Hozzászólások száma: 7
Ugrás a hírhez
Témakörök > Hírek fórumai > Taxisblokád bénította meg Szófia belvárosát A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Bao, a FŐNÖK! 2007.02.10. 12:04:39 / # 9577
avatar
Csak neked Nemkar: A bolgár a legelső szláv nyelv! "Története A bolgár nyelv a legkorábbi írásos dokumentált szláv nyelv. Történelmében négy fő időszakot különböztetünk meg: * írásbeliség előtti (ősszláv nyelv)) (IX.század előtt) - a szlávok Balkán-félszigetre való településétől ((V.század-VII.század) a szaloniki testvérek, szt.Cirill és Metód morvaországi missziójáig (IX.század közepéig) * óbolgár nyelv (egyházi szláv nyelv) (IX-XI.századig) - az ószláv nyelv hivatalos elismerésétől az első bolgár állam végéig (1018). Néhány nyelvész szerint az óbolgár nyelv kialakulása az első szláv ábécé, a glagolica bevezetése előtt történt meg 862-ben. Ebben az időszakban írták a legrégibb glagolita óbolgár nyelvemlékeket. Bulgária a szláv kultúra és írásbeliség központja lesz. * középbolgár nyelv (12-14.század) - a bolgár állam alapításától a török rabság kezdetéig. Ebben az időszakban fejlődött ki az ószláv nyelv orosz, szerb, román szerkesztése és általánosan ismert irodalmi nyelv lesz. A második bolgár államban használt középbolgár nyelv orosz fonetikai változata terjed el a Kijevi Rusz területén Ciprián érsek közvetítésével, és a mai napig az ortodox egyházi liturgikus nyelv lesz az ószláv nyelv. * újbolgár nyelv (XV.századtól). A felszabadulás után egyhangúlag eldöntötték, hogy a hivatalos bolgár nyelv az északkeleti nyelvjárások alapján alakul meg, még pedig állítólag azért, mert az akkor legnagyobb városok lakossága -- Rusze, Veliko Tarnovo, Sumen, Gabrovo, Sztara Zagora és Plovdiv, egységes nyelvi pozíciót képviseltek. Így világosan elkülönülnek az északnyugati nyelvjárások: sopszki - szófiai, perniki,kjusztendili és szamokovi nyelvjárások, valamint a macedón nyelv, amely ma Macedón Köztársaság hivatalos nyelve és gyakorlatilag a bolgár nyelv egyik nyelvjárása."

Bao, a FŐNÖK! 2007.02.10. 12:00:44 / # 9574
avatar
http://hu.wikipedia.org/wiki/Bolg%C3%A1r_nyelv Mindegy itt van. Csogu biztos bekevert...
Bao, a FŐNÖK! 2007.02.10. 11:59:44 / # 9573
avatar
[url]http://hu.wikipedia.org/wiki/Bolg%C3%A1r_nyelv [/url]

Bao, a FŐNÖK! 2007.02.10. 11:58:55 / # 9576
avatar
Nemkar! "A bolgár nyelv (bolgárul Български език/Bălgarszki ezik) az indogermán nyelvcsalád szláv ágának délszláv csoportjához tartozik. Bolgárul kb. 9 millióan beszélnek: főleg Bulgáriában (kb. 7,3 millió), de Kelet-Európa más államaiban és Görögországban (1970: 20000), Romániában (1970:13000), Macedón Köztársaságban, Moldáviában (2005: 40000), Szerbiában (20000), valamint Fehéroroszországban és Törökországban is élnek bolgárok. Az egész Szovjetunióban 1970-ben 257000 bolgárul beszélő ember volt. A pomákok (muszlim vallású bolgárok) is bolgárul beszélnek. A többi szláv nyelvtől eltérően a bolgár nyelvben nincsenek nyelvtani esetek, de van határozott névelő és több igeidő. A kiejtésben a bolgár nyelv keményebb hangzású, mint az orosz nyelv. A bolgár nyelv azonosnak mondható az óegyházi szláv (óbolgár) nyelvvel. A keleti szláv nyelvek sok szót kölcsönöztek az óegyházi szláv nyelvből. Sok török eredetű szó is megtalálható a bolgár nyelvben." A többit itt elérheted: [url]http://hu.wikipedia.org/wiki/Bolg%C3%A1r_nyelv [/url] Nézzél máskor jobban utána. Most egy kicsit hülyeséget írtál de nem baj. Szerinted az orosz cár régen miért érezte magát a balkáni szláv népek atyjának??? Ha több infó kell akkor kérdezd majd meg a Csogut,ő sokat tud a témáról mert félig meddig ő is szláv. :)
