Kiengedték a taxis támadóját, aztán rabolt

2006.12.14.

Hány embernek kell meghalnia?
Taxist próbált meg kirabolni Csepelen december 2-án P. Szabolcs, aki csavarhúzóval támadt rá a sofőrre. A drogfüggő férfit a rendőrök elfogták, ám az ügyész nem indítványozta előzetes letartóztatását. Másnap kirabolt egy esztergomi kocsmát.

Ahogy az őrizetből kiengedték december elején, a heroinfüggő férfi Esztergomba indult, ahol a rendőrség közelében található Mámor italboltban próbált meg pénzt szerezni drogra.

Ficze Lajosné (képünkön), a Mámor presszó csaposa aznap éjszakás volt. A rabló hajnai fél négykor lépett a helyiségbe és egy pohár szódát kért.

- A mosdóba indult, de amikor a pult mellé ért, mögém lépett, és egy kést szorított a torkomhoz. A bankjegyeket, meg a fém százasokat követelte - mesélte a megrémült nő. - Odaadtam neki, majd azt mondta, hogy menjek be a raktárba és tíz percig ne jöjjek elő. Nem maradtam addig. Amikor kiléptem, ő éppen a kijáratnál volt. Kirohantam az utcára, és segítségért kiabáltam. A szomszédos étterem tulajdonosa hívta a rendőröket, akik percek alatt elfogták a rablót, és megtalálták nála a pénzt.
Bognár Ferenc alezredes, Esztergom rendőrkapitánya elmondta:

- Kollégáim megdöbbentek, amikor kiderült, hogy kit fogtak el. Még ugyanaz az ügyeletes tiszt volt szolgálatban, aki órákkal korábban a BRFK Rablási Osztályának kérésére házkutatást rendelt el P. Szabolcs lakásában.

- Azt hittük, hogy előzetes letartóztatásba került. Amikor elfogtuk, szó szerint becsinált, ezért körülményes volt Tatabányára szállítanunk. Az ügyészség biztosan a törvény szerint járt el, amikor kiengedte, de szerencse, hogy a rabló senkinek sem okozott súlyos sérüléseket - vélekedett a kapitány.
Kérdésünkre, hogy az első eset után a vádhatóság miért engedte futni P. Szabolcsot, Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta: