TAXIS BLOKÁD 1990. Október 26. péntek

2005.10.24.

Belügyminiszter0 óra 25 perc. Nem igaz a hír, hogy a Margit hídnál rendőrök lőnek a taxi­sokra. Viszont egy ittas, ámbár szolgálaton kívüli, civil ruhás nyomozó piszto­lyával valóban megfenyegette az összetorlódott gépkocsik pilótáit. Mindenkit felszólított, hogy táguljon útjából, mert különben... Nos, nem tágultak. Őt vi­szont saját kollégái kísérték be az őrszobára, többek között józanodni.

0 óra 30 perc. Hiába csörög, nem veszik fel a telefont a kormányszóvivő titkárságán. Ezenközben az ország háza előtti sokadalom nem apad. Úgy látszik, senki nem elégszik meg Siklós Csaba néhány mondatával, melyben mindössze az árváltozás tényét s röviden annak okait ismertette.

0 óra 40 perc. A fővárosban, s országszerte egyre több helyen, a taxisok továbbra is kitartanak elhatározásuk mellett. Egészen addig nem teszik szabaddá az utakat, ameddig a kormány vissza nem vonja mellbe- és zsebbe vágó dönté­sét. Összefüggő kocsisorok állnak a pesti hidakon. A Petőfi és a Szabadság hí­don időnként átengednek néhány járművet.

1 óra. A Rádió bemondja, hogy Oroszlányban a bányászok nem tudták el­kezdeni a hajnali műszakot. A taxisok által emelt torlaszok miatt képtelenség el­jutni a tárnákhoz. Győr városában szintén megbénult a közlekedés. A kivezető utakon százával állnak a sztrájkoló és kényszerűségből veszteglő autók.

1 óra 25 perc. Sorsdöntő tárgyalás a pesti éjszakában. Barna Sándor ren­dőr-főkapitány próbál kiegyezni a taxisok képviselőjével, Horváth Pállal, a city-sek / ? :-) mindent ők sem tudhattak. tomajer / elnökével. Mindkét fél kénytelen volt valamicskét engedni. Ezek szerint a taxisok szabad közlekedést biztosítanak Budapest központi hídján, a Lánchídon.
Ennek fejében viszont teljesül kérésük, s a belügyminiszter már reggel 8 órakor tárgyalásokat kezd velük a benzin árának alakításáról. A taxisok megígérték azt is, hogy a többi hídon „csiki-csuki" módszerrel időnként átengednek jármüve­ket.

2 óra 30 perc. A City taxi diszpécserközpontja. Csaknem valamennyi vá­rosból futnak be ide telefonok. Országszerte mindenütt egyezik a Remek taxi volt a 123-assofőrök véle­ménye: nem hátrálnak, nem adják fel a harcot, amíg a kormány nem vonja vissza megfizethetetlen üzemanyagárait. Lassan az ország összes főútvonalán összeomlik a közlekedés - mondják -, hiszen ezt jelentették Hegyeshalomból, Sopronból, Szegedről, Jászberényből, Szolnokról, Gyöngyösről, Kecskemétről és még sorolhatnám. Az elégedetlenkedők megígérték: nem fogják akadályozni, hogy kenyér jusson a boltokba, reggeli az iskolákba, óvodákba, kórházakba. Reggel 8 órától a tehertaxisok is beállnak a sorba, csatlakoznak a sztrájko-lókhoz.

3 óra 17 perc. Bécs és Győr között bedugult a forgalom. A megrekedt autóknak mintegy 90 százaléka osztrák rendszámú. A tarifaváltozás miatt több kút benzinhiányra hivatkozva lehúzta a rolót. Az emberek idegesek, de szeren­csére kevés a baleset. Robbanásig feszült a hangulat. Káosz.

5 óra 30 perc. A Fővinform jelentése szerint a tüntetők továbbra is feltart­ják a forgalmat Budapest hídjain. Ez alól mindössze a Lánchíd kivétel. A BKV igyekszik úgy megszervezni a tömegközlekedést, hogy az autóbuszokról át le­hessen szállni a metróra. Több fontos járat menetiránya módosult.

8 óra 47 perc. Rendőrségi helikopterek a főváros felett. Állítólag a „közle­kedési bénultság megszüntetését célzó intézkedési terv kialakításához szükséges megfigyelést végzik a szakemberek".

