Luc Besson Magyarországon

2006.12.19.

Kultúra
Arthur és a villangók című filmje magyarországi vetítésének megkezdése előtt Luc Besson francia producer-rendező Budapestre látogat és szerdán személyesen mutatja be legújabb alkotását a sajtó képviselőinek - tájékoztatta a film forgalmazója az MTI-t.

A 47 éves alkotó az átala írt mesekönyv történetét vitte vászonra. A főhős eltűnt nagyapja után kutatva jut el a titokzatos és mindaddig kitalációnak hitt villangók birodalmába. A kisfiúnak nem csak a villangókon kell segítenie, a tét odahaza is nagy: meg kell menteni a családi házat az elárverezéstől, ebben pedig sokat segíthet a villangók földjén sejtett mesés kincs. Az Arthur és a villangók december 28-tól látható a magyarországi  mozikban.
Luc Besson 24 évesen, 1983-ban az Élethalálharc című sci-fivel kezdte rendezői karrierjét, az alkotással húsz nemzetközi díjat nyert.
A filmet a már magas költségvetéssel és nemzetközi sztárokkal forgatott Metró (1985) követte, majd 1988-ban A nagy kékség (1988), amely a rendező legismertebb és legtöbbet méltatott alkotása lett.
A rendező 1990-ben forgatta a Nikita, majd az Atlantis (1991), a Léon, a profi (1994), Az ötödik elem (1997), a Jeanne d,Arc - az orléans-i szűz (1999), tavaly pedig az "Angel - A" című alkotásait. Besson az idén ősszel egy rádióadásban jelentette be, hogy Arthur és a villangók című munkájával befejezte rendezői karrierjét, ezentúl kizárólag producerként dolgozik.
Hat évvel ezelőtt Pierre-Ange Le Pogammal létrehozta EuropaCorp nevű produceri irodáját, amely olyan francia és nemzetközi filmek gyártásával foglalkozott, mint a Taxi, a Wasabi - Mar, mint a mustár Jean Reno főszereplésével, A sárkány csókja Jet Li rendezésében, de Luc Besson nevéhez fűződik néhány rendezői munka is, mint például Vincent Perez Angyalbőr, vagy Tommy Lee Jones Melquiades Estrada három temetése című alkotása.

MTI.