A "legolcsóbb" pécsi taxis társaság néha a legdrágább tud lenni

2012.02.06.

Vigyázat:
Többen panaszolják mostanában, hogy a magát a város legolcsóbb fix viteldíjas társaságként hirdető cég kocsijaiba ülve, s a város belterületén utazva nem a meghatározott viteldíjat kell megfizetniük, hanem jóval magasabb összeg kifizetése ellenében szállították őket haza. Információink szerint más városokból (például Mohácsról) is érkeznek magánzó taxisok a baranyai megyeszékhelyre - elorozni a pécsi kuncsaftokat.

Zajlik az élet taxi-fronton. Egyre több olyan személyszállító kisiparos tűnik fel mostanában Pécsett, aki olcsó, fix viteldíjjal csábítja magához a kuncsaftokat. Az utasok azonban a fuvar végén megdöbbenve tapasztalják, hogy nem a megszabott ár ellenében, hanem magasabb összegért szállították őket haza.

Egy belvárosi étterem tulajdonosa szerint neki elsősorban fiatalok panaszkodnak arra, hogy átverik őket a taxisok. A módszer az, hogy a fuvar végén a sofőrök rámutatnak egy belső táblára, amin az olvasható, hogy az utas által várt összeg csak bizonyos belső területeken érvényes.

- Ez nyilvánvalóan megtévesztő - mondja az étteremtulajdonos, aki szerint a társaság úgy tört be a piacra - és az emberek is úgy tudják -, hogy a fix tarifa Pécs közigazgatási területén belül érvényes.

- Egyébként amennyiben nincs jól látható helyen kihelyezve és feltüntetve, mely területeken érvényes a fix tarifa, akkor beüléskor tudatni kellene a kuncsafttal, hogy amennyiben hosszabb távra kíván utazni, akkor drágább lesz az utazás - véli a gasztroegység üzemeltetője.

Információnkat megerősítették több taxis társaságnál is, a sofőrök leginkább fiatalok panaszaiból értesültek arról, hogy a tiniktől - amennyiben csoportosan ülnek az autóba - gyakran egyenként elkérik a viteldíjat.

A tarifa-ügyben számos, az érintett taxis társaság honlapján feltüntetett telefonszámon érdeklődtünk (volna). A megadott elérhetőségeken azonban - napközben legalábbis - senkit nem tudtunk felhívni. A hívott szám vagy kicsengett, vagy a telefon be sem volt kapcsolva, de olyan szám is akadt, amelyről megtudtuk, hogy azon előfizető már nem kapcsolható.

A problémát tetézi, hogy számos magánzó érkezik a városba a vidék több településéről, rontva a helyi taxisok esélyeit. Ez a helyzet azonban nemsokára rendeződik, hiszen megszületett már egy megállapodás a városvezetés, a BIOKOM Kft. és a taxis társaságok között egy úgynevezett taxiparkoló matrica bevezetéséről. A taxisoknak ezt kötelező lesz kiragasztaniuk az autó hátsó ablakára, amit a közterület-felügyelet munkatársai fognak ellenőrizni. Akinek nem lesz ilyen matricája, az jogtalanul foglalja majd el a drosztokat.