TAXIS BLOKÁD 1990. Október 26. péntek

2005.10.24.

Belügyminiszter0 óra 25 perc. Nem igaz a hír, hogy a Margit hídnál rendőrök lőnek a taxi­sokra. Viszont egy ittas, ámbár szolgálaton kívüli, civil ruhás nyomozó piszto­lyával valóban megfenyegette az összetorlódott gépkocsik pilótáit. Mindenkit felszólított, hogy táguljon útjából, mert különben... Nos, nem tágultak. Őt vi­szont saját kollégái kísérték be az őrszobára, többek között józanodni.

0 óra 30 perc. Hiába csörög, nem veszik fel a telefont a kormányszóvivő titkárságán. Ezenközben az ország háza előtti sokadalom nem apad. Úgy látszik, senki nem elégszik meg Siklós Csaba néhány mondatával, melyben mindössze az árváltozás tényét s röviden annak okait ismertette.

0 óra 40 perc. A fővárosban, s országszerte egyre több helyen, a taxisok továbbra is kitartanak elhatározásuk mellett. Egészen addig nem teszik szabaddá az utakat, ameddig a kormány vissza nem vonja mellbe- és zsebbe vágó dönté­sét. Összefüggő kocsisorok állnak a pesti hidakon. A Petőfi és a Szabadság hí­don időnként átengednek néhány járművet.

1 óra. A Rádió bemondja, hogy Oroszlányban a bányászok nem tudták el­kezdeni a hajnali műszakot. A taxisok által emelt torlaszok miatt képtelenség el­jutni a tárnákhoz. Győr városában szintén megbénult a közlekedés. A kivezető utakon százával állnak a sztrájkoló és kényszerűségből veszteglő autók.

1 óra 25 perc. Sorsdöntő tárgyalás a pesti éjszakában. Barna Sándor ren­dőr-főkapitány próbál kiegyezni a taxisok képviselőjével, Horváth Pállal, a city-sek / ? :-) mindent ők sem tudhattak. tomajer / elnökével. Mindkét fél kénytelen volt valamicskét engedni. Ezek szerint a taxisok szabad közlekedést biztosítanak Budapest központi hídján, a Lánchídon.
Ennek fejében viszont teljesül kérésük, s a belügyminiszter már reggel 8 órakor tárgyalásokat kezd velük a benzin árának alakításáról. A taxisok megígérték azt is, hogy a többi hídon „csiki-csuki" módszerrel időnként átengednek jármüve­ket.

2 óra 30 perc. A City taxi diszpécserközpontja. Csaknem valamennyi vá­rosból futnak be ide telefonok. Országszerte mindenütt egyezik a Remek taxi volt a 123-assofőrök véle­ménye: nem hátrálnak, nem adják fel a harcot, amíg a kormány nem vonja vissza megfizethetetlen üzemanyagárait. Lassan az ország összes főútvonalán összeomlik a közlekedés - mondják -, hiszen ezt jelentették Hegyeshalomból, Sopronból, Szegedről, Jászberényből, Szolnokról, Gyöngyösről, Kecskemétről és még sorolhatnám. Az elégedetlenkedők megígérték: nem fogják akadályozni, hogy kenyér jusson a boltokba, reggeli az iskolákba, óvodákba, kórházakba. Reggel 8 órától a tehertaxisok is beállnak a sorba, csatlakoznak a sztrájko-lókhoz.

3 óra 17 perc. Bécs és Győr között bedugult a forgalom. A megrekedt autóknak mintegy 90 százaléka osztrák rendszámú. A tarifaváltozás miatt több kút benzinhiányra hivatkozva lehúzta a rolót. Az emberek idegesek, de szeren­csére kevés a baleset. Robbanásig feszült a hangulat. Káosz.

5 óra 30 perc. A Fővinform jelentése szerint a tüntetők továbbra is feltart­ják a forgalmat Budapest hídjain. Ez alól mindössze a Lánchíd kivétel. A BKV igyekszik úgy megszervezni a tömegközlekedést, hogy az autóbuszokról át le­hessen szállni a metróra. Több fontos járat menetiránya módosult.

8 óra 47 perc. Rendőrségi helikopterek a főváros felett. Állítólag a „közle­kedési bénultság megszüntetését célzó intézkedési terv kialakításához szükséges megfigyelést végzik a szakemberek".

10 óra 02 perc. Egy Lada erőszakosan áttöri a Margit híd előtti zárókor­dont, miközben elüt két gyalogost. Néhány perces üldözés után a motoros rendőr elfogja a sofőrt.

