SZDSZ: A Kormány voltaképpen politikailag megbukott

2006.10.17.

TAXIS BLOKÁD 1990.10.25-28
AZ SZDSZ SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJA:
1990.okt.27

A kormány voltaképpen politikailag megbukott

 

(MTI) A kormány sem a gazdasági válsággal, sem a társadalom elégedet­lenségével nem tud mit kezdeni - jelentette ki Kis János, a szabad demokraták elnöke azon a péntek délutáni sajtótájékoztatón, amelyet a benzináremelés és a demonstrációk következtében kialakult helyzet értékelésére hívtak össze az SZDSZ székházában.
Kis János - hangoztatva a kormány súlyos felelősségét - kifejtette: Ma­gyarországnak esélye volt rá. hogy az átmenetet kisebb megrázkódtatással élje át, mint a szomszédos volt szocialista országok. Ehhez azonban - s ezt mulasz­totta el a kormány - nyíltan fel kellett volna tárni a gazdaság helyzetét és mi­előbb konkrét cselekvési programmal előállni. Az SZDSZ vezető politikusa sze­rint az Antall-kormány halogatta a gazdasági intézkedéseket, s voltaképpen hónapokon át nem tett semmit a szerkezetváltás terén.
A pénteki nap eseményeit értékelve Kis János leszögezte: a történtek vilá­gosan bizonyították, hogy a kormánynak egyáltalán nincs kapcsolata a társada­lommal, s nem érzékeli az ország hangulatát. Ráadásul elkövette ezt a nagy hi­bát, hogy a demonstrációkra első reakcióként erőszakkal fenyegetőzött. Mindeb­ből a szabad demokraták elnöke azt a következtetést vonta le: a gazdasági kabinet nem alkalmas az ország további vezetésére. Hozzátette: a kialakult hely­zetben az lenne kívánatos, hogy a kormánytagok keressék annak a módját, mi­ként tudnák leggyorsabban átalakítani a kabinetet. Erre azonban reális esélyt maga Kis János sem látott, mert - mint mondotta - a kormányban nem tudatosul, hogy voltaképpen politikailag már megbukott, megpróbálja tovább vinni az ügyeket, az eddigi módon.
Kis János kifejtette: amikor egy ország Záhonytól Hegyeshalomig meg­mozdul, akkor nem lehet arra hivatkozni, hogy ezt hetvenkét órával előre be kel­lett volna jelenteni. Ugyanakkor azt is megjegyezte: a helyzet tökéletes félreérté­sét jelzi az is, hogy a a kormány ismét egy törpe kisebbség, egy szűk réteg meg­mozdulásaként könyvelte el a: eseményeket.
A helyzet megoldását illetően Pető Iván úgy vélekedett: a kormány kezé­ben van a döntés lehetősége, de az egyértelmű, hogy a hétvégi napokra nem húz­ható el az intézkedés. A megoldásra két alternatívát jelölt meg: vagy az áremelési döntés visszavonása, vagy a kormány átalakítása, esetleg egy teljesen új kabinet felállítása.
A kormányátalakítást - főként a gazdasági posztokon - Kis János is sür­gette, hozzátéve: az erőszakkal fenyegetőző belügyminiszternek ugyancsak le kell vonnia a konzekvenciákat.

 

 

 

 Taxisblokád 1990. okt. 25-28

Fórum

Fotók


Közösségi kapcsolatok

 
 
 
 
 
 
 

Dugófigyelő

2020.06.05.
www.utv.hu

Utoljára feltöltött képek

Linkcsere

4Dimenzió Fixshuttle
Taxi 314
Szentendre
Rókalyuk
Tokio 170
Rádió Taxi
Szeged
Új Taxi
Tatabánya
 
Eurotravel   TAXI 3000   
Sziget taxi TaxiCentrum
Pannon Volán
Taxi, Pécs
MB Vip Service
taxi.lap.hu