veszélye, hogy újból indulna a herótozás a hozzászólása után.
Köszönöm szépen!

Íme az én kis szösszenetem:


A gondolat megszületésétől, a „VISZONTLÁTÁSIG”!


Csrrrr…
-Halló XY taxi, jó napot kívánok. Xy vagyok, miben segíthetek?

-Jó napot, kérek egy taxit a Dohány utca 20 elé, Jóska Pista névre, a telefonszámom: 1234567.

-Igen. Kérem, tartsa a vonalat.
-Keresek hetedik Dohány utca 20-hoz kettővel, öttel.
-200-as. Hetedik, Dohány utca 20, Jóska Pista. Mennyi idő lesz?

-3 perc.

-Kösz.

-Jóska úr, 3 perc múlva ott van Önért egy ezüstszínű Mercedes Vitó taxi. Kérem, addigra legyen ott Ön is, 3 perc múlva a kollégám már indítja a taxióráját.
Köszönjük a megrendelését, viszont hallásra, kellemes utazást kívánok!


Na, ezzel nem is érdemes tovább foglalkozni. A munka elindult, hagyjuk, had folyjék a maga medrében.
Az ördög a részletekben rejlik, állítólag!

-Legyen tisztázva a pontos cím, ne engedjék el a megrendelőt addig, amíg nem kapott pontos információt az általa megrendelt szolgáltatásról. Kiállási idő, autó típusa és színe.
-Ha már nincs kiállási díj, akkor a vállalási időtől járjon az óra! Természetesen az alatt az idő alatt oda is kell érnie a kocsinak!
-A utas fizethet, kézpénzben, kártyával, és csekkel. Én nem a csekkes fizetés ellen vagyok, hanem az elvtelen, más terhére történő osztogatását nem tudom elfogadni.
Legyen olyan az a csekk, amit minden cég egyformán bevált, és ne tartozzon hozzá a legkülönbféle kedvezmény. Lehessen akár a trafikban is megvásárolni, mint a buszjegyet, és egy 1000ft-os csekk, 1100ft utazásra jogosítsa fel az utast. Legyen mindegy az, hogy Ő azt a sarki fűszeresnél vette, vagy a múlti cége adta a számára! És itt jön az egyik sarkalatos probléma:

A TARIFA!

Ma már a telefonos tarifák megközelítik a nappali maximumot, ez igen csak jó dolog. Főleg abban a tekintettben, hogy az üzemanyag ára is nagyon hasonló. Tehát ahhoz, hogy a meghatározott maximált tarifákat elérjük, nem kell eget - földet, rengető változtatást végrehajtani.
Én a magam részéről még azt is megkockáztatnám, hogy elég csak egy tarifa. 1 liter = 1 km, ezzel már elég jól el lehet dolgozni.
Amin én változtatnék, az alapdíj. Ezt én 1000ft-ra emelném fel. Pontosan a kétsaroknyi utazások miatt. Nem hinném, hogy azt az utast kellene „büntetni”, aki a belvárosból elmegy Rákosfélelmetesre. A gond inkább a „ne féljen, nem megyünk messzire” típussal van. Tudnilik szerintem ma kétféle ember taxizik: Az egyik, akinek vagy kifizetik, vagy elszámolja az utazást. A másik pedig, aki lusta. A harmadik típus, amelyik a Balesetibe kér autót, - mert eltörte kezét-lábát,- az igen ritka.
Természetesen nekünk semmi közünk nincs hozzá, ki és miért ül taxiba, de azt viszont ki kell jelenteni:
A TAXI NEM SZOCIÁLIS JÁRANDÓSÁG, HANEM EGY LUXUSSZOLGÁLTATÁS!
Ez akkor is így van, ha ezzel sokan nem értenek egyet.
A lakosság 98%-nak a költségvetésében nem szerepel ez a kiadás. Nekem is vannak olyan szolgáltatások, amik elérhetetlenek. Senki sem tart pisztolyt a fejemhez, azért hogy igénybe vegyem ezeket a javakat. Viszont ha igénybe veszem, akkor el is kérik az árát!
A legkülönbféle taxis cégeknek nem az áraikkal kellene versenyezniük, hanem a szolgáltatásukkal! És itt jön egy másik probléma:

A KATAGÓRIZÁLÁS!

