"Gyurcsány és Orbán távozása nem oldaná meg a problémákat"

2006.11.14.

Taxisblokád
Bár van hasonlóság a 16 év ezelőtti taxisblokád és a mostani tüntetéssorozta között, azért akadnak különbségek is – fogalmazott a Stopnak Gyulai Attila.

 

A Political Capital elemzője szerint utóbbi körbe az tartozik, hogy mások a szembenálló politikai erők, míg a közös nevező a két eseménysorozat között az elégedetlenség. Mind 1990-ben, mind pedig most olyan események zajlottak le, melyek a parlamentáris demokrácia határán voltak, sőt esetleg túl is mentek azon. Egy fontos különbségre azonban Gyulai felhívta a figyelmet: 1990-ben nem voltak zavargások. Mostanra a szakérő véleménye szerint egyébként megfordult a helyzet: a taxisblokád idején a gazdasági, míg most a politikai típusú tiltakozás került az előtérbe.

A taxisblokád után elhangzott parlamenti beszédek mindegyike az együttműködés és a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta. Az október 23-át követő hétfőn azonban erről szó sem esett a Parlamentben. Az elemző szerint azonban korábban a nagyobbik ellenzéki párt kifejezte konstruktivitási szándékát. Gyulai e körbe sorolta, hogy egy Gyurcsány Ferenc nélküli MSZP-SZDSZ kabinettel együtt tudnának működni. Ugyanakkor Gyulai úgy vélte, hogy az október 23. és november 4. közötti időszak szimbolikusan terhelt, s ez is akadályozhatja az együttműködést.

Gyulai arról is szólt, hogy ebből a szembenállásból igazán egyik tábor sem tud profitálni. Ugyan a Fidesz jól mozgósít, de a fennálló – szimbolikus – konfliktusok elhalnak. Gyulai szerint például a népszavazási kezdeményezés annak a jele, hogy a nagyobbik ellenzéki párt ideológiai síkról szakpolitikai síkra akarja helyezni a vitát.

Persze az is kérdés, hogy a két nagy párt első emberének távozása segítene-e a konfliktusok feloldásában. Erről Gyulai úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc távozásával ugyan a Fidesz és az MSZP első számú posztja üresen marad, de nem szűnik meg. Az elemző szerint ráadásul a helyzetet bonyolítja, hogy ma már nem pártok, hanem miniszterelnökök választanak a szavazók. Az esetleges politikai közmegegyezésről Gyulai úgy vélekedett, hogy az egyenlő lenne a mostani helyzetben a nagykoalícióval, s egy ilyen konstelláció esetén – nemzetközi példák alapján – még inkább előretörnek a szélsőséges politikai erők. Ezért Gyulai úgy vélte, hogy a többosztatú politikai mezőben kell megtalálni a megoldást.

 

 Taxisblokád 1990. okt. 25-28

Fórum

Fotók

 


Közösségi kapcsolatok

 
 
 
 
 
 
 

Dugófigyelő

2020.06.05.
www.utv.hu

Utoljára feltöltött képek

Linkcsere

4Dimenzió Fixshuttle
Taxi 314
Szentendre
Rókalyuk
Tokio 170
Rádió Taxi
Szeged
Új Taxi
Tatabánya
 
Eurotravel   TAXI 3000   
Sziget taxi TaxiCentrum
Pannon Volán
Taxi, Pécs
MB Vip Service
taxi.lap.hu