Október 26 Péntek NÉPSZABADSÁG

2005.10.26.

NÉPSZABADSÁG

Átlagosan 65 százalékkal drágult a benzin!

Az üzemanyagok ára október 26-án 0 órától drágul.

...Miután a fogyasztói árnak csak kis része a termelői ár, az IKM szóvivője a fogyasztói ár egyéb tételeit is ismertette, így a kereskedelmi árrés átlagosan 4,5 százalék. Az árba bekalkulált útalap a korábbi tonnánkénti 4300 forintról 8220 forintra nőtt, kivétel az ólommentes benzin, ahol ez az összeg 5700 forint, a gázolajnál pedig 1700. További tétel még a fogyasztói adó, ami a termelői árhoz viszonyítva átlagosan 200 százalékos.
Az újságírók kérdéseire válaszolva a szóvivő egyebek között elmondta, hogy a BKV és MÁV számára egyelőre a költségvetés megtéríti a költségnövekedést. Elmondta azt is, hog azért ilyen kevés az idő a bejelentés és a magasabb arak bevezetése között, mert a már így is megindult felvásárlás lehetetlen hely­zetet teremthetett volna. A magyar autópark összes űrtartalma 60 millió liter, benzinkészleteink viszont csak 20 millió litert tesznek ki.
Amint azt Ligeti Pál, az energiaellátási főosztály vezetője elmondta, a Szovjet olajszállítások csökkenése miatt az idén már két alkalommal vásároltunk konvertibilis devizáért 240 ezer tonnát, a nyáron pedig 453 ezer tonnát. Az ezen felül vásárolt 450 ezer tonna olaj első része most érkezett meg Százhalombattá­ra. De ez a mennyiség sem elegendő a zavartalan ellátáshoz.
A Szovjetunió olajtermelése ugyanis egyre mérséklődik - a különféle for­rások eltérő mértéket jósolnak. A szakértők szerint ez a csökkenés az elmúlt há­rom évben mintegy 10 százalék körüli volt. Mindez belső ellátási hiányokkal és az export csökkenésével járt. Így a Magyarországnak eredetileg-ígért csaknem 6.5 millió tonnával szemben a szovjet szállítások az év végéig feltehetőleg az 5 millió tonnát sem érik el. Biztosat senki sem tud, mert nincsenek hiteles infor­mációk a szovjet szállítási szándékokról. Szóbeli tájékoztatás alapján arra szá­míthatunk, hogy az ígért mennyiségnek 72 százalékát kívánják szállítani, ami azt jelenti, hogy a negyedik negyedévben az egymillió tonnát alig meghaladó meny-nyiség érkezik Magyarországra.
Összességében tehát a kieső szovjet olaj pótlására a negyedik negyedévben még további 450 ezer tonna olaj megvásárlására lenne szükség. További 150 ezer tonnára pedig azért, mert a készletek nagyon alacsonyak, s amellett egye­lőre nincsenek információk, yrról sem. hogy a szovjet partner a jövő év első negyedében mennyi olajat szállít Magyarországra.
A szakértők tehát ezt javasolják a gazdasági kabinetnek, de a döntést befo­lyásolja az olajszámla várható nagysága. Ha az egy héttel ezelőtti, barrelenkénti 42 dolláros áron számolunk, azaz tonnánként 300 dollárral, akkor legalább 180 millió dollárt fizethetünk az olajért. A mostani 29 dolláros árakon a végösszeg 140 millió lenne.


A taxisok gyorsan reagáltak

Csütörtökön az esti órákban magántaxisok százai gyűltek össze Budapes­ten a Hősök terén, hogy a néhány órával azelőtt bejelentett benzináremelés ellen tiltakozzanak. A hosszú gépkocsisor ezután a Kossuth Lajos térre, a Parlament elé hajtott.
Siklós Csaba közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter a Parlament épü­letéből kiment a tüntetőkhöz, és meghallgatta követeléseiket.
A taxisok alkalmi szóvivője, Horváth Pál kifejtette: a benzinár emelésének ez a mértéke - úgy érzik - megélhetésüket fenyegeti immár, ezért arra kérik a kormányt, hogy von­ja vissza az intézkedést. Siklós Csaba azzal válaszolt, hogy erre nincs mód, hi­szen a kormány kényszerhelyzetben van, nincsenek olyan tartalékai, amelyekkel a szovjet szállítások kiesése miatt dollárért importálni szükséges nyersolaj árát fedezni tudná. Hozzátette: az áremelés egyik célja volt az is, hogy üzemanyag­takarékosságra késztessék az autósokat. Siklós Csaba egyúttal ígéretet tett arra is, hogy a pénteki rendkívüli kormányülést követó'en délután három óráig választ adnak a taxisok követeléseire.
A meglehetősen ingerült és indulatos taxisok ezt követően lezárták a fővá­ros összes hídját, s így lehetetlenné tették a Pest és Buda közötti átkelést, hosszú időre megbénítva Budapest közlekedését a Duna-hidak környékén.
Megyei tu­dósítónk jelentése szerint a debreceni taxisok ugyancsak tiltakoztak késő este.

 

 


 

 Taxisblokád 1990. okt. 25-28

Fórum

Fotók


Közösségi kapcsolatok

 
 
 
 
 
 
 

Dugófigyelő

2020.06.05.
www.utv.hu

Utoljára feltöltött képek

Linkcsere

4Dimenzió Fixshuttle
Taxi 314
Szentendre
Rókalyuk
Tokio 170
Rádió Taxi
Szeged
Új Taxi
Tatabánya
 
Eurotravel   TAXI 3000   
Sziget taxi TaxiCentrum
Pannon Volán
Taxi, Pécs
MB Vip Service
taxi.lap.hu