Békesi László

2006.10.13.

TAXIS BLOKÁD 1990.10.25-28
NÉPSZABADSÁG
1990. okt. 27.

Békesi László: Kormánypuccs!
Megkérdeztük Békési László volt pénzügyminiszter, most országgyűlési képviselő véleményét is a benzináremelésről.

 

- Az teljesen nyilvánvaló - magyarázta a volt pénzügyminiszter -, hogy előbb-utóbb fel kellett emelni az üzemanyag árát. De időpontjában, mértékében és módszerében alapvetően rossz volt a kormány intézkedése. Az időpontja azért, mert a magyar kőolajimport 90 százaléka még jelenleg is a Szovjetunióból származik, és csak a különbséget kell a szabadpiaci áron megvenni. Ezért nem lehet a jelenleg 29 dolláros barrelenkénti árból kiindulni. Tehát a szovjet olajszállítások kiesésével, illetve az újabb olajárrobba­nással nem lehet ezt a lépést indokolni.
A forgalmi adó 200 százalékos maradt, tehát egyértelmű, hogy itt való­jában a költségvetés hiányát csökkentő intézkedésről van szó. De kérem, puccs­szerűen nem szokás költségvetési intézkedéseket hozni! S a harmadik, szá­momra végképp elfogadhatatlan dolog az, hogy eközben duplájára növelték az útalaphoz való hozzájárulást, ami önmagában négymilliárd forintot hoz a költségvetésnek. Az így kapott mérték rossz, amit nem lett volna szabad elfo­gadni.
A költségvetés helyzetéről netán az Országgyűlést is tájékoztatni kellene. Ha a hiány nagyobb a tervezettnél, akkor az 1990-es költségvetési törvényt módo­sítania kell az Országgyűlésnek. Vagyis ki kellett volna állni a képviselők elé néhány variációval. De az is elfogadhatatlan, hogy az érdekképviseletekkel nem egyeztették a benzináremelést, így a megmozdulás hatására most utólag, esetle­gesen próbálnak a kompenzációról gondoskodni. Vagyis a benzináremelés végig nem gondolt, kiragadott egyedi intézkedés, amely egyetlen koncepcióba sem illik.

-Csakhogy éppen egy IMF-delegáció tárgyal a kormány által szorgal­mazott hároméves hitelmegállapodás részleteiről.

- A költségvetés pozíciójának javítása és a tárgyalások között van össze­függés. De kérem, addig illúzió a megállapodás, amíg nincs jövő évi költség­vetés és egy hároméves program.

 

 

 Taxisblokád 1990. okt. 25-28

Fórum

Fotók


Közösségi kapcsolatok

 
 
 
 
 
 
 

Dugófigyelő

2020.06.05.
www.utv.hu

Utoljára feltöltött képek

Linkcsere

4Dimenzió Fixshuttle
Taxi 314
Szentendre
Rókalyuk
Tokio 170
Rádió Taxi
Szeged
Új Taxi
Tatabánya
 
Eurotravel   TAXI 3000   
Sziget taxi TaxiCentrum
Pannon Volán
Taxi, Pécs
MB Vip Service
taxi.lap.hu