Horváth Balázs:Az úttorlasz ellentétes a kultúrállami szokásokkal

2006.10.21.

TAXIS BLOKÁD 1990.10.25-28
MAGYAR NEMZET
1990. okt. 27

Az úttorlasz ellentétes a kultúrállami szokásokkal
- vélte Horváth Balázs

 

Érthetően ideges hangulatban tartotta sajtótájékoztatóját pénteken Horváth Balázs belügy-miniszter, Bod Péter Ákos ipari- miniszter és a taxisok jelen levő két képviselője, Horváth Pál és Barcsai Jenő.

 

A belügyminiszter, aki tárgyalt a fuvarozók képviselőjével, leszögezte, hogy az üzemanyagár csökkentéséről szó sem lehet. A közlekedés megbénítása jogszabályokba ütközik - közölte. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a taxisok úgy kívánnak fellépni, mint akik az egész társadalom érdekeiért harcolnak. „Lesznek hasonló szigorú intézkedések, amelyek egy-egy réteget sújtanak, ezért nem tehetjük meg most, hogy mások rovására engedjünk a fuvarozóknak. Ám arra hajlandóak vagyunk, hogy képviselőikkel leüljünk tárgyalni, és megkísérel­jünk gondjaikon segíteni."
A taxisok megbízottai kifejtették, hogy a mostani áremelések nemcsak őket hozzák nehéz helyzetbe, hanem az egész társadalmat. S ezért, amint ezt ta­pasztalják is, egyre nagyobb tömegek állnak mögöttük.
A tájékoztató közben a belügyminiszter munkatársai egyre-másra hordták a friss híreket Horváth Balázsnak, aki ezeket rendre felolvasta, így azokat, ame­lyek arról szóltak, hogy több helyen nem engedik át a megkülönböztetett jelzésű autókat.
(Ezt a taxisok azonnal cáfolták, s munkatársaink is azt tapasztalták, hogy a megkülönböztetett jelzésű járművek szabadon közlekedhetnek.)
Ismer­tette azt a telexet, amelynek feladója egyenesen azt javasolta, személyes szabad­ság korlátozása címén vonják felelősségre azokat, akik elzárják az utakat. El­mondta, hogy Antall József miniszterelnök az éjjel nem tudott aludni, mert kór­házi ablaka előtt is demonstrációt tartottak.
- Mivel az úttorlasz szöges ellentétben áll azzal, ami kultúrállamban szo­kás, déli 12 órakor megkezdjük az akadályok felszámolását - hangzott a minisz­ter fenyegetése.
Ám alig telt el másfél óra, s Horváth Balázs azt közölte, hogy mégsem kezdődik el a hidak és az utak erőszakos megtisztítása.
A jelenlévő taxisok elismerték, hogy az események kezdenek kicsúszni a kezeik közül, a fuvarozókhoz egyre többen csatlakoznak.
„Különben is mivel győzhetnénk meg kollégáinkat, hogy hagyják abba akcióikat? Az ígérgetések­ben már senki sem bízik" - tette hozzá Barcsai Jenő. Majd megerősítette, amennyiben a kormány megígéri, hogy hétfőig fölfüggeszti az áremelést, akkor mindent megtesznek a barikádok felszámolásáért.
Bod Péter Ákos ipari miniszter védelmébe vette a kormány intézkedését: mint mondta, a váratlan áremelés azért vált szükségessé, hogy így elkerüljék a spekulációs célú felvásárlásokat. Az ország üzemanyag-tartalékai a korábbi ki­lenc napiról két-három napira csökkentek. S az is nagy kérdés, a Szovjetunióból jön-e még olaj.

Dési János

 

 

 Taxisblokád 1990. okt. 25-28

Fórum

Fotók


Közösségi kapcsolatok

 
 
 
 
 
 
 

Dugófigyelő

2020.06.04.
www.utv.hu

Utoljára feltöltött képek

Linkcsere

4Dimenzió Fixshuttle
Taxi 314
Szentendre
Rókalyuk
Tokio 170
Rádió Taxi
Szeged
Új Taxi
Tatabánya
 
Eurotravel   TAXI 3000   
Sziget taxi TaxiCentrum
Pannon Volán
Taxi, Pécs
MB Vip Service
taxi.lap.hu