Antal váltaná Abát a BKV-nál?

2006.12.08.

Tervezett vezércserék fővárosi cégek élén
Antal Attila lehet Aba Botond utódja a BKV élén
, legalább is ezt súgták az MTI tudósítójának a városházán. Több cég élén is várható váltás, de a vezetőnek kiszemelt személyek esélyeit ronthatja a Gy. Németh-ügy.

Antal Attilát, a Főtaxi korábbi vezetőjét szánják Aba Botond utódjának - írja az MTI meg nem nevezett fővárosi politikusokra hivatkozva. Antal egy vidéki Volán-cég élén nemrég 700 millió forintos megtakarítást ért el. A Volánok finanszírozása azonban eltér a BKV támogatási rendjétől.

A kormánypártok a szervezeti szabályzat módosításával azt szeretnék elérni, hogy a közművállalatok vezérigazgatóinak kinevezéséről, felmentéséről ne a közgyűlés, hanem a gazdasági-tulajdonosi bizottság döntsön. A közgyűlési határozathoz minimálisan szükséges 34 szavazat ugyanis nem biztosítható abban az esetben, ha több kormánypárti nem szavazná meg a főpolgármester által hónapok óta szorgalmazott BKV-vezérigazgató-cserét. Márpedig ez elképzelhető Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesi ambícióinak borulása esetén.

Vezetőváltást tervez egyébként a városvezetés a Főtáv Zrt. élén is, ahol Vajda Pál korábbi szocialista városüzemeltetési főpolgármester-helyettes követné a jelenlegi vezérigazgatót.

Ugyancsak vezetőcserét szorgalmaz az SZDSZ a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. élén is. Somlyódy Csaba, a tulajdonosi bizottság volt és leendő elnöke, a politikusok ismeretei szerint a héten személyesen tájékoztatta a közterület-fenntartók vezérigazgatóját arról, hogy az SZDSZ szorgalmazására az a Ferenczi Tibor váltja őt a posztján, akit az SZDSZ helyezett el az rt. igazgatóságában, illetve aki amellett, hogy egy bank vezérigazgató-helyettese, egyúttal a fővárosi fürdő részvénytársaság igazgatósági elnöki tisztét is betölti.

Gy. Németh Erzsébet elvetése esetén várhatóan többen nem szavazzák majd meg azonban azt, hogy a közművezetőkről egy bizottság döntsön, illetve azt sem, hogy a kiemelt fejlesztési bizottságot az SZDSZ fővárosi vezetői nyomatékos kérésének megfelelően Somlyódy Csaba vezesse a gazdasági bizottsággal párhuzamosan. E poszt kapcsán az MSZP-frakció többszöri szoros szavazással voksolt Somlyódy mellett az MSZP-s Hunvald György VII. kerületi polgármesterrel szemben.

Várhatóan elbukna az egészségügyi bizottsági elnököt érintő terv is, Havas Szófia, az MSZP egészségügyi politikusa ugyanis csak a koalíciókötés érdekében lépett vissza az egészségügyi bizottság elnöki posztjáért folytatott vetélkedésből.

Az ellenzékiek tájékoztatása szerint még mindig várják annak a múlt heti szóbeli liberális ajánlatnak az írásos megerősítését, miszerint az SZDSZ átadná nekik a kulturális bizottság elnöki posztját.
A kormánypárti politikusok nem tartják kizártnak azt, hogy fajsúlyosabb bizottságokat is átadjanak az ellenzéknek, hiszen ha a testületek belső számarányai a jelenlegi tervezetnek megfelelően alakulnak, megmarad jelentős többségük.

Tarlós István (Fidesz) és Bagdy Gábor (KDNP) frakcióvezetők már napok óta egyértelműsítették, hogy a kormánypártok által a 15 bizottságból nekik ajánlott "öt resztli testület" számukra elfogadhatatlan. Elutasítják a bizottságok belső arányait is, ahol a 11 fős testületeknél 7-4, a 13 főseknél 8-5 lenne az arány a kormánypártok és az ellenzék között.