Szülőszobára, óvodába, klinikára – a taxi sok helyen szinte már a család része

2019.01.12.

Ma már abszolút nem számít úri dolognak, ha valaki taxiba ül. Vásárhelyen az utóbbi években meglehetősen kiépült a személyszállításnak ez a része, és nincs olyan korosztály, amelyik ne venné igénybe az ezzel foglalkozó társaságok szolgáltatásait.

Kilyukadt a bicikli kereke, nem indul az autó, lekéstük a buszt, vagy csak éppen nincs kedvünk sétálni – számos oka lehet annak, hogy taxiért kiáltunk. Vásárhelyen több társaság is várja a nap 24 órájában az utasokat. Közülük a legnagyobb a Főnix Taxi, amely 20 autóval és sofőrrel rendelkezik.

– Hajnalban már 3-5 kocsival kint vagyunk, ez reggel 7-re megduplázódik – ismertette lapunknak a 10 éve taxisként dolgozó Lázár Gábor. Hozzátette, ma már sokkal többen közlekednek taxival, mint néhány évvel ezelőtt, és kivétel nélkül minden réteg igénybe veszi a szolgáltatásukat.

– Hétköznap általában óvodához, iskolához, kórházhoz, illetve busz és vonatállomáshoz van a legtöbb fuvarunk, de nem ritka, hogy a szegedi klinikára és a makói kórházba időpontra viszünk vásárhelyieket – sorolta a Főnix munkatársa. Véleménye szerint nem túlzás azt állítani, hogy sok helyen már hozzátartozik a családhoz a taxi, hiszen tizenéves gyerekeket rájuk bíznak, hogy vigyék el őket suli után edzésre az uszodába, stadionba.

Kellemetlenné teheti azonban a taxizást, ha sokat kell várni az autóra. Lázár Gábor ennek kapcsán elmondta, a kiérkezés ideje elsősorban az időjárási viszonyoktól függ, például amikor jégpáncél borítja az utakat, akkor ők is csak lassan tudnak haladni. Továbbá a tram-train miatti útfelbontások sem könnyítik meg a közlekedésüket: az az út, ami eddig öt perc volt, most gyakran tízbe kerül.

Másik fontos tényező a pénz. A Főnixnél most 500 forint az alap, amihez hozzáadódik a kilométer-, a perc- és a várakozási díj. – Sokszor elfelejtik az emberek, hogy nekünk el kell mennünk értük, el kell vinnünk őket, és vissza is kell jönnünk a Kossuth téri, vagy a kórház melletti drosztra. Tehát lehet, hogy ők 5 kilométert utaznak, de nekünk az valójában 10-15 kilométeres út. E szerint kell fizetni – fejtette ki a taxis.

A Főnix autói közül néhányban már bankkártyával is lehet fizetni. Az efféle szándékot érdemes már a hívásnál jelezni, mert akkor olyan autót küldenek, amelyben van terminál.

Lázár Gábort arról is kérdeztük, mi volt az eddigi legkülönlegesebb fuvara. Mint kiderült, több sorsdöntő pillanatnak a része volt, ugyanis többször is sietett olyan hölggyel a szülőszobára, akinél beindult a szülés. Ilyenkor persze még fontosabbá vált a felelősségtudat, és a kismama az új kis élettel a lehető leghamarabb biztonságba került.