nemkar 2007.02.10. 11:12:07 / # 9575
avatar
Bao! A bolgárok nem szlávok.-DDDDDDDDD Ime: "Mielőtt azonban az onogurok történetének 7–8. századi alakulását nyomon követnénk, meg kell említenünk azt a tényt, hogy a bolgár népnév, mely szintén korán feltűnik a bizánci forrásokban, lényegében az onogurokat jelöli, vagy alkalmasint más ogur törzseket is. Az 5. század végén jelennek meg a bolgárok, mint akik a bizánci birodalom északi határvidékét pusztítják. A 6. század első felében többször betörnek a Balkánra, Thrákiába és Moesiába. Lakhelyeiket a források egybehangzó híradása alapján a Fekete-tenger északi partvidékére helyezhetjük. Egy 713-as eseményről beszélő bizánci történetíró, Agathón a dunai bolgárokat onogur-bolgárnak nevezi, tehát a bolgárok onogur származása ez időben még világos volt. Mivel az onogur török elnevezés (mint emlékezhetünk, ’tíz ogur’-t jelent), a bolgár nevet szintén megpróbálták török alapon magyarázni. Eltekinthetünk most a korabeli bizánci források naiv névmagyarázataitól, amelyek közül pár egy Bulgarosz vagy Bulgariosz nevű eponimot farag a bolgár névből, míg mások a Volga folyó nevéből próbálják levezetni. Számunkra most legérdekesebb Németh Gyula magyarázata, aki, régebbi véleményekre visszanyúlva, török alapon fejti meg a nevet, melynek jelentése ’keverék’ volna. Ez az elnevezés világos utalás lenne a bolgár etnogenezisre, mely szerinte és még sokak szerint is az Attila halála után a Pontus-vidékre visszahúzódó hun népelemek és az ekkortájt odaérkező ogur törzsek keveredéséből jött volna létre. Bármennyire mutatós is ez a tudományos hipotézis, semmilyen kényszerítő körülmény nincsen elfogadására. Tény az, hogy pontosabb {130} elhatárolás lehetősége nélkül, az ogur, onogur és bolgár terminusokat egyenértékűként használhatjuk."
Bao, a FŐNÖK! 2007.02.09. 21:00:20 / # 9572
avatar
Jól csinálták a szlávok!
csogu 2007.02.09. 19:06:05 / # 9571
[i]Rumen Petkov belügyminisztert, aki igyekezett megnyugtatni őket, kipfujolták. Georgi Pirinszki parlamenti elnök felfüggesztette a törvényhozás ülését, és kezdeményezte, hogy kezdjenek találkozót a tüntetők képviselőivel. Petar Mutafcsijev közlekedési miniszter megszakította hivatalos romániai látogatását. Bojko Boriszov, Szófia főpolgármestere a közszolgálati televízióban azt a véleményét fejtette ki, hogy a megmozdulás rávilágít a taxisofőrök megélhetéssel kapcsolatos napi gondjaira és biztonságuk miatt érzett félelmükre.[/i] Hírtelen mindenkit azonnal hogy elkezdett érdekelni a taxisok helyzete, amint pár órára 1000 (Budapesten ennek az 5x-se van) taxis kicsit zaklatott lett. Egyből mindenki úgy érezte, hogy itt kérem lépni kell, mert szegény taxisok veszélyes munkát végeznek és napi megélhetési gondjaik vannak.