ETIKAI SZABÁLYZAT

2007.11.19.

Utasok részére!!!
Jelen szabályzat a személytaxi szolgáltatást igénybevevő személyek (utasok) részére készült, belső használatra.




A szolgáltatás igénybevétele, három féle módon lehetséges:

1, Telefonos rendelés.
2, Leintés
3, Beülés
Van még a saját mobilján hívott taxis ( a lenyúlós ) de ezen szabályzat nem rendelkezik az ilyen jellegű fuvaroztatással. Nem is ismerjük. Szerintünk nincs is ilyen!

Fuvarigényre való jelentkezés a távbeszélő kézi készülék (továbbiakban: telefon) gombjainak nyomogatásával lehetséges. A szerencsés kiválasztott, akit az adott központ abban a kegyben részesít, hogy fogadja a hívását érthető magyarsággal, közölje óhaját!
A rendelésnél a pontos cím, név (hölgyek esetén kor, mellbőség, családi állapot) megadása kötelező! A rendelés felvétele után egy rövidre fogott hálával kell elköszönni a központtól, és ígéretet kell tenni, hogy imába foglalja a cég nevét! Szükség is lesz rá az utazás alatt, hidd el!
Megrendelés visszavonása nem megengedett! Szankciót von maga után!Nem kifogás a

- beszorultam a liftbe- (miért nem mentél lépcsőn)
- nem tudok kijönni a lakásból-(bemenni bezzeg tudtál)

A megrendelés visszavonása csak a megrendelő időközben bekövetkezett, váratlan halála esetén lehetséges. De ilyen irányú szándékáról, kéretik a telefonközpontot előre értesíteni!
A megadott címen köteles, egy db parkoló helyet biztosítani az érkező taxinak, különös tekintettel egyirányú és szűk utca esetén!
Ajánlott a taxit az utcán várni, függetlenül a napszaktól és az időjárási körülményektől.
Tilos késni! A késésért büntetés jár. Reklamálásért szintén! (lásd: szankciók)
A kapott ígérettel kapcsolatos (küldjük a kocsit) reklamáció akkor SEM jogos, ha az utasjelőlt – a körülményekhez képest – minden tőle elvárhatót megtett, hogy megtalálja a részére kiküldött kocsit. A kocsi majd jön.35-40 perc várakozás még nem ok arra,hogy a központot reklamálással zargassuk!

Leintésnél ügyeljünk a mozdulatokra. Ne hadonásszunk, és főleg ne integessünk!!!Ez ugyanis megtévesztő lehet és megeshet, hogy egyszerűen csak visszaintegetünk és továbbmegyünk. Utána meg percekig töprengünk: Ki a fene volt ez? Nem is ismerem!
Határozott, felemelt karral jelezzük utazási szándékunkat a járda szélén! Fütyülni TILOS! A kutyádnak…annak lehet!

Beülés drosztokon vagy egyéb helyen várakozó taxiba lehet. Itt különös óvatosság ajánlott.
Tilos beszélgető, kávézó taxisokat utazási szándékkal zaklatni! Meg kell várni, míg érdeklődést mutatnak az ott toporgó személyed iránt! (időmegkötés nincs)
Ha szundikáló taxist talál a kocsiban, frissen főzött tejszínes feketekávéval, közelítsünk, és halk hangon szólítsuk meg. Gépi nescaffé nem javallt! Egyes esetekben (pl. M. R. személyszállító kisiparosnál) a Red Bull alkalmazása is szóba jöhet.

A gépkocsivezetőt, minden esetben ajánlatos aprósüteménnyel, üdítővel (Red Bull-al) hölgy sofőr esetén virágcsokorral köszönteni! Ünnepnap esetén, pezsgővel! Az utazás megkezdésekor a cél megjelölése lehetséges, de nem feltétel. A gépkocsivezető saját jogkörében dönt arról, hogy merre szeretne menni.
Tilos a szolgáltatást igénybevétele, indokolatlanul rövidtávra! Kivételt képez ez alól a 100%-os rokkantságot igazoló okmány bemutatása. Fitness bérlet birtokosai ezen távon az utazásból való azonnali kizárással sújtandó. Az utas köteles magánál megfelelő címletű váltópénzt tartani. Nem megengedett a gépkocsivezetőt pénzváltással zaklatni, annál is inkább, mert ott toporogtál a kocsi mellett, arra várva, hogy kiszálljon az utas, aki mellesleg pont előtted 20 ezressel fizetett.

Szabálytalanságok és az ezért járó szankciók.

1 pont.

- Nem köszönés
- Túl hangos köszönés
- Indokolatlan beszólás (miért erre megy?)

Letiltás 1 napra - NEM MEGVÁLTHATÓ – (elvileg)

- Egy utazás alatt begyűjtött 3 pont
- A megrendelt taxi helyett, egy másikkal való utazás.
- Indokolatlan beszélgetés kezdeményezés ( hogy van,mizujs,érdemes még manapság taxizni?…stb)

Letiltás 2 napra

- Indokolatlan rendelés lemondás
- A címen várakozó taxitól való 1 perc vagy azon belüli késés.

Letiltás 1 hétre.

A Forgalomirányító Központ ill. a gépkocsivezető megtévesztése (bocsi, meggondoltam magam, mégsem Szegedre mennék, hanem a Szegedi úti SZTK.-ba lesz szíves!)

A szankciók, kivétel nélkül, azonnal megválthatók a helyszínen. (minimum 4 számjegyet tartalmazó bankjegyek formájában) A megváltás mértéke a gépkocsivezető saját hatáskörébe van utalva!

Letiltás véglegesen

Különösen súlyos esetekben. Például a
- „Ne ijedjen meg,nem megyünk messzire”- meg a - „csak ide megyünk”- kezdetű mondatok esetén a kocsiból való azonnali eltávolítás is megengedett!A saját érdekében tehát kerülje ezeket a szóösszetételeket!

Általános rendelkezések.

Az utasok rendezett megjelenésének feltételei.

Legyen felöltözve.
16 és 35 év közötti dekoratív hölgyeknél ez nem kötelező.

A Ferihegyi repülőtérre való utazáskor tartsa szem előtt, hogy a jegy nagyon drága, a tengerparti szálloda sem olcsó. A taxi sem az! A kiírt transzfer árat csak a 80 évet betöltött és legalább 500 igazolt bázisugráson túl lévő nyugdíjasok vehetik igénybe!

Ezen rendelkezés betartását az Etikai Bizottság felügyeli.

Az EB minden vasárnap 02 - 03’15-ig ülésezik.
A berendelt utasnak kötelessége a fenti időpontban az E.B. színe előtt megjelenni!

A fenti szabályzat maradéktalan betartása biztosítja, hogy a taxis a lehető legjobb szolgáltatást kaphassa az utastól.
Kellemes utazást mindenkinek!


cbtaxi