Utcabál és koncert

2005.11.16.

Városháza Park, Budapest
November 17-én ünnepeljük a Főváros Napját: Pest, Buda, Óbuda és a Margit-sziget egyesülésének 132. évfordulóját. Idén a városegyesítés mellett a Fővárosi Önkormányzat megalakulásának 15. évfordulójára is emlékezünk.

A Főváros Napján ingyenes utcabált is tartanak a Károly körúti Városháza Parkban. A 16.00 órától kezdődő politika-mentes koncerten fellép a Bergendy együttes, a Back II Black, az Emil Rulez, Marót Viki és Nova kultúrzenekar valamint a Cotton Club Singers.

A szervezők azt ígérik, hogy a télies időjárás sem jelent akadályt, a hideg ellenére is megtartják a koncerteket. A szilveszteri utcabálokhoz hasonlóan a koncerteken kívül forró teával és forralt borral teszik elviselhetővé a várhatóan zord időt.

A koncertet a főpolgármester fővédnökként támogatja, a rendezvényhez a Főváros anyagilag nem járult hozzá, de az ingyenes terület-használatot támogatja. A főváros vezetése azért állt a kezdeményezés mellé, mert a koncert jó alkalom arra, hogy az önkormányzat tizenötödik születésnapján megköszönjük a várost működtető mintegy 35 ezer ember (önkormányzati dolgozók, BKV-alkalmazottak, közművállalatok munkatársai, közterület-felügyelők, rendőrök és mások) munkáját.

A Fővárosi Önkormányzat központi megemlékezése idén is az ünnepi közgyűlés lesz, ekkor kerül sor a díszpolgári címek, a Pro Urbe és a Budapestért díjak átadására is. A díjak odaítélésére a Fővárosi Közgyűlés ideiglenes bizottságot hozott létre. A képviselők döntése alapján Díszpolgári címet kap: Törőcsik Mari színész, Fischer Iván karmester, Kornai János közgazdász, Radnóti Miklósné Gyarmati Fanny műfordító, irodalmár és Szepesi György sportriporter. Pro Urbe Budapest díjban a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság, Balázs Péter közgazdász, volt Európai Uniós biztos, Benkó Sándor előadóművész, László Imre, a Szent Imre Kórház igazgatója, Nádas Péter író és Vágó István újságíró részesül.

Ugyancsak november 17-én kerül sor a fővárosi diákösztöndíjak átadására a Thália Színházban, valamint a fővárosi támogatással megvalósult budapesti épület-felújítások a legszebb példáit bemutató kiállítás megnyitására az Újvárosházán.

(Főpolgármesteri Hivatal Sajtóiroda)