Ma a KPM csak taxikat vizsgáztat.
Nem tesz különbséget a Suzuki, és a Mercedes között. Nem is tehet, hiszen azt negatív diszkriminációnak hívnák! Mivel a KPM lényegesen magasabb jogi fórum, mint bármely taxi társaság vezetése, ezért ők, a taxi társaság vezetése, sem tehetnek ilyet.
Aki oda befizetett az egyenjogú!
Azt megteheti, és megmondhatja, hogy mondjuk 2008. 01. 01-től csak bizonyos feltételekkel lehet az adott cégnél dolgozni, de addig nem különböztetheti meg az ugyanannyi pénzt, fizetőket egymástól! Versenyezhet a megrendelőért, például azzal, hogy nála csak Mercedesekkel dolgoznak. Vagy nála minden sofőr öltönyben szolgáltat. Ez csak két példa, lehetne még tovább sorolni őket.
A bent lévőknek adnia kell némi haladékot /2008. 01. 01/, és addig illetve utána csak az általa felállított feltételeknek megfelelő emberekkel, és autókkal dolgozik. Az utas, pedig majd tudja, neki milyen autóra vagy sofőrre van szüksége, és azt el is fogja mondani! Szerintem ma már nem az árakkal kellene versenyezni, hanem a szolgáltatások színvonalával. Igazából az árakban nincs is verseny, mert nagy különbségnek nem lehetne nevezni a mai tarifák közötti eltérést. Semmilyen drámai esemény sem következne be, ha egységesek lennének a viteldíjak! Attól félni, hogy holnaptól az utasok majd a BKV-t részesítik előnyben balgaság.
Ma a cégek azért járnak taxival, mert rájöttek arra, sokkal olcsóbb taxiztatni ez embereiket, mint autóparkot fenntartani. Tehát nem azért, mert a fuvarszervezők beszervezték őket!
A fuvarigényük adott. Csak teljesíteni kell!
Kedvezményt, pedig felőlem kérhetnének, én biztosan nem adnék egyetlen fillért sem! Sem nekik, sem másnak! Egyetlen portás, pincér és még a Jóisten tudja ki mindenki is, hiába tartaná a mancsát!
Ha nem tetszik neki, vigye el a hátán a kedves utast!
Ugyanez vonatkozik a céges megrendelésekre is. Egyetlen fillért sem, pörgetnék vissza semelyiknek sem. Higgyétek el, ettől még nem dőlne össze a világ, és a megrendelések száma sem csökkenne egyetlen, egyel sem. Az a bizonyos torta lehet, talán fordulna valamelyest, de még ez sem biztos. Ha a munkánkkal eddig meg voltak elégedve, akkor ez után is minket választanának. Ahányan pedig dacból átmennének egy másik céghez rendelni, na, attól nem fordulna fel a világ.
A TORTA ETTŐL SEMMIVEL SEM LENNE KISEBB!
Azt pedig, hogy a torta méretváltoztatásait kevésbé érezzük meg, a következő probléma megoldásával lehetne orvosolni.

Ez, pedig a LÉTSZÁM!

Ha eddig nem is, de ez után biztosan sokan meg fognak köpködni.
Én a továbbiakban semelyik cégnél sem alkalmaznék semmilyen „bérlőket”! Sem rendszán, sem autó, sem engedélybérlőket. /Nem azokra gondolok, akik vért izzadva fizetik a lízingdíjakat!/ A CITY például tudomásom szerint igen jól elboldogul nélkülük.
Sajnos azt tapasztalom, hogy a cégeknél még egyelőre fontosabb a napi bérlet kifizetése, mint a közösségi érdek. Amíg ez nem változik meg, addig szerintem nincs helye az új és újabb droidoknak. Hangsúlyozom, az újabbaknak! Egyelőre még mindig sokan vagyunk erre a tortára. Ez is csökkenthetné a különböző elbocsátásokból várható beáramlást.
A cégekhez, pedig legalább két éves taxis gyakorlattal, és két ajánlóval lehetne próbaidőre bekerülni. Mint régen is volt!
A tanfolyamok, pedig nálam úgy néznének ki, hogy a 23 kerületet 23 hónap alatt lehetne megtanulni. Havonta egyet, havi 100000 Ft-ért. Aztán a 24. hónapban, naponta egy kerületből vizsga, napi 10000 Ft-ért.
Van már itt annyi pék, kisem látszunk a sok kifliből, NEM KELL TÖBB!

