A rendőrség kizárólag a közrendre ügyel

2006.09.25.

Magyar Hirlap
1990. okt. 27 szombat.

A rendőrség kizárólag a közrendre ügyel.

 

A kormány és a taxisok képviselői közötti tárgyalások tegnap délelőtt ugyan félbeszakadtak, a budapesti rendőrfőkapitány, Barna Sándor a Kormány délutáni ülése előtt mégis töretlenül optimistának tűnt.

- Én a végsőkig bízom az emberi tisztességben, a józan észben, s remélem, hogy ki-ki belátja a helyzet tarthatatlanságát. Bizakodom természetesen abban is, hogy a kormány ezt a problémát képes lesz megoldani, véget vet a további konfrontálódásnak, s bizonyos kompromisszumkészség birtokában keresi a meg­egyezést.

- Főkapitány úr! A belügyminiszter nyilatkozata szerint rendelkeznek tör­vényes eszközökkel a kialakult helyzet felszámolására. ami az én értelmezé­semben erőszakos fellépést jelent. Ön viszont kijelentette, nem alkalmaz erősza­kot, de ezzel mintha ellentmondana miniszterének.

- Nincs itt semmiféle ellentmondás, a rendőrség valóban felkészült arra, hogy megtisztítsa a hidakat. Úgy döntöttünk azonban, hogy a felkészülés szint­jén maradunk, és nem hajtunk végre erőszak alkalmazását feltételező intézkedé­seket. A miniszter úr egyébként kora délutánig több nyilatkozatot is tett, min­denkor az aktuális helyzetnek megfelelően.
Egy politikai vezetőnek egyébként alkalmazkodnia is kell a körülményekhez, s azoknak megfelelően változhat a döntés. Amennyiben mégis az erőszakos megoldást választanák, én nem hajtom végre a parancsot, hanem abban a pillanatban lemondok.
Most kérem, ez szol­gálná a köz érdekét.

- És ha változatlanul fennmarad a patthelyzet?

- Ez már nem rendőrségi kérdés, ezzel a tömeggel nem tudunk mit kez­deni. Efféle krízisszituációban a mi szintünk, vagyis a vezetés második vonala nem is hozhat döntéseket, ez kizárólag a kormány feladata lehet.

-Amennyiben mégis erőszakos beavatkozásra kerülne sor. egyáltalán ké­pesek lennének a hatékony fellépésre?

- Legfeljebb meg tudnánk kezdeni a helyzet felszámolását, de korántsem vagyok meggyőződve arról, hogy sikerrel be is fejeznénk az intézkedést.
De is­mét hangsúlyozom: én el sem kezdeném, ez már a végleges döntésem.


Lencsés

 

 

 Taxisblokád 1990. okt. 25-28

Fórum

Fotók


Közösségi kapcsolatok

 
 
 
 
 
 
 

Dugófigyelő

2020.06.05.
www.utv.hu

Utoljára feltöltött képek

Linkcsere

4Dimenzió Fixshuttle
Taxi 314
Szentendre
Rókalyuk
Tokio 170
Rádió Taxi
Szeged
Új Taxi
Tatabánya
 
Eurotravel   TAXI 3000   
Sziget taxi TaxiCentrum
Pannon Volán
Taxi, Pécs
MB Vip Service
taxi.lap.hu