Október 25., csütörtök MAGYAR HÍRLAP

2005.10.25.

MAGYAR HÍRLAP
1990. október 25., csütörtök.

 Műszaki készültségben az Áfor

A kormány már értesítette az Áfor vezetőit: műszakilag készüljenek fel a közeljövőben végrehajtandó benzináremelésre. Bár az előzetes tájékoztatás sze­rint a Minisztertanács mai ülésének napirendjén nem szerepel ez a téma, az Áfor vezetőit délutánra mégis tájékoztatóra hívták, hogy közöljék az áremelés részle­teit. Mint megtudtuk, az Áfor készletei - átlagos beszerzés esetén - csaknem egy hétre elegendőek.

Dobány László, az Áfor műszaki vezérigazgató-helyettese szerint a tároló­terek eltérő nagysága miatt 4-9 napi készlettel rendelkeznek. A folyamatos szál­lítás egyelőre biztosított. Az Áfor vezetősége még semmilyen információt nem kapott az áremelés mértékéről és időpontjáról. Azonban műszaki készültségben állnak, hogy az esetleges intézkedést végre tudják hajtani. Az Áfor töltőállomá­sain található kutak több mint 90 százaléka mechanikus, ezek annak idején még az ötforintos benzinre készültek. A számlálók országos átállítására 48 órára van szükség, de a 410 töltőállomás akár néhány óra alatt át tud állni az új árra. Mindez az úgynevezett szorzótáblás módszerrel oldható meg: ez a táblázat mu­tatja a benzinkutasoknak a régi árak átszámítási módját.
Mint Dobány Lászlótól megtudtuk, gépkocsikkal vagy telefaxon legkésőbb három órán belül az ország minden pontjára eljuttathatók az új ár kasszírozását lehetővé tévő táblázatok. A csak időigényesen átállítható mechanikus kutak esetében a maximális benzinár 99,99 forint, de természetesen ekkora összeg beállítására most nem fog sor ke­rülni. Egyébként az Áfor a közeljövőben megkezdi töltőállomásainak elektro­mos számlálójú benzinkutakkal való felszerelését.
Dohány László elmondta, hogy az esetleges áremelésről az Áfor vezetői mégis a kormány ma délutáni tá­jékoztatóján fognak értesülni, és hogy számításik szerint, felvásárlási láz esetén is néhány napig ki tudják elégíteni a várhatóan megkétszereződő igényeket...
Az Országos Kőolaj- és Gázipari Tröszt (OKGT) bányászati vezérigazgató­helyettesétől, Szabó Györgytől azt kérdeztük, hogy hazánk benzinkészlete hány napra elegendő.
Mint megtudtuk, jelenleg a partnerek a szerződéseknek megfele­lően szállítanak, és a Shell cégtől vásárolt 400 ezer tonnányi olaj első szállítmá­nyai is hamarosan megérkeznek az adriai kikötőbe. Nincs állandó nemzetközi elő­írás arra vonatkozóan, hogy mekkorának kell lennie egy ország kőolajkészletének.
A Perzsa-öbölben mozgósításokat végrehajtó USA jelenleg 90 naposra emelte a korábban 40 napra elegendő készletét. Mindez persze óriási pénzt igényel, így Magyarország nem is gondolhat ilyen hatalmas készletek felhalmozására.
A honvédség tartalékai vajon bevonhatók-e a lakosság ellátásába? - kér­deztük Szabó Györgyöt. Mindez elég nehézkes lenne - hangzott a válasz -, de nincs is sok értelme, hiszen a hadsereg inkább gázolajat használ, így benzinből nincsenek számottevő tartalékai.
Magyarországon átlagos körülmények között napi 5 ezer tonna benzint vá­sárolnak. Hogy minden igényt ki tudjanak elégíteni, az OKGT növelte a százha­lombattai olajfinomító termelését.
Az OKGT az esetleges benzináremelés várható mértékéről semmilyen tá­jékoztatást nem kapott a felügyeleti szervektől.


Iván Gizella

 

 

 


 

 Taxisblokád 1990. okt. 25-28

Fórum

Fotók


Közösségi kapcsolatok

 
 
 
 
 
 
 

Dugófigyelő

2020.06.05.
www.utv.hu

Utoljára feltöltött képek

Linkcsere

4Dimenzió Fixshuttle
Taxi 314
Szentendre
Rókalyuk
Tokio 170
Rádió Taxi
Szeged
Új Taxi
Tatabánya
 
Eurotravel   TAXI 3000   
Sziget taxi TaxiCentrum
Pannon Volán
Taxi, Pécs
MB Vip Service
taxi.lap.hu