Ennyi: a jó példa hatékonyabb a büntetésnél

2009.04.15.

Kaposvár
Példát mutatnak és segítik a rendőrök munkáját mostantól a kaposvári taxisok és a buszosok is. Előzékenyebbé, udvariasabbá teszik a városi közlekedést és jelzik az azt nehezítő jelenségeket.

 

Minderről szerdán írt alá együttműködési megállapodást a Kaposvári Rendőrkapitányság, a Tömegközlekedési Zrt és a két legnagyobb taxitársaság.
Az országban egyedülálló kezdeményezésről Kemény Gábor kaposvári rendőrkapitány elmondta: a taxik és buszok nagy hatással vannak a város közlekedésére, sokat járnak a város útjain.
Észlelik az esetleges problémákat, ám eddig nemigen tudtak mit tenni.

 

Mostantól az együttműködés értelmében jelzik a rendőrségnek például a szabálytalanul, a közlekedést akadályozóan parkoló autókat, a jelzőtáblákat eltakaró fákat, és a rendőrök intézkednek, ha kell, felveszik a kapcsolatot az illetékesekkel. De már elkezdődött egy felmérés is a taxisok segítségével: feltérképezik azokat a kereszteződéseket, ahol nehézségekbe ütközik az öt méteres távolság betartása. Ha nem egyértelmű, ott felfestéssel jelzik majd.

De példát is mutatnak a taxik és buszok vezetői azzal, hogy betartanak minden szabályt és azt is megmutatják, hogyan kell udvariasan viselkedni a közlekedés többi szereplőjével. A tömegközlekedési társaságnál ennek már hagyománya van, hisz – mint Csapó József elmondta – jutalmazzák a balesetmentesen közlekedő sofőröket és ami országosan is ritka, közlekedéspszichológust is alkalmaznak. A Taxi5 és a Kapos Taxi több mint félszáz munkatársa pedig ezzel is szeretné erősíteni, hogy a taxisokról kedvező kép alakuljon ki. S természetesen számukra különösen fontos, hogy a város közlekedése biztonságos legyen. A példamutatás talán ezen is segíthet.

A rendőrök is azt vallják: elsősorban nem a büntetésekkel kell javítani a közlekedési helyzeten, hanem példamutatással, figyelemfelhívással, s a bírság csak a végső esetben következhet. A Kaposvári Rendőrkapitányság Ennyi kampánya egyébként – mint a sajtótájékoztatón elhangzott – eredményes volt. A városban negyedével csökkent a balesetek száma az első negyedévben. Halálos baleset pedig nem volt.