10 óra 15 perc. A. BRFK Deák téri központi épületében ülésezik az ORFK válságstábja. Mint kiderül: a rendőrség vezetői felkészültek az illetékes politikai és állami vezetők utasításainak végrehajtására.

10 óra 43 perc. Rendőrök védik a metrót, mert egy bátor ismeretlen azzal fenyegetőzött, hogy bombát robbant a Deák téren. Hasonló ok miatt a délelőtti órákban kiürítették az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium épületét.

11 óra 15 perc. Gondok vannak a légi közlekedésben, mert a Ferihegyi re­pülőteret a fővárosból közúton lehetetlen megközelíteni. A Nyugati pályaudvar­ról vasúton Vecsésig kell utazni, és onnan buszokkal lehet elérni az l-es és 2-es terminált.

12 óra. A szovjet határszakasz kivételével lényegében megbénul a határ­forgalom. A déli órákban fokozódik a feszültség a fővárosban. A Árpád híd pesti hídfőjénél többezres tömeg verődik össze, és rendőrellenes megnyilvánulások is előfordulnak. Horváth belügyminiszter utasítására később a rendőrség meg­hátrál.

12 óra 15 perc. Az Áfor - tekintettel a kialakult helyzetre - egyelőre a te­lepein tartja tartálykocsijait. Nem titkolják, tartanak az esetlegesen elszabaduló indulatoktól. A Keleti pályaudvaron általános sztrájkra felszólító röplapokat osztogatnak: „Aki eddig evett, éhen halhat, aki olajjall fűt, megfagyhat."

12 óra 18 perc. A budapesti rendőrfőkapitány utasítására a rendőrök nem alkalmaznak erőszakot a fővárosban. Egy 300 fős különítmény mindenesetre ké­szen áll a tömegoszlatásra.

15 óra 10 perc. Éteri hír CB-n: ha három órán belül nem sikerül meg­egyezni, a tatabányai közúti fuvarozók teherautókkal eltorlaszolják a Budapest-Hegyeshalom vasútvonalat.
15 óra 45 perc. Horváth Balázs szózatot intéz a néphez. ..Rend vagy ká­osz!?" — érvel. Később hozzáteszi: erre nem számított. Dr. Barna Sándor, Buda­pest rendőrfőkapitánya kijelenti: amennyiben parancsot kap a tömegek elleni erőszakos fellépésre, lemond tisztségéről.

Kossuth tér17 óra. Enyhül a feszültség a fővárosban. Negyedóráal korábban dr. Bar­na Sándor főkapitány a Göncz Árpáddal folytatott tárgyalások után kijelentette, hogy a rendőrség nem fog erőszakot alkalmazni a tüntetőkkel szemben. Bod Pé­ter Ákos ipari miniszter felelőtlen akciónak minősíti a taxisok fellépését.

17 óra 40 perc. „Oszd meg, és..," majd meglátod. Horváth és Bod minisz­terek kijelentik, hogy a taxisok saját szakmai követelésének teljesítésére vannak különböző technikai megoldások. Egy általános üzemanyagár-visszaállításra azonban nincs lehetőség.
17 óra 45 perc. Hatpárti egyeztető tárgyalások folynak Göncz Árpád par­lamenti szobájában. Ezzel egyidőben ülésezik az MDF elnöksége is.

18 óra. Miskolcon egy német autós pisztollyal fenyegeti meg a taxisokat. A handabandázót a rendőrök fékezik meg. A rendkívüli helyzetet kihasználva néhányan kirakatokat törnek be, Budapesten a Ferenc körút-Úllői út sarkán egy kisebb csoport fenyegetően lép fel az ott lakókkal és a járókelőkkel szemben.

18 óra. A taxisok és a kormány képviselői között folyó tárgyalások meg­szakadnak. A Munkaügyi Minisztériumban a felek talán két óra múlva folytatják azt az érdekegyeztető megbeszélést, amely a kora délutáni órákban maradt félbe.

20 óra 22 perc. A barcsi határátkelőhelyen megszűnt a blokád. A Munka­ügyi Minisztériumban egyelőre csend van....

 

 

 

 Taxisblokád 1990. okt. 25-28

Fórum

Fotók


Közösségi kapcsolatok

 
 
 
 
 
 
 

Dugófigyelő

2020.06.05.
www.utv.hu

Utoljára feltöltött képek

Linkcsere

4Dimenzió Fixshuttle
Taxi 314
Szentendre
Rókalyuk
Tokio 170
Rádió Taxi
Szeged
Új Taxi
Tatabánya
 
Eurotravel   TAXI 3000   
Sziget taxi TaxiCentrum
Pannon Volán
Taxi, Pécs
MB Vip Service
taxi.lap.hu