Október 25., csütörtök MAGYAR HÍRLAP

2005.10.25.

MAGYAR HÍRLAP
1990. október 25., csütörtök.

 Műszaki készültségben az Áfor

A kormány már értesítette az Áfor vezetőit: műszakilag készüljenek fel a közeljövőben végrehajtandó benzináremelésre. Bár az előzetes tájékoztatás sze­rint a Minisztertanács mai ülésének napirendjén nem szerepel ez a téma, az Áfor vezetőit délutánra mégis tájékoztatóra hívták, hogy közöljék az áremelés részle­teit. Mint megtudtuk, az Áfor készletei - átlagos beszerzés esetén - csaknem egy hétre elegendőek.

Dobány László, az Áfor műszaki vezérigazgató-helyettese szerint a tároló­terek eltérő nagysága miatt 4-9 napi készlettel rendelkeznek. A folyamatos szál­lítás egyelőre biztosított. Az Áfor vezetősége még semmilyen információt nem kapott az áremelés mértékéről és időpontjáról. Azonban műszaki készültségben állnak, hogy az esetleges intézkedést végre tudják hajtani. Az Áfor töltőállomá­sain található kutak több mint 90 százaléka mechanikus, ezek annak idején még az ötforintos benzinre készültek. A számlálók országos átállítására 48 órára van szükség, de a 410 töltőállomás akár néhány óra alatt át tud állni az új árra. Mindez az úgynevezett szorzótáblás módszerrel oldható meg: ez a táblázat mu­tatja a benzinkutasoknak a régi árak átszámítási módját.
Mint Dobány Lászlótól megtudtuk, gépkocsikkal vagy telefaxon legkésőbb három órán belül az ország minden pontjára eljuttathatók az új ár kasszírozását lehetővé tévő táblázatok. A csak időigényesen átállítható mechanikus kutak esetében a maximális benzinár 99,99 forint, de természetesen ekkora összeg beállítására most nem fog sor ke­rülni. Egyébként az Áfor a közeljövőben megkezdi töltőállomásainak elektro­mos számlálójú benzinkutakkal való felszerelését.
Dohány László elmondta, hogy az esetleges áremelésről az Áfor vezetői mégis a kormány ma délutáni tá­jékoztatóján fognak értesülni, és hogy számításik szerint, felvásárlási láz esetén is néhány napig ki tudják elégíteni a várhatóan megkétszereződő igényeket...
Az Országos Kőolaj- és Gázipari Tröszt (OKGT) bányászati vezérigazgató­helyettesétől, Szabó Györgytől azt kérdeztük, hogy hazánk benzinkészlete hány napra elegendő.
Mint megtudtuk, jelenleg a partnerek a szerződéseknek megfele­lően szállítanak, és a Shell cégtől vásárolt 400 ezer tonnányi olaj első szállítmá­nyai is hamarosan megérkeznek az adriai kikötőbe. Nincs állandó nemzetközi elő­írás arra vonatkozóan, hogy mekkorának kell lennie egy ország kőolajkészletének.
A Perzsa-öbölben mozgósításokat végrehajtó USA jelenleg 90 naposra emelte a korábban 40 napra elegendő készletét. Mindez persze óriási pénzt igényel, így Magyarország nem is gondolhat ilyen hatalmas készletek felhalmozására.
A honvédség tartalékai vajon bevonhatók-e a lakosság ellátásába? - kér­deztük Szabó Györgyöt. Mindez elég nehézkes lenne - hangzott a válasz -, de nincs is sok értelme, hiszen a hadsereg inkább gázolajat használ, így benzinből nincsenek számottevő tartalékai.
Magyarországon átlagos körülmények között napi 5 ezer tonna benzint vá­sárolnak. Hogy minden igényt ki tudjanak elégíteni, az OKGT növelte a százha­lombattai olajfinomító termelését.
Az OKGT az esetleges benzináremelés várható mértékéről semmilyen tá­jékoztatást nem kapott a felügyeleti szervektől.


Iván Gizella

 

 

 


 

 Taxisblokád 1990. okt. 25-28

Fórum

Fotók