Súlyos baleset a Fogarasi úton

2006.11.18.

Fair Play díj, a balesetet szenvedett Főtaxis kollegának
Súlyos közlekedési baleset történt Zuglóban, a Fogarasi út és a Fischer István utca sarkán. Több személy megsérült, többek között a Főtaxiban utazó gyermekek is, akiket a mentők kórházba szállítottak.

Zuglóban, a Fogarasi és Fischer István utca sarkán 4 autó ütközött össze. Az ütközés erejét jellemzi az a tény is, hogy a helyszínre kiérkező rendőröknek közel 1 órás rekonstruálásba került, mire összeállt a kép. 19 óra körül a Fogarasi úton a Nagy Lajos király útja felől a szélső sávban haladt egy tehergépkocsi, mellette a belső sávban egy Land Rover közlekedett.

Az azonos irányból nagy sebességgel érkező Peugeot átment a szembejövő sávba, hogy megelőzze az előtte haladó két autót. Eközben a kereszteződésben egy Honda Civic jelezte balra kanyarodási szándékát, de megállt, mivel vele szemben közeledett egy taxi. Amikor a Peugeot 25 éves sofőrje észrevette, hogy ahol ő vissza szeretne térni a sávjában egy autó várakozik, ijedtében elkezdett jobbra visszahúzódni, de mivel itt a Land Rover haladt, ez nem sikerült. A két autó összeért, aminek következtében a Peugeot teljes sebességgel a Honda Civic hátuljába csapódott, ezek után letarolta az úttest közepén található járdaszigetet, lefektetve az ott található összes jelzőtáblát, majd a jobb oldalon található buszmegállóba csapódott, ahol egy csinos 25 éves lány, férfiakat meghazudtoló bátorsággal, na meg fürgeséggelcsak, csak az utolsó pillanatban tudott előle kimenekülni, elkerülve így a biztos halált.

A Land Rover sofőrje az ütközéstől elvesztette uralmát gépkocsija felett és közel 80-100 métert pörögve, sodródva a baloldali sávban állt meg. A Honda Civic a hátulról kapott ütés miatt kivágódott a vele szembe közlekedő Főtaxis Lacetti elé, ami tehetetlenül csapódott a gépjárműbe, majd a járdán állt meg.
A balesetsorozatban megsérült a Peugeot sofőrje (feje repedt fel), a Honda Civik sofőrje (agyrázkódás) és a taxiban utazó 2 kisgyermek (sokkos állapotban voltak az ijedségtől). A mentők mindegyik sérültet korházba szállították kivizsgálás céljából, a gyerekeket bent is tartották a kötelező 2 napos megfigyelésre. Mint azt a helyszínre kiérkező rendőrök megállapították, a Peugeot sofőrje ittasan ült a volán mögé. Őt a korházban, sérülésének ellátásán kívül, még egy vérvétel is várta.



Eddig a hivatalos verzió, és most jöjjön, ami még a sztori mögött van.
Mert minden ilyen száraz tény mögött, sok emberi megnyilvánulás is van, de azzal nem mindig foglalkozik a média.
Meg kell még említenem, hogy a vétkes sofőr szülei vidéken tartózkodtak, amikor értesültek a balesetről, azonnal rohantak a helyszínre, ahol az édesanya már ki sem tudott szállni az addig elszenvedett idegeskedéstől. Az édesapa, amikor meglátta fia művét és annak gépkocsiját, az ájulás kerülgette. Az ott lévő rendőrrel már azon tanakodtunk, hogy hívjunk-e mentőt, vagy sem, amikor is elviharzottak a kórházba, hogy ezekben a nehéz pillanatokban is, a fiúk mellett legyenek.


Hosszasan írhatnék, a Honda Civikes férfi húgának lelkiállapotáról is, hogy szegény milyen megviselt volt, amikor a felismerhetetlenségig összetört autóból próbálta barátja segítségével menteni testvére értékeit.
De mint taxis, és egy taxis lap szerkesztője, inkább a vétlen taxisofőrünkről írnék és a kollégák példás segítségnyújtásáról, amit kollégájuk felé mutattak.
A helyszínre megérkezve kérdeztem Norbit, hogy mi is történt. Ő készségesen válaszolt volna, de fogalma sem volt a történtekről. Hirtelen csak előtte termett a Civik és már meg is volt a baj. Megijedni sem volt ideje.

Az ütközést követően kiugrott az autóból, a Hondához rohant és megnézte, hogy a sofőrrel mi történt. Amikor megnyugodott, hogy az ad életjeleket, sőt a kérdésére érthetően válaszolt, akkor visszarohant a taxijához és az utasait vette szemügyre, a két gyereket és az édesapjukat. Látszólag itt is minden rendben volt. Ekkor tapogatta csak magát végig és próbált rájönni, hogy ő vajon megsérült-e. Később értesült róla egy járókelőtől, hogy van még szereplő ebben a balesetben, aki épp a buszmegállóban szemlélte tettének következményeit. Az egész helyszínelés alatt csak 2 dolog foglalkoztatta a taxisofőrt.

1, Mi van a két kis utasával a korházban
2, Hogy kimentse a kocsijából a szerencsét hozó 3 amulettjét, amit évek óta hord magával egyik autóról a másikra



Amint a rendőrök engedélyt adtak a kocsijának elszállítására, az igen jókedvű autómentős segédletével ez meg is történt. Majd azonnal barátja, Gábor mellé bepattanva rohantak be a Bethesda gyermekkorházba, ahol megkönnyebbüléssel hallgatta az édesapa beszámolóját, hogy a gyerekek jól vannak, de bent tartják őket 2 napra, megfigyelésre. Velük is tudott beszélni pár szót, majd megragadta az alkalmat, és nagy becsben tartott amulettjeiből 1-et, 1-et a gyerekeknek ajándékozott, így könnyítve az egyébként is ártatlan lelkiismeretén amiatt, hogy nem tudta elkerülni a balesetet.

További képek a képgalériában tekinthetők meg!