Nálunk a 265 lóerős S3-as Audi

2006.09.21.

Minden a legkisebb S Audi-ról
Már Magyarországon is rendelhető az Audi új sportos kompaktja, mely négyhengeres turbómotorral kívánja legyőzni legfőbb riválisát, a BMW 130i-t.

Az S-filozófia az Audi-nál már több, mint 20 éve a sportos karakter megtestesítője. A sorozat legújabb tagja hamarosan Magyarországon is megvásárolható. Az új S3-as Audit a sokat dicsért 2 literes TFSI erőforrás 265 lóerős és 350 Nm nyomatékú (2500-tól 5000-es fordulatig rendelkezésre áll!) változata hajtja. Ekkora erőhöz az Audi természetesen quattro összkerékhajtást párosít a biztos tapadás érdekében. E teljesítmény segítségével a sportos kompakt 5,7 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h-ra álló helyzetből, és végsebessége is

csupán azért 250 km/h, mert az elektronika itt vet véget a száguldozásnak. Talán még ennél is többet mond, hogy a kocsi mindössze 5,49 tömeg/lóerő aránnyal büszkélkedhet, ami kiváló érték (összehasonlításul, a Subaru Impreza WRX STi is ilyen adattal rendelkezik). A motorhoz egyébként a gyár rövid áttételezésű hatfokozatú manuális váltót társít. A sportos kanyarvételt a 18 colos, peres kerekek is segítik, no meg az Audi S sportfutóműve, ami elöl alsó háromszög-keresztlengőkarokkal, míg hátul négylengőkaros felfüggesztéssel működik. A gyár szerint az elektromechanikus kormány rásegítését és áttételezését is úgy hangolták, hogy a vezető mindig izgatottan várja a következő kanyart.
A kocsi a külsejével is tudatja képességeit, bizony jóval vadabbra sikerült, mint az előd. A singleframe hűtőrács krómkeretet, az első lökhárító pedig hatalmas légbeömlő nyílásokkal kiegészített légterelő idomot kapott, de átdolgozták a küszöbök szoknyáit is. Hátul szürke árnyalatú diffúzoros elemet alakítottak ki, és egy hangsúlyos dupla kipufogót is kapott a kocsi. Természetesen az S3-t is - mint a többi S Audit - alumínium külső tükrökkel szerelték. Továbbá az Audi egy új színárnyalatot is kikevert kizárólag az S3-as részére, az autó akár vérnarancs színben is pompázhat. Belül hasonló stílusban történt a sportosítás: újak a számlapok és az alumínium pedálok, a gyönyörű, akár kétszínű sportülések pedig remek tartást ígérnek. Több helyen is feltűnik a vörös-ezüst S embléma, hogy vezető egy pillanatra se feledje el milyen képességű autóban is ül.

Végül essen szó az árról is: az új S3-as 10 690 000 forinttól rendelhető.