Nem mérnek a jelzőlámpák

2005.11.17.

Bizunk benne
Budapesten nincsenek közlekedési lámpába szerelt traffipaxok, az ilyen automata sebességmérőkről szóló hír nem igaz - mondta el a Budapesti Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának munkatársa szerdán.

Szeli Zsolt őrnagyot, a forgalombiztonsági osztály vezetőjét annak apropóján kérdezte meg az MTI, hogy egy interneten terjedő levél szerint automata traffipaxokat szereltek a f őváros több közlekedési lámpájába, a listát azzal hitelesíti küldője, hogy azt írja, az a felszerelő cégektől jött.

A lista szerint többek között a Róbert Károly körúton a Domusnál, a Ferenc körút és az Üllői út sarkán, a Rákóczi térnél, a Hegyalja út és a Jagelló út sarkán, a Fehérvári úti piacnál szereltek közlekedési lámpába automata traffipaxot, aminek a lényege, hogy piros lámpánál lefotózza az áthaladó járművet, zöld jelzésnél pedig a gyorshajtókat.

"Egyetlenegy, közlekedési lámpába telepített mérőműszer sincs Budapesten, az erről szóló hír nem igaz; ezt a technikát nem alkalmazzuk a fővárosban" - jelentette ki az őrnagy.

Hozzátette: valóban van Budapesten egy fixen telepített traffipax, az M3 bevezet ő szakaszán, a Szerencs utca kereszteződésében, de az sem a lámpába van szerelve, hanem egy külön dobozban van.

A traffipax általános szabályairól szólva elmondta: a közúton közlekedők sebességét bárhol mérheti a rendőrség. Az eszközöket azonban a BFRK-n általában gépjárművekbe építették be, illetve működtethetők állványról vagy menet közben is. Egy átlagos napon, egyidőben mintegy tíz készülék dolgozik.
A rendőrségnek nincs arról információja, jelent-e valamilyen visszatartó hatást egy-egy ilyen internetes levél. Az őrnagy szerint ugyanakkor a sebességet betartani a balesetek megelőzése miatt kell és nem azért, mert mérik a sebességet.

Forrás: Budapest Portál