Két forint egy kilométer: jönnek a villanyautók

2009.09.24.

Frankfurti autószalon
Hamarosan a magyar utakon is megjelennek a különböző elektromos autók - ígérik a Frankfurti Autószalonon bemutatott modellek gyártói. A nagy márkáknál a környezetvédő járművek állnak a középpontban, a pár hét múlva itthon is megrendelhető napelemes minitől a konnektorból tölthető luxuslimuzinig.

A zöldautók negatívumairól ugyanakkor alig hallottunk Frankfurtban, ezért hazai szakembereket kérdeztünk arról, okozhat-e problémákat Magyarországon a lakások hálózatára kötött kocsik generálta megnövekedő áramfogyasztás, és a veszélyes hulladéknak számító lítiumos akkumulátorok kezelése.


szólj hozzá: Frankfurti Autószalon 2009

2012, 2011, 2013 - repkedtek a piacra kerülés meglepően közeli dátumai a Frankfurti Autószalonon a különböző márkák hibrid, vagy teljesen elektromos autóinak bemutatóin. A világ legnagyobb járműkiállításának középpontjában egyértelműen a különböző környezetkímélő autó állnak. Az eddig is úttörő Toyota mellett immár a házigazda német és a szomszédos francia gyártók is a minél kisebb, vagy ha lehet, nulla károsanyag-kibocsátású modelljeikkel kérkednek, és vívják a versenyt a konkurenciával.

Általános meglepetést tapasztaltunk Frankfurtban például a Mercedes látványos show-ján, amikor a már előzetesen a szalon sztárjának kikiáltott szárnyas SLS-t megelőzve a konnektoros S osztály gurult ki a több mint ezer újságíró elé, két másik hibridet megelőzve. De a BMW-nél (egy dízel-hibrid tanulmány) és az Audinál (egy elektromos sportkocsi) is ezek jelentették a fő attrakciót. A teljesség igénye nélkül sorra vesszük a legizgalmasabb fejlesztéseket, bemutatva, melyik gyártó milyen technológiában hisz, melyik modell mekkora hatótávolságú és milyen sebességre képes. Elsősorban a magyar vásárlók számára elérhetőbb típusokra koncentrálunk, de megmutatunk néhány érdekes környezetbarát luxusautót is, aztán hazatérünk, és megnézzük, mit bír a magyar elektromos hálózat.