Dupla járulékteher szeptembertől?!

2006.06.15.

65.500 forintos minimum TB
A parlamentnek kedden benyújtott törvényjavaslat szerint szeptembertől mindenkinek a minimálbér kétszerese után kell majd befizetni a járulékokat. A kormány, amely idén 20 milliárdos, jövőre pedig 210 milliárdos többletbevételt vár a járulékalap kiszélesítésétől, a társadalombiztosítási kassza rendbetételének szükségességével indokolja az intézkedést

A járulékalap kiszélesítése vonatkozik az összes egyéni vállalkozóra, a társas vállalkozások személyesen közreműködő tagjaira, sőt várhatóan a munkavállalók után is a minimálbér duplája után kell majd a járulékokat leróni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érintett vállalkozóknak szeptember 1-je után 125 ezer forint után kell járulékot fizetni, összesen 61 950 forintot az eddigi 30 388 helyett. Jövőre viszont már 131 ezer forint lesz a minimum járulékalap, hiszen a minimálbér 62 500-ról 65 500 forintra emelkedik, ráadásul a munkavállalói egészségbiztosítási járulék az idén szeptemberi 2,5 után januárban újabb 1 százalékponttal emelkedik.

A megduplázott járulékokat mindenképp be kell fizetni, és a befizetett összeg egy részét - legfeljebb 27 188 forintot - csak később lehet visszaigényelni, ha a vállalkozó bizonyítani tudja, hogy nem áll akkora jövedelem a lerótt járulékok mögött, amiből azokat fizetni lehetne. A kedvezményt ugyanakkor a törvényjavaslat szerint csak azok kérhetik, akiknek a járulékalapot képező jövedelme (többnyire a vállalkozás bevétele) nem éri el idén a havi 125 ezer, jövőre pedig a 131 ezer forintot. Ha egy vállalkozás ennél csak pár ezer forinttal is több bevételt szerez, már automatikusan a minimálbér kétszeresével kell számolnia.

A munkavállalók esetében a Magyar Hírlap számításai szerint egy minimálbéres alkalmazott után a munkaadónak az eddigi 23 ezer forintos járulékteher helyett 34 762 forintot kell majd fizetni, ha az APEH-től megkapja a járulékkedvezmény teljes összegét.

A módosító javaslatok más újdonságokat is tartalmaznak: a nyugdíjas foglalkoztatottaknak is kell fizetniük 4 százalékot a természetbeni egészségügyi ellátásokhoz való hozzájutás fejében. A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozó után egészségügyi szolgáltatási járulékot kell leróni, ennek mértéke ősztől 10, januártól 16 százalék. Ez váltja fel az eddigi 5 százalékos baleseti járulékot. A jövőben nem csökkenti majd a nyugdíjjárulék-fizetési felső határt a betegállomány. Jövő évtől az őstermelők is fizetnek majd egészségügyi járulékot, 7 millió forint bevételig a minimálbér 50 százaléka szerint, a fölött pedig a teljes minimálbér összegéig. A magánszemélyek külön adózó jövedelmei után fizetendő egészségügyi hozzájárulás 4-ről 14 százalékra emelkedik, a fizetési felső határ 400 ezerről 450 ezer forintra változik.

hiradó