Tájékoztató a személytaxi-szolgáltatások rögzített hatósági árának megváltozásáról

2018.05.18.

Mi jár a fejemben...

Újból cikkek, blog bejegyzések foglalkoznak azzal, amit április óta tudunk. Nevezetesen, hogy drágul elsejétől a taxi.
Igaz az említett cikk szerzője még arra a nem túl bonyolult feladatra sem volt képes, hogy a tarifa három eleménél az emelést pontosan leírja. ( a várakozási díj nem 75 ft/perc-ről emelkedik 80ft/perc-re, hanem 70-ről 75-re. Ez nem igazán oknyomozó újságírás, persze a célja sem ez, uborkaszezon van így nyáron és valamiről írni kell.
Nagyon nem is érdekelne, barátaim, kollégáim amúgy is kivesézték a dolgot rendesen.
De a foci összefoglalók között egy apró hírblokkban azt hallgatom: az alapdíj 700 ft-ra emelkedik, majdnem a duplájára.
Itt borult el az agyam.
Mert 450-ről 700-ra az nem dupla és nem is majdnem.


Folytatás

( Kíváncsi lennék, ha egy törlesztőrészlet 45000 ft-ról 70000-re emelkedik, akkor elhanyagolható-e, hogy nem 90000-re. Mert arányaiban ez pont annyi. )
Maradjunk a nagyjából 55%-nál, ez azért kicsit pontosabb, már ha ez szempont.
Mellesleg a km díj 280-ról 300-ra emelkedik és 2013 óta nem nyúltak a tarifához.
A költségeket azért növelték hangyányit de ne menjünk bele most!
Az elsőként említett cikk szerzője még megemlíti, hogy csúcsidőben megint nem lehet taxit kapni.
Ez nem teljesen igaz, de jóval nehezebb. Csak megemlíteném, ha csúcsidőben minden sarkon lenne taxi, akkor nagyjából egy hónapig tartana a dolog. Kb. ennyi idő alatt halnának éhen ugyanis nem csúcsidőben. Az már csak hab a tortán, hogy manapság mennyi mindent nem lehet kapni nem csúcsidőben sem.
Pl. nem tudom próbált-e már egy új gáztűzhely bekötéséhez vállalkozót találni emberi áron. Még drágán sem lehet.
Vagy esetleg akart-e mosógépet, mosogatógépet beköttetni, 5-6 nm-es fürdőt kifestetni, ekkora munkára burkolót találni.
Ha esetleg valaki építkezni szeretne, már előző év végén találni kell kőművest, esetleg generál kivitelezőt bár ez jóval drágább. Utána több mint fél évig izgulhat, hogy az illető ne kapjon egy jobban fizető munkát, mert azonnal nem jön el.
Azzal a logisztikai feladattal meg ne is próbálkozzon senki, hogy 6-8 szakipari munkát majd összehangol és megszervezi. Esélytelen. Majd az első kivitelező hozza a többieket jó esetben.
Egy nagyon kedves barátnőm kicsi másfél szobás panellakás felújításánál kálváriát járt víz- és villanyszerelő ügyben.
Végül szerencséje volt, a munkák nagy részét kollégái csinálták meg, akik értettek hozzá. Ha jól emlékszem hat villanyszerelővel beszélt meg időpontot felmérésre, még csak vissza sem hívták, hogy nem jönnek. A vízszerelő meg sikeresen bekötötte fordítva a fürdő radiátorát, az egész szezonban nem volt abban a helyiségben fűtés. Persze soha többet nem vette fel a telefont.
Nem lehet találni nem csúcsidőben pl. orvosokat, nővéreket a kórházakba, szaktanárokat az iskolákba, szakácsokat és felszolgálókat a nyaralóhelyek és nem nyaralóhelyek éttermeibe. Akár egy hetet is állhat egy autó a szerelőnél és folytathatnám...
Mindezt persze a teljesség igénye nélkül írogattam.
És a cikkben végül szó esik a rengeteg csalásról. Persze mindenkinek van ilyen élménye valahogy. ( egy barátom szerintem még a rendszerváltás előtt ült utoljára taxiban, három autója van, sosem iszik és mindenhova kocsival jár. Mai taxis története még neki is volt... )
Igaz sikerült megint megtalálni azt az egy taxist - vagy maximum hármat - aki pár hónapja kezdte a szakmát és a csaláson kívül máshoz a szakmában nem is ért.
Nem lehet autentikus a véleményem, még csak több mint három és fél évtizede csinálom ezt. Igaz engem pl. még soha nem kérdezett meg szakmai dolgokról újságírók közül senki...
De igyekszem beleásni magam a dolgokba ezentúl, szeretnék már szerepelni!
Szóval a taxi tényleg emelkedik. Kb 10 %-ot összességében, mert öt éve nem változott a tarifa.
És végre itt lesz a Kánaán már a közvélemény szerint.
Én meg azt látom, hogy ugyanúgy túrjuk majd az aszfaltot napi 12-14 órában. Az emelés jelentős részét odaadjuk azoknak, akik belőlünk élnek.
És ami a legrosszabb, továbbra is irigykednek ránk, utálnak minket azok, akiknek az életére vigyázunk nap mint nap, miközben csak el szeretnénk juttatni őket A pontból B pontba a kérésüknek megfelelően.
Mert ebből próbálunk megélni...

