Horváth Balázs:Az úttorlasz ellentétes a kultúrállami szokásokkal

2006.10.21.

TAXIS BLOKÁD 1990.10.25-28
MAGYAR NEMZET
1990. okt. 27

Az úttorlasz ellentétes a kultúrállami szokásokkal
- vélte Horváth Balázs

 

Érthetően ideges hangulatban tartotta sajtótájékoztatóját pénteken Horváth Balázs belügy-miniszter, Bod Péter Ákos ipari- miniszter és a taxisok jelen levő két képviselője, Horváth Pál és Barcsai Jenő.

 

A belügyminiszter, aki tárgyalt a fuvarozók képviselőjével, leszögezte, hogy az üzemanyagár csökkentéséről szó sem lehet. A közlekedés megbénítása jogszabályokba ütközik - közölte. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a taxisok úgy kívánnak fellépni, mint akik az egész társadalom érdekeiért harcolnak. „Lesznek hasonló szigorú intézkedések, amelyek egy-egy réteget sújtanak, ezért nem tehetjük meg most, hogy mások rovására engedjünk a fuvarozóknak. Ám arra hajlandóak vagyunk, hogy képviselőikkel leüljünk tárgyalni, és megkísérel­jünk gondjaikon segíteni."
A taxisok megbízottai kifejtették, hogy a mostani áremelések nemcsak őket hozzák nehéz helyzetbe, hanem az egész társadalmat. S ezért, amint ezt ta­pasztalják is, egyre nagyobb tömegek állnak mögöttük.
A tájékoztató közben a belügyminiszter munkatársai egyre-másra hordták a friss híreket Horváth Balázsnak, aki ezeket rendre felolvasta, így azokat, ame­lyek arról szóltak, hogy több helyen nem engedik át a megkülönböztetett jelzésű autókat.
(Ezt a taxisok azonnal cáfolták, s munkatársaink is azt tapasztalták, hogy a megkülönböztetett jelzésű járművek szabadon közlekedhetnek.)
Ismer­tette azt a telexet, amelynek feladója egyenesen azt javasolta, személyes szabad­ság korlátozása címén vonják felelősségre azokat, akik elzárják az utakat. El­mondta, hogy Antall József miniszterelnök az éjjel nem tudott aludni, mert kór­házi ablaka előtt is demonstrációt tartottak.
- Mivel az úttorlasz szöges ellentétben áll azzal, ami kultúrállamban szo­kás, déli 12 órakor megkezdjük az akadályok felszámolását - hangzott a minisz­ter fenyegetése.
Ám alig telt el másfél óra, s Horváth Balázs azt közölte, hogy mégsem kezdődik el a hidak és az utak erőszakos megtisztítása.
A jelenlévő taxisok elismerték, hogy az események kezdenek kicsúszni a kezeik közül, a fuvarozókhoz egyre többen csatlakoznak.
„Különben is mivel győzhetnénk meg kollégáinkat, hogy hagyják abba akcióikat? Az ígérgetések­ben már senki sem bízik" - tette hozzá Barcsai Jenő. Majd megerősítette, amennyiben a kormány megígéri, hogy hétfőig fölfüggeszti az áremelést, akkor mindent megtesznek a barikádok felszámolásáért.
Bod Péter Ákos ipari miniszter védelmébe vette a kormány intézkedését: mint mondta, a váratlan áremelés azért vált szükségessé, hogy így elkerüljék a spekulációs célú felvásárlásokat. Az ország üzemanyag-tartalékai a korábbi ki­lenc napiról két-három napira csökkentek. S az is nagy kérdés, a Szovjetunióból jön-e még olaj.

Dési János

 

 

 Taxisblokád 1990. okt. 25-28

Fórum

Fotók