És itt lehetne némi szerepe a DROSZT engedélynek!
Annak kiállítása már nem alkotmányi kötelezettség! Aki jelenleg bent van, annak van és jár! Aki ez után akar bekerülni, annak ezt meg kellene vásárolnia valakitől, aki már megunta a taxizást és abba akarja hagyni. Na, ekkor lenne ennek az engedélynek értelme és súlya is! Jelenleg az égadta egy világon semmi egyéb értelme nincs, mint még egy csekk a polcon. Abból, pedig van bőven mindenkinek!
A végére még talán annyit, ma már szerintem nem igazán a tarifa emelésével tudnánk többletbevételhez jutni. Inkább az elvtelen kedvezmények megszüntetésével.

-Gondolok itt olyanokra, mint például az utashoz járó, kézipoggyásznak nem nevezhető „csomagok” elszállítása. Igazán nem tudom felfogni azt, amikor berendezi valaki a lakását az IKEA-ból, én, pedig vigyem haza az ágyat, a szekrényt kedvezményes tarifával. Nálam az utas két olyan poggyászig normál megrendelő, amíg azt saját maga egyszerre el tudja vinni.

-Aztán: nem azért vagyok taxis, hogy ingyen várakozzak, mint ahogy ezt egyik nap a fejemhez vágták.

-Aztán: a taxiórát azért találták ki, hogy megmutassa mennyit is, kell a fuvar végén fizetnie a Kedves Utasnak! A transzferes fuvarozás nem igazán szabályos mutatvány!

-Aztán: amelyik utas „megégeti” valamelyik kollégát, annak az utasnak az adott telefonszámát legalább két napra, tiltólistára tenné a számítógép. Valahogy neki is éreznie kell, hogy egy szerződést megszegett, és ez másnak költségekbe került.

-Aztán: nem hiszem, hogy versenyeznem kellene a motoros futárral a csomagszállítás árában. Főleg, hogy az engedélyem egészen másra szól!

-Aztán: a taxisnak tudomására kell hozni minden olyan információt, amit a központ a megrendelőtől, vagy a számítógépes rendszertől megtud.

-Aztán: a kedvezmény szerintem nem átruházható. Tehát ha nekem van, azzal én utazhatok és nem a barátnőm!

-Aztán: a fuvarszervező iroda szolgáltatását nem csak én a taxis veszem igénybe, hanem az utas is. Tehát fizesse Ő is a tagdíj egy részét. Erre találtam ki azt, hogy legyen emeltdíjas a központok száma! Egy fix összeg telefonhívásonként, amit mindig levonnak a havidíjunkból. Így az utas is könnyebben vonalban tarható, hiszen mindegy meddig beszélnek vele, az neki mindig ugyan annyiba kerülne.

-ÉS A VÉGÉRE A LEGFONTOSABB: MINDENKI CSAK A SAJÁT PÉNZTÁRCÁJA TERHÉRE ADJON BÁRMILYEN KEDVEZMÉNYT BÁRKI RÉSZÉRE! EZ VONATKOZIK A MELLETTEM ÁLLÓ KOLLÉGÁRA, ÉS A FUVARSZERVEZŐ IRODÁRA IS!

Tudom rebellis és eretnek az a gondolkodás, ahogy én látom a taxizást, de úgy gondolom:

EZT A ZENEKART MÉG EGYENLŐRE ÉN A TAXIS FIZETEM, TEHÁT A NÓTÁT IS ÉN RENDELEM!

Tisztelettel: Kovács Zoltán / Rádiótaxi 200 /


Nagy örömmel venném, ha a Berkó Károly esetleg kimásolná ezt a cikket innen, /Esetleg ha kéri el is, küldöm neki./ és megjelentetné az újságjában. Vannak még olyan kollégák, akiknek nincs Internet hozzáférésük. Ettől azért még Ők is kollégák!
Nagyon szépen szeretném megkérni a fuvarszervező cégek tulajdonosait, igazgatóit, reagáljanak az általam felvetett gondolatokra. Szerintem nem csak az ismertek reagálásaira lennénk kíváncsiak, hanem azokra is, akik csak csendben olvasgatják az itt folyó diskurzusokat, és elraktározzák magukban az információkat.
Esetleg jó lenne, ha vállalnák is Önmagukat!
Amint látjátok én most is, már nem elösször megtettem, tudva azt, hogy a legtöbbetek még véletlenül sem venne fel a cégéhez.
Pedig higgyétek el, mindegyikőtök cégében van nálam rosszabb taxis is!