Tájékoztató a személytaxi-szolgáltatások rögzített hatósági árának megváltozásáról (Budapest Közút)

Tájékoztató a személytaxi-szolgáltatások rögzített hatósági árának megváltozásáról

A budapesti taxi tarifa változással összefüggésben a Budapest Közút Zrt. által biztosítandó tarifatáblák (kiegészítő matricák) kiosztását megkezdtük. A Társaságokat értesítettük a hozzájuk tartozó és érvényes taxiállomás-használati hozzájárulással rendelkező taxik részére kiosztandó matricák átvehetőségéről a mai naptól. A FÜGGETLEN SZOLGÁLTATÓ-k részére a Budapest 8. kerület Asztalos Sándor u. 16. szám alatt 2018. június 1-jén 09 órától kezdjük meg a matricák kiosztását.
Az alábbi tájékoztatást javasolnánk valamennyi budapesti taxis részére:

„A 2018. július 1-jétől érvényes fővárosi rögzített hatósági ár tájékoztató tarifatáblákat 1 db műszerfal (2018. július 1-jén helyezhető ki), 2 db hátsó ablak és hatályba lépésről tájékoztató kiegészítés 2 db (a jobb hátsó ajtó matricázásával egyidejűleg helyezhető ki) a Budapest Közút Zrt. a Társaságokon keresztüli kiosztással biztosítja 2018. május 30-tól az érvényes taxiállomás-használati hozzájárulással rendelkezők részére. A szintén érvényes taxiállomás-használati hozzájárulással rendelkező FÜGGETLEN SZOLGÁLTATÓ-k részére a matricák kiosztása 2018. június 1-jén 09.00 órától kezdődik H-Cs: 08.00-16.00 P: 08.00-13.00 között, a Budapest 8. kerület Asztalos Sándor u. 16. szám alatti ügyfélszolgálaton.”

 

Jogszabályváltozással összefüggő feladatok

A Fővárosi Közgyűlés 2018. április 25-i közgyűlésén döntött a főváros területén végzett személytaxi-szolgáltatások rögzített hatósági árának megváltozásáról, amelyről megalkotta 14/2018. (V.14.) Főv. Kgy. rendeletét. „jogszabály itt elérhető online"

A személytaxi-szolgáltatások rögzített tarifájának 2018. július 1-jén 00.00 órától hatályos mértéke:

alapdíj: 700 Ft; percdíj (15 km/h sebesség alatt): 75 Ft/perc; kilométerdíj: 300 Ft/km.

Fentiek értelmében 2018. július 1-jétől a viteldíjjelző készüléknek (taxaméternek) az első programhelyen szükséges a rögzített hatósági árként megalkotott tarifát tartalmaznia, és a fogyasztói árról szóló tájékoztatásoknak a Taxirendeletben meghatározott helyeken és formában szükséges láthatónak lennie a taxikon.

