Szülőszobára, óvodába, klinikára – a taxi sok helyen szinte már a család része

2019.01.12.

Ma már abszolút nem számít úri dolognak, ha valaki taxiba ül. Vásárhelyen az utóbbi években meglehetősen kiépült a személyszállításnak ez a része, és nincs olyan korosztály, amelyik ne venné igénybe az ezzel foglalkozó társaságok szolgáltatásait.

Kilyukadt a bicikli kereke, nem indul az autó, lekéstük a buszt, vagy csak éppen nincs kedvünk sétálni – számos oka lehet annak, hogy taxiért kiáltunk. Vásárhelyen több társaság is várja a nap 24 órájában az utasokat. Közülük a legnagyobb a Főnix Taxi, amely 20 autóval és sofőrrel rendelkezik.

– Hajnalban már 3-5 kocsival kint vagyunk, ez reggel 7-re megduplázódik – ismertette lapunknak a 10 éve taxisként dolgozó Lázár Gábor. Hozzátette, ma már sokkal többen közlekednek taxival, mint néhány évvel ezelőtt, és kivétel nélkül minden réteg igénybe veszi a szolgáltatásukat.

– Hétköznap általában óvodához, iskolához, kórházhoz, illetve busz és vonatállomáshoz van a legtöbb fuvarunk, de nem ritka, hogy a szegedi klinikára és a makói kórházba időpontra viszünk vásárhelyieket – sorolta a Főnix munkatársa. Véleménye szerint nem túlzás azt állítani, hogy sok helyen már hozzátartozik a családhoz a taxi, hiszen tizenéves gyerekeket rájuk bíznak, hogy vigyék el őket suli után edzésre az uszodába, stadionba.

Kellemetlenné teheti azonban a taxizást, ha sokat kell várni az autóra. Lázár Gábor ennek kapcsán elmondta, a kiérkezés ideje elsősorban az időjárási viszonyoktól függ, például amikor jégpáncél borítja az utakat, akkor ők is csak lassan tudnak haladni. Továbbá a tram-train miatti útfelbontások sem könnyítik meg a közlekedésüket: az az út, ami eddig öt perc volt, most gyakran tízbe kerül.

Másik fontos tényező a pénz. A Főnixnél most 500 forint az alap, amihez hozzáadódik a kilométer-, a perc- és a várakozási díj. – Sokszor elfelejtik az emberek, hogy nekünk el kell mennünk értük, el kell vinnünk őket, és vissza is kell jönnünk a Kossuth téri, vagy a kórház melletti drosztra. Tehát lehet, hogy ők 5 kilométert utaznak, de nekünk az valójában 10-15 kilométeres út. E szerint kell fizetni – fejtette ki a taxis.

A Főnix autói közül néhányban már bankkártyával is lehet fizetni. Az efféle szándékot érdemes már a hívásnál jelezni, mert akkor olyan autót küldenek, amelyben van terminál.

Lázár Gábort arról is kérdeztük, mi volt az eddigi legkülönlegesebb fuvara. Mint kiderült, több sorsdöntő pillanatnak a része volt, ugyanis többször is sietett olyan hölggyel a szülőszobára, akinél beindult a szülés. Ilyenkor persze még fontosabbá vált a felelősségtudat, és a kismama az új kis élettel a lehető leghamarabb biztonságba került.


Közösségi kapcsolatok

 
 
 
 
 
 
 

Dugófigyelő

2020.05.26.
www.utv.hu

Utoljára feltöltött képek

Linkcsere

4Dimenzió Fixshuttle
Taxi 314
Szentendre
Rókalyuk
Tokio 170
Rádió Taxi
Szeged
Új Taxi
Tatabánya
 
Eurotravel   TAXI 3000   
Sziget taxi TaxiCentrum
Pannon Volán
Taxi, Pécs
MB Vip Service
taxi.lap.hu