Taxi hölgyeknek

2015.01.08.

A lengyelországi Kielcében megindították azt a vállalkozást, amelyet kifejezetten lányok, asszonyok szállítására szánnak. A jellegzetes fehér FIAT Puntókat hölgyek is vezetik.
Mindegyik kocsit úgy alakították ki, hogy a kisebb és nagyobb gyerekekre is gondoltak. Pillanatok alatt beszerelhető a csomagtartóban lévő babaülés, a nagyobbak miatt mindegyik autóban van képernyő, amelyen meséket lehet nézni, illetve táblagép internet hozzáféréssel.

A Puntókon kívül a „Taxi hölgyeknek” vállalkozás beszerzett nagyobb FIAT Cromákat is, amelyekbe könnyedén elhelyezhetők a babakocsik, mert a cég elsőrendű célja, hogy segítse a város hölgyeit mindennapi ügyeik intézésében. Úgy, hogy ne kelljen gyerekeiket másnak”leadni”.

– Mindenek előtt biztonságos légkört szeretnénk teremteni azoknak a hölgyeknek, kik az ügyfeleink lesznek – mondta a cég egyik tulajdonosa, Artur Nadolski. A példát a francia minta, a párizsi Taxiaufeminin adta, Nadolski ugyanis éveken át élt ott.

Az ő cége azzal is segíteni kívánja az asszonyokat, hogy alkalmazza őket, ezért a sofőrök kizárólag nők lesznek. Amikor az állást meghirdették, 50 jelentkezőből választhattak. A vállalkozást már októberben el akarták indítani, de a formalitásokra hosszabban kellett várni.

Dacára annak, hogy a cég és a kocsik neve: Taxi hölgyeknek, a férfiakat nem diszkriminálják, annál is inkább, mert jelszavuk: „Taxi hölgyeknek, taxi az egész családnak”. Áraik ugyanolyanok, mint más hasonló cégeké Kielcében, azaz kilométerenként 3 zloty (240 forint) a város területén, munkanapon és munkaidőben, éjszaka és ünnepeken 4,5 zloty.

Ha jobban belegondolunk, nincs is ebben semmi különös. Lengyelül a taxi: taxówka – azaz nőnemű szó.

LENGYELNET.HU