Felfüggesztett börtön a Citadella 4-u kft. ügyvezetőjének

2007.03.07.

Felfüggesztették?
Tíz hónap felfüggesztett börtönre és egymillió forint pénzmellékbüntetésre ítélte nem jogerősen Veres Istvánt, az egykori Citadella 4-u kft. ügyvezetőjét régészeti lelőhely megrongálása miatt a Budai Központi Kerületi Bíróság kedden - közölte a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága az MTI-vel.

A természetkárosítás bűntette alól első fokon felmentették Veres Istvánt, az egykori Citadella 4-u kft. ügyvezetőjét - közölte a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága. A kerületi bíróság döntése ellen a vád és a védelem egyaránt fellebbezett, így a büntetőügy másodfokon a Fővárosi Bírságon folytatódik.

A Citadella 4-u kft. fél évtizede szakmai és hatósági engedélyek nélkül létesített kávézó teraszt és illemhelyet a Citadella Lődombján. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) örökségvédelmi szempontok alapján a létesítmény bontását elrendelte, ami buldózerrel meg is történt.

A rendőrség 2004 március 2-án nyújtott be vádemelési javaslatot természetkárosítás és rongálás bűntette elkövetése miatt az engedély nélkül épített terasz ügyében. A rendőrség szerint az engedély nélküli építési tevékenység során régészeti lelőhelyek sérültek, illetve semmisültek meg, az építmény létrehozásával megbontották a tájképi egységet.

Az eljárás során Veres István tagadta bűnösségét. Az eset kapcsán számos bírósági eljárás indult. Az egyik perben két és fél éve, 2004. októberében a Fővárosi Bíróság jogerőre emelte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által a céggel szemben kiszabott 20 millió forintos örökségvédelmi bírságot kulturális-régészeti örökség rongálása és megsemmisítése miatt.

Egy másik eljárásban pedig 2004. tavaszán, három éve a Fővárosi Bíróság jogerősen elutasították a Citadella 4-u kft. keresetét, melyben a cég kérte, hogy a bíróság foglaljon állást a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) hatásköréről, illetve az engedély nélkül épített, majd elbontatott Citadella terasz fennmaradási engedélyének elutasítását vizsgálja felül.

A Citadella 4-u kft. ügyvezetője a perben azzal érvelt, hogy a Citadella műemléki védettsége nem megalapozott. A felperesnek álláspontja az volt, hogy az örökségvédelmi hivatal hatáskör hiányában rendelte el a Citadella Garden lebontását, s jogtalanul dózerolták azt le 2002. decemberében.

 MTI


 


 

 Közösségi kapcsolatok

 
 
 
 
 
 
 

Dugófigyelő

2020.06.03.
www.utv.hu

Utoljára feltöltött képek

Linkcsere

4Dimenzió Fixshuttle
Taxi 314
Szentendre
Rókalyuk
Tokio 170
Rádió Taxi
Szeged
Új Taxi
Tatabánya
 
Eurotravel   TAXI 3000   
Sziget taxi TaxiCentrum
Pannon Volán
Taxi, Pécs
MB Vip Service
taxi.lap.hu