Ajánlás a taxaméterek beállításához:

Amennyiben a 2018. július 1-jei tarifaváltozást a dátumhoz kötötten a taxaméter előzetes beállítását követően az eszköz automatikusan elvégzi, úgy nem szükséges az alábbiak alkalmazása:

  • amennyiben a készülék erre nem alkalmas, úgy a célszerűség azt kívánja, hogy
    • a jelenlegi (2018. június 30-ig érvényes) tarifa a 3. programhelyre, a közigazgatási határon kívüli a 4. programhelyre,
    • az új tarifa (2018. július 1-jétől érvényes) az 1. programhelyre, a közigazgatási határon kívüli a 2. programhelyre kerüljön rögzítésre, majd az új tarifa hatályba lépését követően a megszűnt (2018. június 30-ig volt hatályos) tarifák törölhetők,
  • a járműminősítések során a fent írt átmeneti időszaki beállítások elfogadottak,
  • a közterületi taxiellenőrzések során, a fenti módon beállított taxaméterek nem kifogásolhatók.

Ajánlás a kötelező látványelemek elhelyezésére:

A Budapest Közút Zrt. elkészítette a tarifaváltozáshoz szükséges grafikai terveket, amelyek közül:

1. a taxi jobb hátsó ajtaján, az üzembentartó által elkészíttendő és elhelyezendő díjtábla átlátszó 500x300 mm-es fólián fekete Frutiger Next Lt betűtípussal nyomtatva

Gyártáshoz szükséges link:

„Grafika itt letölthető."

 

 2. a taxi jobb és bal hátsó ajtók ablakain átlátszó fólián fehér grafikával, és a műszerfalon fehér fólián fekete grafikával a Budapest Közút által biztosított, de az üzembentartó által elhelyezendő egységes tarifatájékoztató táblázat 200x200 mm-es méretben Frutiger Next Lt betűtípussal nyomtatva

„Grafika itt letölthető."

 

A Budapest Közút Zrt. a társasághoz tartozó taxik részére a matricákat (taxinként 2+1 db) a társaságokon keresztül tudja rendelkezésre bocsátani, előre tervezetten legkésőbb 2018. június 18-tól.

Érvényes taxiállomás-használati hozzájárulással rendelkező független szolgáltatók részére a matricákat (taxinként 2+1 db) a Budapest VIII. kerület Asztalos Sándor u. 16. sz. alatti telephelyén biztosítja legkésőbb 2018. június 18-tól H-CS 07.45 – 16.00; P 07.45 – 13.00 közötti időpontokban.

A járműminősítések során ebben az időszakban a minősítéskor szükséges aktuális matricákon felül az új matricák csomagját is átadja a szerződő vállalkozások részére.

Ajánlások a 2018. július 1. napjáig hátralévő felkészüléshez:

  1. A rögzített hatósági ár 2018.07.01-jei változását megelőzően szükséges a taxaméterek előzőekben leírtak szerinti beállítása. A BKK Zrt. ellenőrzései során nem értékeli jogsértésnek, ha a 2018.07.01. napjáig, az addig érvényes tarifa a 3. (a közigazgatási határon túli a 4.) programhelyen kerül rögzítésre és alkalmazásra.
  2. Matricacsere: A Budapest Közút Zrt. által kiadott ablakmatricák és az üzemben tartók által beszerzendő jobb hátsó ajtómatrica dekor cégnél történő felhelyezését követően 2018.06.01. napjától a BKK Zrt. nem szankcionálja azt, amennyiben az érvénybe lépés idejéig a kiegészítő figyelemfelhívó matricák az ablakmatricák közvetlen közelében, illetve a jobb hátsó ajtómatricán az alábbiak szerint elhelyezésre kerül.

„Grafika itt letölthető."

A műszerfalon elhelyezendő új tarifát tartalmazó ártájékoztatót 2018.07.01-jén 0 órakor kell lecserélni.