Zsineggel támadtak a fiúk

2007.01.10.

Halálüvöltés a taxiban
Élete nagy bűntényére készült két tizenéves fiú a pesti éjszakában: egy taxisnőt támadtak meg, aki aztán megfutamította őket. A hölgy kollégái elfogták a rablókat.
Archívum

A Keleti pályaudvarnál várakozó egyik taxiba szállt be január 25-én éjfél előtt a fővárosban tanuló két vidéki diák. Szokványos fuvarnak indult a dolog.

Inkább fussanak!

– Először a mellettem levő autót választották, de a kolléga intett nekik, hogy én következem – emlékezett N.-né F. Aranka (56), a taxisnő. – Mielőtt a hátsó ajtón beszálltak volna, az egyikük úti céljukat közölve beszólt: „Kőbánya, Gergely utca 81.” „Igen, rendben” – válaszoltam nekik, majd elindultam az autóval. Közben lestem a tükörben őket, de nem láttam hátra, mert annyira lecsúsztak az ülésen.
Az Opel gyorsan suhant, gyér volt a forgalom. Síri csendben, szótlanul ültek a fiúk, még egymással sem beszélgettek.
– Nagyon zavart, megszoktam, hogy az utasok közlékenyek. Még a fiatalok is megkérnek, hogy a rádióban keressek valami zenét, vagy mondanak valamit – folytatta a beszámolót a taxisnő. – Próbáltam velük kontaktust teremteni, megemlítettem, hogy a Kada utcához saccolom közelebb a 81-es számot, mire azt mondták, a Sibrik utcához van közelebb. Ebből arra következtettem, hogy ismerik a környéket.
Az asszony megtalálta a házat, egy raktárszerű épület előtt állt meg a kihalt utcában, és várt a fizetségre.
– Nem tudom, miért, de az volt az érzésem, most fogják kicsapni az ajtót, és elszaladnak. Nem néztem hátra, úgy voltam vele, inkább fussanak, mint hogy bántsanak.

Szorult a hurok

A fiúk nem futottak el, és a kenyerét 30 éve taxizással kereső asszony mégis veszélyes helyzetbe került. Szerencséjére észrevette a készülő támadást.
– Egyiküknek fel kellett állnia, hogy a zsinórt a nyakamba dobja, de én már csak a zsineget láttam. Nem volt időm gondolkodni, el kellett kapnom a zsinórt, mert ha a nyakamra szorul, nincs menekvés. Szerencsére a szemüvegembe is beleakadt, majd a számnál sikerült elkapnom – folytatta N.-né. – Kiugrottam az autóból, és az ajtókilincsre akasztott mikrofont elkapva, halálüvöltéssel beleordítottam: „Segítsetek, fel akarnak akasztani!”, közöltem azt is, hol vagyok. A két fiú annyira megijedt az üvöltésemtől, hogy kiugrott a kocsiból, és elszaladt. Lehet, hogy nem számítottak rá, hogy ennyire kapálódzom az életemért.
A kihalt környék néhány perc alatt megtelt villogó lámpájú taxikkal. A legelsőnek érkező taxis és egy erős alkatú fiatalember a nyomába eredt a két menekülő tinédzsernek, akiket rövid üldözés után sikerült elkapni. A riasztásra érkeztek a helyszínre a közeli benzinkútnál tartózkodó rendőrök is – a BRFK közlekedésrendészeti főosztályának járőrei –, akik a fiatalokat a X. kerületi kapitányságra vitték.

Meg akarták ölni

Az ügyben a BRFK vizsgálati főosztálya ifjúságvédelmi alosztálya szakértők bevonásával folytat büntetőeljárást K. Ödön és T. Csaba ellen.
– A fővárosban járnak középiskolába – tudtuk meg Tóthné Bakó Éva őrnagy, alosztályvezető-helyettestől. – Egyikük a szülők tudta nélkül két hónapja abbahagyta tanulmányait, a másiknak pedig pénz kellett, akár bűncselekmény árán is, hogy lakást béreljen. Beismerték, hogy feltörtek egy BMW-t, nem sikerült elindítaniuk, de a rádiót ellopták. Január 25-én is gépkocsikat akartak feltörni, de nem sikerült nekik. Többször visszamentek a Keletihez, már a vonaton ültek, amikor eszükbe jutott, mi lenne, ha beülnének egy taxiba, és elvennék a sofőr értékeit. Elhatározták, hogy a taxist egy elhagyatott részre viszik, megölik, és elveszik a pénzét meg az autóját. A zsinórral T. Csaba támadott, társa ruhájából egy kisebb, esztergált kés került elő.
A fiatalembereket előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés kísérletének elkövetésével gyanúsítja a rendőrség. A bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat.

TÓTH SÁNDOR

Forrás: Belügyi sajtószemle 1999