SZDSZ: változnak az idők - in memoriam taxisblokád

2006.09.26.

Most nem jogos?
Az interneten terjed az SZDSZ 1990-es nyilatkozata, amelyet még a taxisblokád idején adtak ki ugyanazok a politikusok, akik ma is a liberális párt prominensei, és akik 16 évvel később nem értenek egyet a tüntetésekkel.

Akkor jogosnak tartották az országos tiltakozást, most, hogy ők is a kormány tagjai, nem értenek vele egyet.

A szabad demokraták, akik mindig oly büszkén hangoztatják szabadelvűségüket és oly széles vállal állnak ki a jog mellett, most úgy tűnik, nem hajlandók elismerni az emberek demokratikus véleménynyilvánításához való jogát. Sőt, talán a nagy hazudozásban, amelyet az elmúlt 16 év politikája szerintük is produkált, már nem is emlékeznek 1990-re...

Kuncze Gábor szeptember 22-i sajtótájékoztatóján annak a véleményének adott hangot, hogy a kormány ellen tüntetők az alkotmányos rend megdöntésére készülnek. Azt is mondta, hogy ami ma demokratikus tüntetés címén az utcákon zajlik, az már a hazai alkotmányos rend megsértése. Demszky Gábor vasárnap a tüntetés kapcsán a város békéjét feldúló álforradalmi megmozdulásokról beszélt, sőt, Gyurcsány Ferenccel és Molnár Gyulával aláírta az úgynevezett Budapest Nyilatkozatot, amelyben szükségesnek látta rögzíteni, hogy készek megvédeni a köztársaság intézményeit, a főváros békéjét, a budapestiek biztonságát. Demszky azóta már a lerombolt Szabadság térrel kampányol...

Az SZDSZ prominensei (Horn Gábortól kezdve Kóka Jánosig) folyamatosan arról beszélnek a médiában, hogy Orbán Viktor vitte az utcára a tüntetőket. Azt nem mondták, hogyan és miként, de arról is hallgatnak a szabad demokrata politikusok, hogy 16 évvel ezelőtti nyilatkozatuk, amelyet a taxisblokád idején adtak ki, miként támogatta a taxisok utcai tiltakozását. Vagy netán ők vitték az utcára a taxisokat?

Íme az SZDSZ nyilatkozata:

"Az SZDSZ Ügyvivői Testülete jogosnak tartja a hosszú időn át halogatott, majd előkészítés nélkül bevezetett áremelés elleni országos tiltakozást.

Öt hónapos fennállása alatt a kormány megmutatta, hogy nem tud mit kezdeni gazdaságunk mélyülő válságával. A mai napon bebizonyította, hogy nem tudja kezelni a romló életkörülmények miatti társadalmi tiltakozást.

Az erőszakkal való fenyegetőzés megengedhetetlen, csak tárgyalásos megoldás lehetséges. Most már nem csupán a benzin áráról van szó. Az országnak haladéktalanul felkészült, a lakosság bizalmát megszerezni képes kormányra van szüksége.

Addig is biztosítani kell az élet normális menetét. Felhívjuk a tiltakozó mozgalom résztvevőit, hogy semmiféle provokációnak ne üljenek fel, védjék a rendet és a nyugalmat. Felhívjuk a közellátás, a szállítás és az egészségügy dolgozóit, hogy - mint eddig is tették - biztosítsák a lakosság ellátását.

Felhívunk minden szabad demokrata szervezetet, hogy támogassa a békés tiltakozó mozgalmat, valamint a közellátás és a közrend fenntartását.

Budapest, 1990. október 26., 13 óra 30 perckor
az SZDSZ Ügyvivői Testülete"

 

Forrás: Ma.huKözösségi kapcsolatok

 
 
 
 
 
 
 

Dugófigyelő

2020.06.05.
www.utv.hu

Utoljára feltöltött képek

Linkcsere

4Dimenzió Fixshuttle
Taxi 314
Szentendre
Rókalyuk
Tokio 170
Rádió Taxi
Szeged
Új Taxi
Tatabánya
 
Eurotravel   TAXI 3000   
Sziget taxi TaxiCentrum
Pannon Volán
Taxi, Pécs
MB Vip Service
taxi.lap.hu