Semmirekellő taxis

2010.12.20.

Van még mit tanulnunk! :-)
El kellett mennem a belvárosba felvenni a karácsonyi bevásárlást intéző páromat. A belváros (Cork, Írország) egyébként sem a folyamatos közlekedéséről híres, de ilyenkor ez kivátltkép igaz. Hozzávetőleg 10-150m/h átlagsebességgel haladtam követve a forgalom ritmusát. Így gyakorlatilag nem volt gond a párom számára "menet közben" beszállni a csomagokkal. tulajdon képen a vásárlást is el tudta volna így intézni.

Nem is okoz gondot nekem az ilyen, csak mikor látom, hogy valaki még fokozza is a hülyeségével a dugót. Láttam pár ilyet, aki elindul a sárgán, mikor teljesen egyértelmű, hogy nem fog tudni átmenni a kereszteződésen. A másik aki 2-3autónyi helyet hagy a maga előtt állótól. Vagy aki bár senki nincsen az útjában, de nem indul el 10-20mp -el a zöld lámpa felvillanása után sem. Sok ilyet volt szerencsém látni, így a türelmi szintem erősen apadt.

Egy örökké valósággal később, egy kereszteződésben éppen egy Taxi mögött várom a zöldet a kanyarodáshoz. Fel is villant a várva várt jelzés, de a taxi nem mozdul, pedig teljesen szabad volt az út előtte. Megnyomtam a dudát, de csak jelzés értékűen.

Erre elindul az autó, de kanyarodás közben megáll. A gyalogosoknak ugyan piros a lámpa, de még int is nekik, hogy mehetnek. Erre csak a fejemet fogtam, bár a türelmem már a negatív értékeket nyaldosta. Miután nem volt több gyalogos, nagy nehezen ismét elindult. Szerintem 5., vagy 6. fokozatban tehette, mert nagyon lomhán ment. De elértük a bűvös 10km/h -s sebességet.

Azon az úton, ez nem is túl lassú, de ekkor ép lehetett volna sokkal gyorsabban is menni. Mentünk így 50m-t a következő zebrához. Ahol ismét zöld utunk volt, de a taxi megállt és intett a gyalogosoknak. Ekkor megint rádudáltam de nem tartott egy másodpercig sem a dudaszó. Erre a reakció, egy nekem szánt intés, majd indulás, de az indulás már piros jelzésre történt.

Ennek hatására a zebra közepén állt meg a taxi. Azt tudni kell a zebráról, hogy nem felfestve van, hanem olyan díszkővel van kirakva, ami nedvesen még gyalog is síkos. Az esetkor gyenge havas eső volt. Tehát csúszott a zebra. mikor a lámpa zöldre váltott, elindul a taxi, utána én is. Ép hogy lement a díszburkolatról, erős fékezéssel megállt. Persze minden ok nélkül.

Én ekkor a díszburkolaton mentem és fékeztem. Persze csúszott az autó, de sikerült nem neki mennem. Pár miliméter lehetett a két autó között. Ekkor megint duda, de még mindig nem belehasalva a dudába.

Ekkor kiszállt a taxis, aki ránézésre indiai, vagy pakisztáni lehetett és ordítva jött felém. Nekem is erős az akcentusom, de amit ő produkált... Alig értettem egy szót is belőle. Valami olyasmit mondott, hogy nem hajthat az emberek közé. Ami igaz is lenne, ha nem egész más szituáció miatt dudáltam volna rá.

Vissza ül az autóba, majd beállt a parkoló helyre. Én meg mentem tovább. Érdekes módon, tudtam tartani kb. 30-35km/h sebességet a belváros maradék részén, utána meg az 50-el is. De pár sarokkal később utol ért egy pont olyan taxi, mint amivel az afférom volt (később derült ki, hogy ö jött utánam).

Ahogy megyek tovább, egy rendőr motor sorol be közénk, majd megállít. Kérdezi tőlem a rendőr, hogy mi volt a gond a belvárosban. Először mondom neki, hogy az erős forgalom, meg a taxi ami miatt dugó van kivételével, semmi. Erre kérdezi, hogy nem-e mentem neki senkinek. Mondom, dehogy mentem. Ekkor szálltam ki a kocsiból és mentem a rendőrrel a kocsi elejéhez, hogy megnézzük nincsen-e sérülve. Semmi sérülés nem volt rajta.

Ott kellett maradnom a kocsinál, amíg hátra ment megnézni a mögöttünk álló taxi hátulját is. Kicsivel később jön vissza, hogy jelezze a Taxin sincsen sérülés. Még a kosz sincsen leverve róla-mondja. Erre felajánlottam, hogy világítok a telefonom fotófényével és nézzük meg ismét az autó elejét, mert indulás előtt mostam le, ha össze ért a két autó, akkor látni kell a taxi koszát elől. Megnéztük -még az rendőr pislákoló elemlámpájával is, bár a telefon erősebben világított- de nem volt nyoma így sem az ütközésnek.

Megint hátra ment tudatni a Taxissal, hogy nem lát ütközésre utaló nyomot. Állítólag erre a sofőr sértődötten elment egy világosabb helyre, megvizsgálni a kocsiját. A rendőr a biztonság kedvéért felírta az adataimat, ha további hiszije lenne a taxisnak, akkor a rendőr keresni fog, és tanúskodik mellettem, mert szerinte sem volt semmi esemény a két autó között.

Ekkor mondtam neki, hogy miért álltam olyan közel meg a taxi mögött. Utaltam arra, hogy erősen hasonlított a szituáció arra, mikor valaki kizárólag azért áll meg, hogy a mögötte lévőnek gondot okozzon. ÉS hogy ez szerintem roppant veszélyes és aljas dolog. Ebben is egyet értett velem a rendőr és hozzá tette, hogy ez nem ritka az ázsiai taxisok részéről.

Sőt. Ha neki mentem volna, akkor perelné rajtam a kiesett bevételt az autó javítása idejére. Addig sem kell dolgoznia és a pénze meg lenne.

Na ez az infó volt ami jobban felháborított, mint az összes előzmény. Bár tudatában voltam, de akkor is felháborít, hogy egyesek azért indulnak útnak, hogy másokkal szórakozzanak, és ilyen módon "lopják" meg őket.

Tanulság? Még formálódik, hogy mit is kell tanulnom az esetből. Talán itt is be kell kameráznom a kocsit? :-(


 

 

 

Forrás: