Rend vagy káosz?

2006.09.23.

TAXIS BLOKÁD 1990.10.25-28
REGGELI KURÍR

1990. okt. 27. Szombat
A tegnap kiadott összesen 243 szavas kormánynyilatkozatban találtunk 3 szót, amivel maradéktalanul egyetértünk. S ez a három: „rend vagy káosz". Való igaz, nincs alternatíva, rend lesz vagy káosz.

De hol ér véget a rend, és hol kezdődött a káosz?
Az utcán? Nem. A gaz­daságban. Az elmúlt öt hónap kormányzati munkáját figyelve arra a megálla­pításra kell jussunk, hogy vélhetően a kormány valamennyi szürkeállományát leköthette a sajtóval indított magánháborúja, a választási kortesbeszédek megfo­galmazása, csak így magyarázható, hogy nem maradt ereje a gazdálkodással foglalkozni. S most ők, az összeomlással fenyegető", az országot a végső erőfe­szítésein is túlhajszoló intézkedés kiagyalói kérik számon a higgadt magatartást, rendet?
Nézzük meg e benzinárat, de pillantsunk mögéje is.
Nincs benzin. S vajon ez kivédhetetlen sorscsapásként érte az országot, mint az aszály? Hát nem halljuk-tudjuk szeptember elseje óta. hogy akadozik a szovjet olajszállítás? Hát nem úgy tudtuk, hogy a konrmány. biztosította a pénzt a pluszvásárlásokra? Az Ipari Minisztérium már szeptember 4-én szükségesnek tartotta, hogy a tárolókapacitásokat töltsék fel. hogy amikor beköszönt a hiány, ne kelljen rossz és ezért drága benzint vásárolni!
Október vége van, mi történt a két hónap alatt!? S ha most nincs benzin, attól. hogy drágább lesz. - lesz?
De szemléljük a tegnapi nap történéseit, tehát a dolgok kezelését is. Mert a kormány - ez a kormány is - gyermekként kezelte a népet. döntött. Nem kon­zultált a társadalommal, sem választott képviseleőivel,. sem az ellenzéki pártok­kal, sem a szakszervezetekkel, sem a különféle érdekvédelmi forumokkal. Nem, ez a kormány is, ahogy ez itt mindig is volt. Döntött.
S amikor tudatára ébredt, hogy baj van,, eloőször. ugyancsak a jól bevált régi módszert követve, megpróbálta szétválasztani az országot Reggel még előálltak a maroknyi elit kisebbség anyagi előnyszerzésével, ami ráadásul béklyóba kény­szeríti ezt a munkálkodó és dolgos népet. Aztán folyt tovább. hogy a kordono­kon az orvosokat sem engedik át. hogy a kórházakban, nincs vérplazma meg köt­szer, hogy nem lesz kenyér... Aztán. hogy kiderült, az emberek enni adnak a taxisoknak, hogy takarót visznek a hideg éjszakára, délutánra már e szűk harácsoló réteg „egyik-másik foglalkoztatási csoport" lett. amelynek még súlyos gondjai is lehetnek... Hát nem így ment ez Gdanskbar. is?
Már 200 ezer ember sztrájkolt, amikor a hatalom még mindig CIA-ügynökökről papolt.
Vajon mikorra érti meg, kedves kormány, hogy egész nép ül abban a bizo­nyos taxiban?
A drámában a legijesztőbb, ha a magát felelősnek érző kormány nincs tájékozódva az ország valós helyzetérői. Ha valós program híján kapkod és pá­nikba esik. Ha nem mondja meg, miért az áldozat és meddig még, ha nincs kö­zös jövőnkról elképzelése.
Mi sajnáljuk a legjobban, de ezen a vizsgán. a kormány megbukott.

 

 

 Taxisblokád 1990. okt. 25-28

Fórum

Fotók


Közösségi kapcsolatok

 
 
 
 
 
 
 

Dugófigyelő

2020.06.03.
www.utv.hu

Utoljára feltöltött képek

Linkcsere

4Dimenzió Fixshuttle
Taxi 314
Szentendre
Rókalyuk
Tokio 170
Rádió Taxi
Szeged
Új Taxi
Tatabánya
 
Eurotravel   TAXI 3000   
Sziget taxi TaxiCentrum
Pannon Volán
Taxi, Pécs
MB Vip Service
taxi.lap.hu