Egy kolléga extrém esete a drosztkezelő KHT-val

2006.06.09.

Csak minket büntetnek?
...gyakorlatilag totális nemtörődömség volt a válasz. Sőt még föl is háborodtak, hogy ezt miért rajtuk kérem számon.




- Nekem a múltkor volt egy rendőrségi szabálysértési ügyem, abból kifolyólag, hogy én a Király utcai taxidrosztra szerettem volna beállni, viszont ott egy civil autó parkolt, nem fértem be tőle. Elbénáztam a dolgot, nekimentem a civil autónak, az üresben volt, nekitoltam egy másik taxisnak. Ebből anyagi kár keletkezett, ezért engem feljelentettek, mert a civil autós ragaszkodott hozzá, hogy rendőri intézkedés legyen. A rendőr próbált lebeszélni róla, hagyjuk ki a rendőri intézkedést, nekik kevesebb papírmunka, meg a civilt hagyjuk ki belőle. Utána már én mondtam, hogy nem hagyjuk ki, mert mit keres a mi általunk fizetett taxidroszton a civil autó. Jó, akkor ebből meglett a feljelentés, a szabálysértést el is ismertem a helyszínen. Nekem azért piszkálja nagyon a csőrömet, mert kb. másfél évvel ezelőtt volt egy esetem, amikor jöttem befelé a Váci úton és szó szerint menet közben – nekem akkor egy régi Budapest taxis szabadjelzőm volt – elhagytam a szabadjelzőmet. A Duna Plázánál lévő taxidrosztra én feltettem az autót, arra az időre, amíg visszasétálok a szabadjelzőmért, mire visszaértem, már a 7000 forintos csekk ott volt a szélvédőmön. Ők ezt azzal magyarázták, hogy a jogszabály előírja, hogy a taxi, csak abban az estben állhat be a kiemelt taxi állomásra, hogyha ott utasra várakozik és a sofőr bent ül. Én, mint taxis, gyakorlatilag 3 perc alatt lettem megbüntetve, mert én ott parkolok, civil autókat meg rendszeresen látjuk a központi, frekventált helyen lévő taxiállomásokon. Ma pedig 2006. június elsején mentem az éves vizsgámhoz a kötelező taxiadót befizetni a Krisztina krt-n. Úgy voltam vele, hogy az iparkamara előtti székháznál van egy taxidroszt 6 férőhellyel, ott álltak sorban a civil autók. Pont ahol be kell fizetni, arra gondoltam, hogy legalább illemből onnan takarítanák el a civil autókat. Mentem be és azzal kezdtem, hogy csókolom a kezét, hoztam a kis éves taxis adómat, amit már 2. vagy 3. éve fizetünk, ráadásul pont ott ült mögöttem egy kollega, milyen érdekes, hogy én befizetem, meg ő is befizeti, meg mondom még hatezren befizetjük, ez kb. 150 millió forint egy évben, a civil autók meg itt állnak kint a taxiállomáson. Ez hogy lehet? Azt mondta nekem a hölgy, hogy őt ez a dolog nem érdekli, ők ezzel nem foglalkoznak, szóljunk a közterületeseknek. Na most ez azért vicces, mert amikor a Király utcánál én korábban találtam egy civil autót és odagurultam a Peterdy utcához, a VII kerülethez tartozó centrum parkoló kft-hez, ők kijelentették, hogy abszolút nem illetékesek az ügyben, ők nem foglalkoznak vele. A rendőr, aki arra járt a Király utcában, az szintén nem foglalkozott vele, tehát sem a rendőr, sem a közterületes nem foglalkozik vele, a parkoló kft. nem foglalkozik vele és azok sem foglalkoznak vele, akik effektív ott a pénztárban elkérik tőlünk az éves díjat.





- Akkor ki foglalkozik vele?
- Fogalmam sincs, mindenki dobálózik, menjek ide, menjek oda, annyit el tudtam érni, hogy a hölgy felajánlotta nekem, - most a csomagtartóm tele van ilyennel -, panasztevő nyilatkozati lap, adott nekem belőle egyet, mondtam neki, hogy ne egyet adjon, fénymásoljon belőle hatvan-hetven darabot, mert egyrészt szétosztom a kollegáknak, másrészt rengeteg helyet be fogok panaszolni, mert nagyon sok helyen látszik ez a probléma. Még ő volt dühös rám, elment és tombolva elkezdett fénymásolgatni majd  egy marékkal ideadott ebből a papírból. De mondom bent az ügyintézés folyamán, amikor felhívom a figyelmét arra, hogy itt a székház előtt sem lehet a taxi állomást használni, és én erre fizetem most az éves díjat, gyakorlatilag totális nemtörődömség volt a válasz. Sőt még föl is háborodtak, hogy ezt miért rajtuk kérem számon.
- Most mennyibe kerül ez a játék nekünk?
- 23750 forint / fő egy évre

Megkeresett egy másik kolléga a napokban és kérte, hogy ezt a kérdést tegyem fel a többi taxisnak, hátha ők okosabbak és jön valami jó válasz.

 

Szerinte a Drosztkezelő KHT azzal, hogy bekényszerít minket az általuk nagy szakmai hozzáértéssel kijelölt drosztokra munkahelyet teremt.

De ebből adódik a kérdés: Hol vannak az illemhelyek? Minden sofőrnek, aki egy adott helyhez van kötelezve jár ez a lehetőség. Nekünk miért nincs? Hiszen nem egyszer 2-3 órát is kénytelenek vagyunk várni?

Tegnap megkérdeztem erről az egyik kollégánkkal szemben eljáró illetékest.

 

- Nincs idő limit, ahogy a taxis elhagyja a gépkocsiját azonnal büntetni kell. Ez alól egy kivétel van, ha a droszton egymáshoz beülnek, mert akkor még azt elnézzük. De ha valakinek pisi vagy kaki van, akkor tessék kiállni a sorból és csak azután visszaállni, hogy elvégezte a dolgát. Nem az óvodában vagyunk és a meséket sem kajáljuk.

Mi meg köszönjük az érdekünkben tett intézkedést.