10 óra 02 perc. Egy Lada erőszakosan áttöri a Margit híd előtti zárókor­dont, miközben elüt két gyalogost. Néhány perces üldözés után a motoros rendőr elfogja a sofőrt.

10 óra 15 perc. A. BRFK Deák téri központi épületében ülésezik az ORFK válságstábja. Mint kiderül: a rendőrség vezetői felkészültek az illetékes politikai és állami vezetők utasításainak végrehajtására.

10 óra 43 perc. Rendőrök védik a metrót, mert egy bátor ismeretlen azzal fenyegetőzött, hogy bombát robbant a Deák téren. Hasonló ok miatt a délelőtti órákban kiürítették az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium épületét.

11 óra 15 perc. Gondok vannak a légi közlekedésben, mert a Ferihegyi re­pülőteret a fővárosból közúton lehetetlen megközelíteni. A Nyugati pályaudvar­ról vasúton Vecsésig kell utazni, és onnan buszokkal lehet elérni az l-es és 2-es terminált.

12 óra. A szovjet határszakasz kivételével lényegében megbénul a határ­forgalom. A déli órákban fokozódik a feszültség a fővárosban. A Árpád híd pesti hídfőjénél többezres tömeg verődik össze, és rendőrellenes megnyilvánulások is előfordulnak. Horváth belügyminiszter utasítására később a rendőrség meg­hátrál.

12 óra 15 perc. Az Áfor - tekintettel a kialakult helyzetre - egyelőre a te­lepein tartja tartálykocsijait. Nem titkolják, tartanak az esetlegesen elszabaduló indulatoktól. A Keleti pályaudvaron általános sztrájkra felszólító röplapokat osztogatnak: „Aki eddig evett, éhen halhat, aki olajjall fűt, megfagyhat."

12 óra 18 perc. A budapesti rendőrfőkapitány utasítására a rendőrök nem alkalmaznak erőszakot a fővárosban. Egy 300 fős különítmény mindenesetre ké­szen áll a tömegoszlatásra.

15 óra 10 perc. Éteri hír CB-n: ha három órán belül nem sikerül meg­egyezni, a tatabányai közúti fuvarozók teherautókkal eltorlaszolják a Budapest-Hegyeshalom vasútvonalat.
15 óra 45 perc. Horváth Balázs szózatot intéz a néphez. ..Rend vagy ká­osz!?" — érvel. Később hozzáteszi: erre nem számított. Dr. Barna Sándor, Buda­pest rendőrfőkapitánya kijelenti: amennyiben parancsot kap a tömegek elleni erőszakos fellépésre, lemond tisztségéről.

Kossuth tér17 óra. Enyhül a feszültség a fővárosban. Negyedóráal korábban dr. Bar­na Sándor főkapitány a Göncz Árpáddal folytatott tárgyalások után kijelentette, hogy a rendőrség nem fog erőszakot alkalmazni a tüntetőkkel szemben. Bod Pé­ter Ákos ipari miniszter felelőtlen akciónak minősíti a taxisok fellépését.

17 óra 40 perc. „Oszd meg, és..," majd meglátod. Horváth és Bod minisz­terek kijelentik, hogy a taxisok saját szakmai követelésének teljesítésére vannak különböző technikai megoldások. Egy általános üzemanyagár-visszaállításra azonban nincs lehetőség.
17 óra 45 perc. Hatpárti egyeztető tárgyalások folynak Göncz Árpád par­lamenti szobájában. Ezzel egyidőben ülésezik az MDF elnöksége is.

18 óra. Miskolcon egy német autós pisztollyal fenyegeti meg a taxisokat. A handabandázót a rendőrök fékezik meg. A rendkívüli helyzetet kihasználva néhányan kirakatokat törnek be, Budapesten a Ferenc körút-Úllői út sarkán egy kisebb csoport fenyegetően lép fel az ott lakókkal és a járókelőkkel szemben.

18 óra. A taxisok és a kormány képviselői között folyó tárgyalások meg­szakadnak. A Munkaügyi Minisztériumban a felek talán két óra múlva folytatják azt az érdekegyeztető megbeszélést, amely a kora délutáni órákban maradt félbe.

20 óra 22 perc. A barcsi határátkelőhelyen megszűnt a blokád. A Munka­ügyi Minisztériumban egyelőre csend van....

 

 

 

 Taxisblokád 1990. okt. 25-28

Fórum

Fotók