Budapesti Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya

2007.05.16.

Szakértők véleménye
Több vélemény is elhangzott már a taxikba beszerelhető biztonsági kamerákról, mi most azoknak a véleményére voltunk kíváncsiak, akik a bűnüldözésben hosszú évek tapasztalatát tudhatják maguk mögött.


A mai napra kaptunk időpontot a Budapesti Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályára, ahol Tafferner Éva, megbízott osztályvezető fogadott minket. Segítségére volt a véleményezésben Vicze Henrik, a Rablási Osztály Őrnagya. Az udvaron tartott rögtönzött bemutató után egy irodában foglaltunk helyet, ahol magára a beszélgetésre került sor. Tafferner Éva nagyon röviden, de lényegre törően fogalmazta meg a véleményét.

- Azt, hogy milyen biztonsági kamerát szereltessenek be a kollégáik, azt nem javasolhatom. Én csak magáról a működési elvről, az elképzelésről mondhatok véleményt, ami röviden így hangzik: Nagyon jó elképzelés, amit csak ajánlani tudok! Biztos vagyok abban, ha ez a szerkezet tömegesen beszerelésre kerül, akkor drasztikusan csökkeni fog a taxisok sérelmére elkövetett bűncselekmény.

Vicze Henrik lelkesedése még minket is meglepett, hiszen ő már tovább is fűzte a lehetőségek fonalát. Szerinte igenis több napra, de akár pár hétre is archiválhatónak kellene lennie a felvételeknek, hiszen nem biztos, hogy aznap tudomásukra jut olyan bűncselekmény, amiben az elkövetők taxival érkeztek, esetleg távoztak a helyszínről és egy ilyen archivált felvétel jelentősen megnövelhetné az esélyét a beazonosításuknak, majd a későbbi elfogásuknak.

Kérdésemre, hogy más objektumba felszerelt biztonsági kamerának köszönhetően kerültek-e már elfogásra bűnelkövetők, egyértelmű igennel válaszolt. Akadályát sem látja jogilag, hiszen a gépkocsi belseje magánterületnek számít!

A közel egyórás beszélgetésünk összefoglalásaként mind a bűnmegelőzési, mind a rablási osztály munkatársának egyöntetű véleménye: Nagyon jó elképzelésnek tartják a taxik bekamerázását!