Felfüggesztett börtön a Citadella 4-u kft. ügyvezetőjének

2007.03.07.

Felfüggesztették?
Tíz hónap felfüggesztett börtönre és egymillió forint pénzmellékbüntetésre ítélte nem jogerősen Veres Istvánt, az egykori Citadella 4-u kft. ügyvezetőjét régészeti lelőhely megrongálása miatt a Budai Központi Kerületi Bíróság kedden - közölte a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága az MTI-vel.

A természetkárosítás bűntette alól első fokon felmentették Veres Istvánt, az egykori Citadella 4-u kft. ügyvezetőjét - közölte a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága. A kerületi bíróság döntése ellen a vád és a védelem egyaránt fellebbezett, így a büntetőügy másodfokon a Fővárosi Bírságon folytatódik.

A Citadella 4-u kft. fél évtizede szakmai és hatósági engedélyek nélkül létesített kávézó teraszt és illemhelyet a Citadella Lődombján. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) örökségvédelmi szempontok alapján a létesítmény bontását elrendelte, ami buldózerrel meg is történt.

A rendőrség 2004 március 2-án nyújtott be vádemelési javaslatot természetkárosítás és rongálás bűntette elkövetése miatt az engedély nélkül épített terasz ügyében. A rendőrség szerint az engedély nélküli építési tevékenység során régészeti lelőhelyek sérültek, illetve semmisültek meg, az építmény létrehozásával megbontották a tájképi egységet.

Az eljárás során Veres István tagadta bűnösségét. Az eset kapcsán számos bírósági eljárás indult. Az egyik perben két és fél éve, 2004. októberében a Fővárosi Bíróság jogerőre emelte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által a céggel szemben kiszabott 20 millió forintos örökségvédelmi bírságot kulturális-régészeti örökség rongálása és megsemmisítése miatt.

Egy másik eljárásban pedig 2004. tavaszán, három éve a Fővárosi Bíróság jogerősen elutasították a Citadella 4-u kft. keresetét, melyben a cég kérte, hogy a bíróság foglaljon állást a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) hatásköréről, illetve az engedély nélkül épített, majd elbontatott Citadella terasz fennmaradási engedélyének elutasítását vizsgálja felül.

A Citadella 4-u kft. ügyvezetője a perben azzal érvelt, hogy a Citadella műemléki védettsége nem megalapozott. A felperesnek álláspontja az volt, hogy az örökségvédelmi hivatal hatáskör hiányában rendelte el a Citadella Garden lebontását, s jogtalanul dózerolták azt le 2002. decemberében.

 MTI