KURÍR:Belügyminiszter az ablakban....

2006.11.17.

TAXIS BLOKÁD 1990.10.25-28
KURÍR - rendkívüli kiadás
1990. október 28., vasárnap

Belügyminiszter az ablakban
Kormányhű tüntetés a Parlament előtt

 

Szombaton négy óra körüli időben háromszáz-négyszáz fős kormánypárti tüntető tömeg közelítette meg a tiltakozó taxisok által birtokolt Kossuth teret, a Margit híd, a 2-es villamos Kossuth téri megállója, illetve az Alkotmány utca fe­lől. Köztük voltak azok is, akik az MDF XI. kerületi szervezetének rendezé­sében, a Bartók Béla út 61. szám alól indultak. (Klicsu Lajos a kerületi MDF-től elmondta, hogy pártjelvények, zászlók nélkül vonulnak a Parlament elé.) A „Taxisblokád-nemzeti tragédia", „CB-terror" és a „Taxisok, haza!" feliratú transzparensekkel felszerelkezett tüntetők legelőbb a tér délkeleti sarkánál érint­keztek a feliratoktól feldühödött taxisokkal, ahol a taxisok vezetőinek sikerült csatárlánccal elkülöníteni egymástól a kölcsönösen szitkozódó csoportosuláso­kat.
Ezt követően a többszörösen és folyamatosan megerősített rendőri osztagok a lépcsők előtt a kettős rendőrfal két oldalára tudták szétválasztani a kormány­párti tüntetőket, illetve a harmadik napja demonstráló taxisokat. A lépcsőkre fel­húzódó MDF-tagok és szimpatizánsok éltetni kezdték a kormányt, amikor pedig a Parlament egyik ablakában feltűnt Horváth Balázs belügyminiszter, „Tarts ki, Balázs" kiáltásokat skandálva hátat fordítottak az átellenben kiabáló, illetve du­daszóval tiltakozó magánfuvarozóknak. A láthatóan elérzékenyült Horváth Ba­lázs ezután kinyittatta az ablakot, és integetéssel üdvözölte a hűségtüntetőket. A fokozódó üdvrivalgások közepette feltérdelt az ablakpárkányra, mit sem törődve a távolabb álló magánfuvarozók kifejezetten illetlen mutogatásával.
Mikor a demokrata fórumosok a „Mi vagyunk a nép" jelszót kezdték skan­dálni, a négy postai teherautóval időközben kiegészült alkalmi taxiparkoló más­félszer nagyobb emberserege hátat fordított a Parlament VII. kapuja fölötti erké­lyen megjelenő Horváth Balázsnak és minisztertársainak. A kormánytagok több­szöri megmutatkozásától megmámorosodott hűségtüntetők jelszavai ezután az alábbiak szerint hangzottak el: „Taxismaffia", „Nem lesz puccs", „Aki dudál, velünk van," „Vissza a hidakat", „Kormánysajtót". (Az említett kormányhű sokadalom némelyik tagját láthatóan felbőszítette a tüntetésről tudósító munka­társaink Kurír-kitűzője, amit az egyik fotós kollégáról megpróbáltak letépni, a másik fotósunknak pedig sikerült megakadályoznia, hogy kezéből kirúgják a fényképezőgépet.)
A kormányt éltetők egyike a Parlament lépcsőjéről bejelentette, hogy öt órakor elindulnak a Szabadság térre, a Televízió elé, illetve felhívta az egybe­gyűlteket, hogy a vonulás alatt tartózkodjanak a taxisok becsmérlésétől. Szózatát az szakította félbe, hogy a főlépcsőn megjelent Horváth Balázs, aki támogatói szoros gyűrűjében hangosbemondón beszédet mondott, amit azonban tizenöt méter távolságból már egyáltalán nem lehetett hallani, mert a téren álló taxik csaknem egyszerre megszólaló kürtjei teljessé tették a hangzavart. A fülsértő hangosság elülte után a kormánypárti tüntetők a következő jelszavakat hangoz­tatták: „Dolláros maffia", „Terrorizmus", „Eszközök vagytok". A Horváth Ba­lázs lemondását is követelő taxisok válasza: „Provokátorok", „Maradjatok reg­gelig".


Kis Zoltán

 

 Taxisblokád 1990. okt. 25-28

Fórum

Fotók


Közösségi kapcsolatok

 
 
 
 
 
 
 

Dugófigyelő

2020.06.05.
www.utv.hu

Utoljára feltöltött képek

Linkcsere

4Dimenzió Fixshuttle
Taxi 314
Szentendre
Rókalyuk
Tokio 170
Rádió Taxi
Szeged
Új Taxi
Tatabánya
 
Eurotravel   TAXI 3000   
Sziget taxi TaxiCentrum
Pannon Volán
Taxi, Pécs
MB Vip Service
taxi.lap.hu