Ne légy te is áldozat 2!

2010.04.20.

Késes támadás!
Az utóbbi pár hétben sajnos több késes támadás is volt. Magyarországon a kés a támadások legveszélyesebb főszereplője.

Amíg nálunk egy pisztolyt beszerezni nehézkesebb, addig egy kés bárhol elérhető. Minden tévhittel ellentétben a kés veszélyesebb fegyver, mint egy pisztoly, mert akár egy képzetlen gyerek is súlyosan össze tud kaszabolni. Az előző cikkemben írtam a támadás lélektanáról, tehát az ismétléstől eltekintenék. Azt azért mégiscsak kiemelném, hogyha valaki belép a mi mikro környezetünkbe (a taxink), az nem igaz, hogy nincsenek külső jelek, illetve rezgések, amit a mi vevőkészülékünk nem érzékel. Ez csak abban az esetben történhet meg, ha nem kocsinkban vagyunk, hanem a gondjaink besavanyodott világában.
Aki úgy gondolja, hogy pont egy taxit akar kirabolni az alapban nem a realitás talaján él, kétségbeesésében gondol erre. Erre agyban fel kell készülnie, ez ahhoz hasonló, mintha egy katona bevetésre menne, az adrenalin szint drámaian megemelkedik, a kortizon gondoskodik a létező legerősebb fájdalomcsillapításról, a védelmi izmokba tódul a vér, az érzékek feljavulnak, jobban látsz, jobban hallasz, gyorsabb vagy, és alig érzed a fájdalmat. Tehát a szervezeted felkészült a harcra. Ez az állapot kb. 6 - 7 percig tart, ahogy telik az idő, egyre gyengébb a hatása. Amikor téged megtámad valaki, veled ugyanez történik, csak TE nem tudod, hogy ilyenkor vagy a legerősebb, amint nála ez a hatás gyengül akkor vagy Te a maximumon. Ez csak a száraz lélektan.

Egy pár gyakorlati tanács:

  • Egy késes támadást sérülés nélkül megúszni maga a csoda!
  • Általában mindig van sérülés, ha megszúrnak, vagy megvágnak még nem haltál meg, akkor már nincs mese, harcolnod kell. Ilyenkor a legfontosabb a kés blokkolása, inkább a kezedet vágja meg, mint a létfontosságú szerveidet.
  • Az emberek általában azért nem védekeznek, mert nem akarnak sérülést okozni a támadónak, az agyban kell kiadni a parancsot, hogy cselekedj.
  • Attól, hogy úgy ugrálsz, ahogy a támadód parancsolja még nem biztos, hogy megúszod.

Most már láthatjátok, hogy a mi képzési rendszerünkben mért fordítunk olyan nagy súlyt a mentális képzésre, e nélkül nagyon kicsi az esélyed a probléma megoldására.

Továbbra is várom kérdéseiteket, értékes hozzászólásotokat.

Amennyiben úgy érzitek, hogy lenne bennetek további érdeklődés is a gyakorlati rész felé, akkor jelentkezzetek, részemről vállalom, hogy a jövő hónapban tartok egy 2 órás ingyenes oktatást.


Jakab Zoltán aktív Moderndefendo Hardtarget, PT és Kidfendo instruktor

Email: zoltan.jakab@moderndefendo.eu