Párbeszédek

2006.11.28.

TAXIS BLOKÁD 1990.10.25-28
REGGELI KURÍR

1990.10.29
Bayer Zsolt 
Párbeszédek

 

Vasárnap délután két órakor az MDF utcára vitte az embereket - miután elítélte azokat a pártokat, „akik a nehéz helyzetet kihasználva" beleavatkoztak az eseményekbe.A Parlament előtti tér ismét két részre szakadt, középen rendőrkordon. Most a kormánypártiak vannak többen. Mindent beborítanak a zöld zászlócskák. A Parlament lépcsőjén valakik beszélnek, nem hallani őket. így a „frontvo­nalon" állók inkább egymással vannak elfoglalva.

Idős néni a taxisokkal szimpatizálók táborából: „Orbán Viktor, Orbán Vik­tor! Orbánt a kormányba!" Egy úr a kormánytáborból: „Vidd az ágyadba, te vén köcsög!" A taxistáborból hamar kiválik erre egy kórus: „K.. .a anyád, k.. .a anyád!"
Ezt megneszelvén a zöld zászlósok sem maradnak adósak: „Ez a ti szintetek! Büdös proli parasztok!" Taxistábor: „Te húszezret keresel, mi?" Zöld zászlósok: „Takarodjatok haza, hülye állatok!"...
És így tovább. Mint a Fradi szurkolók „legjava''... A lépcső tetején megje­lenik a kormány több tagja, köztük Horváth Balázs. Éljenzés ott - fütty itt. „Mi vagyunk a nép! Mi vagyunk a nép!" - harsán a kormánypárti kórus. „Akkor mi kik vagyunk?" -jön a kérdés. „Terroristák! Terroristák!" - üvöltik hátul álló MDF-esek.

Időközben a rádió bemondja, hogy kormánypárti tüntetés van, így a tömeg sok ezresre nő, és elindul a Munkaügyi Minisztérium elé, hogy támogatásáról biztosítsa a kormány tárgyaló delegációját. „Tarts ki Ákos! Tarts ki Ákos!" - zúg a biztatás, ami be is hallatszik a tárgyalóterembe. Azután az ott álló közvetítő­kocsiról az emberek eszébe jut a televízió is. „Nemzeti tévét! Nemzeti tévét!" -harsán a kórus, majd „Számolj Baló! Számolj Baló!"
Itt születik a döntés: előbb a televízió elé, majd a Margit hídon át az MDF székháza elé vonulnak.
A Tele­vízió előtt kap a fejére az egész sajtó, majd ismét a Kossuth tér az irány. A tö­meg azt skandálja, hogy „Európa! Európa!", amikor egy zöld sapkás a taxi­sokkal szimpatizáló egyik tüntetőhöz ugrik, és kitépi kezéből a transzparensét.
A mellettük álló fotóriporter megörökíti az eseményt, mire a zöld sapkás keze azonnal ütésre lendül. Eltorzult fejjel liheg. Tüntető társa mögé ér. Kezében egy tábla, rajta ez a felirat: SZDSZ - csak a két „s" betű a hajdani SS jelvényt min­tázza.
Az MDF tábor továbbhalad a Margit hídon át - Európába...


Bayer Zsolt

 Taxisblokád 1990. okt. 25-28

Fórum

Fotók