Százegyszeresére emelkedett a taxisok drosztdíja Bonyhádon

2014.05.10.

Abszurdisztán
Hatalmas port kavart és Bonyhádra irányította a hazai sajtó figyelmét a helyi két taxidroszt (állomás) elnyerésére kiírt csütörtöki nyilvános licit végeredménye.

Horribilis összegért keltek el a helyek (Fotó: Mártonfai)

 

Ugyanis horribilis, országos viszonylatban is példátlan összegért keltek el a helyek: a nyertes taxitársaság tulajdonosa 3 millió 20 ezer forinttal győzött, ami csak negyedéves összeg, tehát éves szinten 12 millió 80 ezret kell befizessen az önkormányzat kasszájába, mindösszesen pedig ennek a dupláját, mert két évre szólt a kiírás.

A DROSZT

– Ez az összeg kitermelhetetlen, valami mutyit sejtek a háttérben – vélekedett Révész Márton, a liciten alul maradt taxitársaság egyik vezetője. Bencze Zoltán tulajdonostársával ők is elindultak az árverésen. Meglátása szerint azzal, hogy monopolhelyzetbe került a másik vállalkozás csökkeni fog a szolgáltatás színvonala és az utasokat megfosztják a döntés jogától.

Továbbá több család megélhetése válik bizonytalanná. Erősen kétli, hogy az önkormányzathoz befolyik majd ez a pénz, mindenesetre arról biztosított, hogy nyomon követik a fejleményeket. Megjegyezte, azt is érdekesnek találta, hogy ismeretei szerint az árverésen megjelent öt magánszemélyből csupán hárman rendelkeztek a taxizáshoz szükséges vállalkozói engedéllyel, ennek ellenére a másik két ember is licitált. Kérdésünkre elmondta, egy Bonyhád méretű városban maximum 80 ezer forint drosztdíj tekinthető reálisnak.

Megkerestük a nyertes taxitársaság vezetőjét is. Krähling József csak annyit kívánt nyilatkozni, hogy szerinte a kialakult helyzet már nem a taxizásról szól, és a korábbi díj 101 szeresére emelkedése a két társaság rivalizálásának eredménye. Arra a kérdésre, hogy ezt az összeget ki lehet-e termelni azt válaszolta: soha, egy taxidroszt Las Vegasban sem ér ennyit.

Öten licitáltak

A Városházán tartott árverésen 30 ezer forintról indult a licit. Információink szerint az egyik licitáló 1,6 milliónál, további három 3 milliónál szállt ki a versenyből. Így a győztes a 3 millió 20 ezer forintot kínáló lett.
Kovács Pétertől, a Bonyhádi Közös Önkormányzati Hivatal címzetes főjegyzőjétől megtudtuk: az árveréstől számított 15 napon belül kötik meg a szerződést a nyertessel. A soha nem tapasztalt magas díjjal kapcsolatban kérdésünkre elmondta, ha nem teljesülnek a szerződésben foglaltak, úgy jogi útra terelik a kérdést, és végül új licitet írnak ki.

Forrás: