Nem szabad a vásár - szabadabb a taxizás

2009.08.18.

Felsőbb rendeletek szorítják a városvezetést
Európai irányelvekhez kell alkalmazkodni a közterületek használatáról szóló rendelet módosításával, ezzel gyakorlatilag korlátlan számú taxis lehet Pécsett. Ugyanakkor egy kormányrendelet miatt a pécsi vásár elveszítheti a maradék vonzerejét is.

Talán mindenki emlékszik még a Macskajaj című film azon jelenetére, amikor a fiúnak mondja az apja, hogy ne bánkódj, elmegyünk és veszünk neked feleséget a pécsi vásárban. Ma már nemhogy a jegygyűrűt, hanem lassan a menyasszony körömlakkját sem lehet megvenni a vásárban, kizárólag működési engedéllyel forgalmazó üzletekben.
A rendelet alapján kellett visszavonni a 13 éves pécsi vásártartásról szóló rendeletet, ma már gyakorlatilag csak a helypénzt szabhatja meg az önkormányzat, illetve a Pécs Holding Zrt. Hosszú a listája azoknak a termékeknek, amelyeket csak működési engedéllyel rendelkező üzletben lehet forgalmazni, többsége érthető, például a jövedéki termékekre vagy az elektromos berendezésekre vonatkozó. De például ezután nem lehet zsibvásárra vinni a nagymama megunt szemüvegét, a gyerek által megunt videojátékot, sőt semmilyen gyermekjátékot, kozmetikai cikket. Külön kiemelnénk, hogy tilos engedélyezett üzleten kívül forgalmazni ásványi társulást, barlangi képződményt, magyarán ha nem szakértő a piacfelügyelő, akkor bármilyen kőzetgyűjteményben, kavicsba beleköthet. Ha megszorul a család – kivel nem fordul elő ez gazdasági válság idején –, nem viheti piacra a családi ezüstöt, ezt is csak ellenőrzött keretek között forgalmazhatja. Ezzel persze alaposan visszavethetik az erre szakosodott csalók forgalmát, de aki valóban nehéz helyzetben van, az csak sokszorosan adózva juthat némi plusz bevételi forráshoz.
Módosul Pécsett a közterületek használatáról szóló rendelet is, itt az európai irányelvek miatt kell módosítani, kikerülne a 164 taxidrosztra kiadható 200 engedély korlátja. Ugyan jelenleg is közel háromszáz engedély van Pécsett, de a néhány évvel ezelőtti rendeletalkotáskor a felek úgy egyeztek meg, hogy addig nem adnak ki új engedélyt, amíg kellő mértékben le nem csökken a régiek száma. (Az engedélyek alapján a piac nagyjából fele a Volán Taxi kezében van.) Most viszont, ha elfogadják a rendelet módosítását, elszabadulhat a piac, hogy ez az árak csökkenéséhez vagy eldurvuló háborúhoz vezet-e, az még a jövő zenéje.

 

Pécsi Napilap