Orbán Viktor: Párbeszédet kell kezdenie a kormánynak az SZDSZ-szel is

2005.09.21.

Orbán Viktor:     (anno)
Párbeszédet kell kezdenie a kormánynak az SZDSZ-szel is
Az MDF parlamenti frakciója egy pillanatra sem lankadó figyelemmel kísérte a történteket. Szombat délelőttől ülésezett a képviselőcsoport, amely meg­fogalmazta, hogy támogatja ugyan kormányt, de a hozott döntésért a felelősség mindenképpen a kormányt terheli. Végül ők is eredményként könyvelték el a kompromisszumos megegyezést.

A tárgyalások során is erre biztatták a minisz­tereket.
Ma délelőtt tízkor ismét összeült az MDF képviselőcsoportja, hogy fel­készüljön az előtte álló plenáris ülésre. Mint Kónya Imre, a frakció vezetője el­mondta, még tegnap délután felvették a kapcsolatot a Fidesszel, mivel a fiatal demokraták megnyilvánulásaiból azt a következtetést szűrték le, hogy a Fidesz is a gyors törvényalkotás mellett van. Félő ugyanis, hogy a parlament munkája az elmúlt napok viharai miatt, a politikai vita irányába megy el, s nem azon lesz­nek a honatyák, hogy mielőbb megszülessen a kívánt törvény.
Egyébként ma délután értékeli a Fiatal Demokraták Szövetsége a három­napos blokádot s az azt kiváltó kormányintézkedést. Orbán Viktor frakcióvezető elmondta lapunknak, hogy a Fidesz ez ügyben a következőképpen foglalt állást: a kormány szükségtelen provokációval idézte elő az utóbbi napok eseményeit, de nem tudnak egyetérteni a taxisok akciójával, ami három napra megbénította az ország életét.
A fiatal demokraták korábban többször kifogásolták, hogy a kormány és a kormánypárt nem folytat dialógust az ellenzékkel az országot érintő kérdések meghozatalában még a parlamenti viták előtt. Ezért kérdeztük meg Orbán Vik­tort, hogy miként értékeli az MDF-nek tegnapi lépését, miszerint felvették a kapcsolatot velük még a törvénytervezet vitája előtt.
- Igen, velünk tárgyaltak - mondta a frakcióvezető -, de ahhoz, hogy való­ban nyugodt hangulatban történjék a törvényalkotás, az SZDSZ-szel is meg kel­lene kezdenie a kormánynak a párbeszédet.


FÁM

 

 


 

 Taxisblokád 1990. okt. 25-28

Fórum

Fotók

 


Megjegyzés:
A dokumentumokat, Szakonyi Péter:
BLOKÁD Avagy kocsisor Kelettől Nyugatig c. könyvéből vettük.
Ezúton is köszönet neki, és munkatársainak a munkáért!