Mesél a sztájk éjszakája

2005.10.25.

 ESTI KURÍR

Mesél a sztrájk éjszakája

A kör bezárult, hogyan jutunk haza?


Visszaindulunk az Árpád híd felé. Bosnyák tér, Thököly út, mindenütt ugyanaz a kép.
Fáradt, jámbor arcok, türelmes várakozás. A hírhedten modortalan pesti autósokat erre az estére polgártárssá varázsolta egy kormánydöntés.
Itt nincsenek nagyhangúak, nincsenek vádaskodók, áldozatok várják sorukat és sorsukat. Mi lesz még ezután...
- Miért nem intézkednek? - kérdezzük az egyik rendőrt. Nem lehet fel­menni a hídra.
- Megtettük, de újra eltorlaszolták az utat! - így a csendes válasz. - Most már nem érdekel bennünket az egész, ők választották meg a kormányt.
Kollégája azon dohog, hogy ez már tüntetés, amit kell jelenteni, igaz, egé­szíti ki az előbbi, az áremelést sem harangozták be. Ők még folytatnák, de mi már nem tudunk figyelni rájuk. Egy Trabant érkezik, kiderül, rossz a fűtése, és egy négy hónapos csecsemő van a kocsiban. Hogyan jut haza?
Az „úttorlaszoló" taxisok beszélgetéséből meg az derül ki, ha ilyen benzin­ár marad, autójuk ugyan lesz, de a családjukat szegényházba vihetik. De nem csak ők, majdnem mindenki. Most hol az igazság?
Persze a Parlamentnél. De hol a pénzügyminiszter, a kormányfő, és hol vannak a honatyák? Többségük nyilván édesdeden alszik, véli a mintegy ezer jelenlévő, akik elfoglalták az Országház lépcsőit.
A kormányfő kórházban, ezt is megemlítik. Valaki elkiáltja magát: - Nem mindegy, hogy itt van, vagy a Schulteisz operálja?
A pénzügyek felelőséért állítólag kocsi, de sokak szerint villamos ment, annyit késik, és egyébként is jobban illik hozzá, meg az nem is kerül többe.
Várjunk, hangzik el a felszólítás, mikor néhányan a hidegre és az éhségre hivatkozva már a sztrájktörésen gondolkodnak. Újabb mentő ötlet születik. In­duljon egy különítmény teáért, meleg ruháért, ennivalóért. Tényleg olyan ez, mint egy fronthelyzet. Taxisfeleségek tartják urukban a lelket. Valaki melegítést kér, de az asszonyok most nem értik a viccet. Itt van persze Krassó, az örök tilta­kozó is, de szerényen meghúzódik a szónok mellett. Mosolytalan tekintete mint­ha azt sugallaná: ugye, megmondtam...
Folytatódik a „szervezkedés". Kitalálják, el kell menni a Rózsadombra, a tizenkettedik kerületbe és Pasarétre, hogy dudáljanak ..egyet" az új és a régi hatalmasságoknak, akik - sokak szerint - egyformán felelősek a mostani helyze­tért, de ezen már kitör a vita, előjön, hogy ki hova tartozik, kockás vagy volános, budás, netán „független".
Ahogy ilyenkor, az igazán éles helyzetekben lenni szokott, valaki elkezdi énekelni a Himnuszt. A nemzeti ima dallama száll a tér fölött. Mindenki megáll, abbahagyja a vitát. Két percre jancsói vízióvá változik a színhely. Áhítatos tekin­tetek, elszánt arcok villannak fel a szabad taxijelzők fényében.
Elindulnak a szerkesztőség felé. Ők megegyeztek, hogy várnak, a végsőkig kitartanak. A kocsiban halkan szól egy dal. persze ismét Beatles, a gyönyörű Yesterday...
De ez már nem a „tegnap", mert közben éjfél lett, a mi „kirándulásunk" véget ért. Ettől a pillanattól kezdve Magyarországon ötvenkilenc forint egy liter szuperbenzin...


Galsai Dániel - Katona Horváth János

 


 

 Taxisblokád 1990. okt. 25-28

Fórum

Fotók


Közösségi kapcsolatok

 
 
 
 
 
 
 

Dugófigyelő

2020.06.05.
www.utv.hu

Utoljára feltöltött képek

Linkcsere

4Dimenzió Fixshuttle
Taxi 314
Szentendre
Rókalyuk
Tokio 170
Rádió Taxi
Szeged
Új Taxi
Tatabánya
 
Eurotravel   TAXI 3000   
Sziget taxi TaxiCentrum
Pannon Volán
Taxi, Pécs
MB Vip Service
taxi.lap.hu