1500 euróra büntetik a magyar taxisokat az osztrákok

2006.04.02.

Van még mit tanulni!
A fuvarozók kénytelenek becsempészni a szervezett vendéget hazánkba A taxisok azért nem értik az eljárást, mivel előre szervezett fuvaroktól van szó, és nem az utasokat akarják elhappolni a bécsi repülőtéren.

Hétfő óta 1500-2000 euróra bírságolják az osztrák határőrök azokat taxisokat, szállodai személyfuvarozókat a határon, akik úgynevezett üresjáratban lépnek ki, és utast hoznak Magyarországra. A taxisok azért nem értik az eljárást, mivel előre szervezett fuvaroktól van szó, a Nyugat-Magyarországi szállodába érkező vendégekért mennek a bécsi repülőtérre, és nem az utasokat akarják elhappolni az osztrák kollégák elől.

„Nagyon rosszul nevelt stílusban adják elő a dolgot a határőrök, főleg Pamhagennél. Lehet, hogy a túl sok magyar transzfer zavarja őket, de az sem kizárt, hogy a bécsi, repülőtéri taxisok panaszkodtak” – mondta a Krónikának az egyik svájci utazási iroda magyarországi képviselője, aki szerint felfoghatatlan, hogy a svájci központ által küldött utas szállítását a magyar partner nem végezheti el.

A fuvarozók panasszal fordultak a bécsi magyar konzulátushoz, valamint a hazai közlekedési tárcához, mivel így kénytelenek valóssággal becsempészni az utasokat a határon.

Németh Krisztina bécsi főkonzul elmondta: az úgynevezett üresjáratok indítása Magyarországról hazánk uniós csatlakozása után is engedélyköteles. Ezeket az engedélyeket pedig a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál kell igényelni.

„Mindig annak az országnak, ahová ez a transzfer szól, engedélyt kell adnia arra, hogy egy ilyen utat a taxis megtegyen. 2004-ig az osztrák partner folyamatosan küldte ezt az engedélyt, azóta nem kaptunk. Amint eljutott hozzánk a taxisok levele, mi még az nap megkértük az osztrák partner állásfoglalását az ügyben, remélhetőleg néhány nap múlva megérkezik” – fejtette ki Tóth Judit, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szóvivője.

Úgy vélte: lehet azon vitatkozni, hogy a kiszabott 1500 eurós bírság reális vagy irreális, ha ez az osztrák jogszabályokban szerepel, akkor kiróhatják. Ettől függetlenül a taxisoknak van fellebbezési lehetőségük, de előbb meg kell várni az osztrák közlekedési minisztérium állásfoglalását.


Kránitz Balázs