A nyolcéves autó is lehet taxi

2013.11.12.

Pozsonyi Új Szó
Ebben az országban nem érdemes betartani a törvényeket – állítják azok a taxisofőrök, akiknek eddig jogszabály írta elő, hogy régi autójukat újra cseréljék. A parlament azonban nemrég módosította a törvényt, és engedélyezte a régebbi gépkocsik taxiként való használatát. Sokan feleslegesen cserélték öregebb gépkocsijukat újra.

 



A taxisszolgálatokról szóló törvény eddig érvényes változata december 3-ig adott időt a taxisofőröknek, hogy új engedélyt kérjenek vállalkozásukra. Ezt azonban csak olyan autóra adták ki, amely nem öregebb öt évesnél, s amelynek futott kilométerei nem lépik túl a 100 ezret a benzines, és a 150 ezret dízeles autóknál. Így az országban dolgozó taxisofőrök többsége kénytelen volt új autót venni, hogy teljesítsék a törvény előírásait. Egy hónappal azelőtt, hogy lejárt az új engedélyek kiadásának határideje, a parlament elfogadott egy törvénymódosítást, amely ismét nyolc évre tolta ki a taxiként használható autók életkorát.


„A taxisofőrök két csoportra oszthatók: egy részük már megvette az új autót, a másik még várt” – nyilatkozta Jozef Hammer, a pozsonyi taxisszolgálatok céhének ügyvivője. A sofőröket váratlanul érte a módosítás. „Én májusban cseréltem le hatéves autómat újra csak azért, hogy december 3-a után is folytathassam vállalkozásomat. Most, miután kidobtam rá a pénzt kiderül, hogy még két évig nyugodtan használhattam volna az autót. Hát normálisak ezek a törvényhozók? Úgy érzem, hogy fogalmuk sincs arról, miről döntenek” – mondta lapunknak név nélkül egy fővárosi taxisofőr. Szerinte akadtak olyanok is, akiknek végképp nem volt pénzük új autóra, ezért inkább lemondtak a taxizásról.

A közlekedésügyi minisztérium állítja, hogy a módosítás elfogadása azért tartott ilyen sokáig, mert nem tudtak megegyezni a taxisofőrök képviselőivel. „Már egy évvel ezelőtt el akartuk fogadni ezt a változást. Sajnos, kicsit későn, de azért sikerült” – mondta lapunknak Hammer.