Ne légy te is áldozat !!!!!!!

2010.04.07.

Védekezz I
Mindenki tudja, hogy a mi munkánk veszélyes, az utóbbi időben egyre több támadás ér minket. Vajon tehetünk-e valamit azért, hogy ne mi legyünk a következő áldozat? Az áldozatnak van-e szerepe abban, hogy áldozattá vált????

Szerintem a munkátok folyamán erre a dologra nem sok figyelmet fordítotok, pedig az elmúlt évek statisztikáit nem szabad figyelmen kívül hagyni, mindennel foglalkozunk csak a saját biztonságunkkal nem, pedig a szakirodalom szerint, ha betartunk bizonyos szabályokat a támadó inkább keres magának kisebb kockázatú áldozatot.

Gondoltatok már arra, hogy mi alapján választja ki a támadó az áldozatát?

A válasz egyszerű: pontosan úgy, ahogy az állatvilágban a ragadozók a gyengébb állatokat keresik.

Mik a támadó szempontjai a kiválasztásnál?

  • külső megjelenés
  • életkor
  • „személyes jelenlét”
  • bizonytalanság
  • határozatlanság

Ha ezekből a jelekből minél többet felismer, már rögtön megvan az áldozata, nem kell mást tennie, csak elcsalni egy elszigetelt helyre, és már csak a tettek mezejére kell lépnie.
Tehát, ha jelen vagy a saját kocsidban, tudatos és határozott vagy, még idejében elveheted a kedvét a rablástól. Ne feledd, a kocsidba már rablási szándékkal ül be, viszont az már rajtad múlik, hogy a kisugárzásoddal meggyőzöd, hogy nem vagy áldozat típus.
Erre pontosan 10 másodperced van, ha sikerült harc nélkül megúszhatod.


Mik a túlélés lehetőségei?

 Nem veszünk fel akárkit a kocsinkba. Akit veszélyesnek érzel, az tuti, hogy az is, ha már érzed, hogy baj van, ne menj elszigetelt helyre, cselekedj váratlanul.
 Azt gondolom, egy zipzáras, kamu tárca már sok életet megmenthetett volna. Gondolom, most azt kérdezitek, hogy miért pont zipzáras. A válasz egyszerű: a stressz helyzetből a támadó minél előbb távozni szeretne, ő nem szurkálni akar, ő a pénzedet akarja. Nincs ideje tökölődni a zipzárral, ráadásul nem is sikerül neki, mert ilyen felfokozott idegállapotban a kismotoros mozgások nem működnek.
Ez még csak a prevenció, csak az alapok, már ezzel sok mindent el lehet érni, nincs itt csoda, egyszerű taktikai tudás, és már hány életet menthetett volna meg.

Gondoljátok végig, ha TI nem figyeltek a biztonságotokra, hogy várhatjátok el a gyerekeitektől? Inkább ezt nekik is meg kellene tanulniuk, tanítanunk.


Ui.: A későbbiekben, pár klasszikus támadási formához adok tanácsot.
Bátran kérdezzetek, várom hozzászólásotokat!



Jakab Zoltán aktív Moderndefendo Hardtarget, PT és Kidfendo instruktor

Email:
zoltan.jakab@moderndefendo.eu