Kisalföld: 70 km-es (álló) autófolyam Osztrák ellenintézkedés

2006.11.24.

TAXIS BLOKÁD 1990.10.25-28
KURÍR - rendkívüli kiadás.
1990. október 28., vasárnap

Kisalföld: 70 km-es (álló) autófolyam Osztrák ellenintézkedés.

 

A Győrt körülvevő blokádba tömörült mintegy félezer személy- és teher-taxis, illetve magánfuvarozó a péntekről szombatra virradó éjszaka és szomba­ton is kitartott „őrhelyén". Egymást váltva aludtak néhány órát, ugyanígy tettek a tisztálkodásnál is, de a körgyűrűket alkotó járművek gazdái közül jószerével senki nem vált ki a sorból. A Bécs-Budapest fő közlekedési úton, Győr térsé­gében a hegyeshalmi országhatárig, mondhatni, egybefüggő a kocsisor, s az uta­kon 170 kamion vesztegel.
Győr-Sopron megye székhelyén már péntek dél körül nem lehetett kenye­ret kapni, de húsból és tejből még elegendő volt és ez jelenleg is a készlet. A fel­vásárlási roham következtében a kenyérboltok pultjai majdnem teljesen kiürül­tek. A válságbizottság, az ipartestület és az új önkormányzati testület, élén a péntek este megválasztott új győri polgármesterrel, Kolozsváry Ernővel - a Ka­zinczy Gimnázium fizika-kémia szakos tanára - intézkedett, hogy a kenyérgyár és a sütőüzemek dolgozói szombaton vidékről is bejussanak győri munkahe­lyükre. Ugyanakkor gondoskodtak arról is, hogy a Győrött rekedt bejáró üzemi dolgozókat megkülönböztetett jelzéssel ellátott autóbuszokkal hazavigyék. Egyébként Győrött a helyi autóbuszjáratok menetrend szerint közlekednek, a tá­volságiak azonban, kevés kivétellel, se nem indulnak, se nem érkeznek. Sze­rencsére a vasúti közlekedésben csak kisebb fennakadások fordultak eddig elő.
Különös helyzet állt elő Győr közelében, Bana község határában. Az oszt­rák autósok - már akik hazafele igyekeznek -, mivel nem tudtak továbbjutni, ellenblokádot létesítettek, elzárva az utat a nyugatról Budapest felé tartó, kül­földről hazatérő magyarok előtt. Nehezíti a rendőrség, egyáltalán a forgalomirá­nyítók dolgát, hogy a türelmüket vesztett autósok, felrúgva minden közlekedési előírást, szántóföldeken, dülőutakon próbálkoznak előbbre jutni, így tett Moson­magyaróvárnál egy csehszlovák házaspár is - gyerekükért siettek volna haza, el­hozni őt az óvodából -, ám több taxis utánuk eredt, és a férfit alaposan összever­ték. Ez szélsőséges tobzódás, mindenképpen elítélendő.
-Befelé lehet jönni - bármily lassan is -, de kifelé egyáltalán nem. így jelle­mezte a nyugati régió határátkelőinek „állapotát" Vidus Tibor ezredes, a határ­őrség győri kerületparancsnoka. Komáromnál és Vámosszabadinál teremtett lélek se be, se ki, ellenben Hegyeshalomnál, Sopronnál, Rajkánál és Kópházánál kifelé nem, de befelé nagyon lassú ütemben halad a kocsisor.


Takáts Árpád

 

 Taxisblokád 1990. okt. 25-28

Fórum

Fotók


 


 


Közösségi kapcsolatok

 
 
 
 
 
 
 

Dugófigyelő

2020.06.05.
www.utv.hu

Utoljára feltöltött képek

Linkcsere

4Dimenzió Fixshuttle
Taxi 314
Szentendre
Rókalyuk
Tokio 170
Rádió Taxi
Szeged
Új Taxi
Tatabánya
 
Eurotravel   TAXI 3000   
Sziget taxi TaxiCentrum
Pannon Volán
Taxi, Pécs
MB Vip Service
taxi.lap.hu