CNG töltőállomás a reptérnél

2019.01.06.

CNG töltőállomás a reptérnél

Magyarországon a gázzal autózásnak egészen hosszú múltja van. Az autósok már 4-5 évtizeddel ezelőtt felfedezték, hogy a palackból átfejtett PB-gázzal sokkal gazdaságosabb és takarékosabb az élet. Mellesleg tisztább is, hiszen a gáz égetésekor sokkal kevesebb a füst és a korom. A szocialista autókba egyszerű és olcsó volt gázreduktort szerelni, és ha hozzáértő szerelő végezte a munkát, még üzembiztos is volt a jármű

Aztán kisebb csoda történt: 1993-ban Szegeden megnyitott az első nyilvános magyar CNG töltőállomás. Egy fecske viszont nem csinált még nyarat, évtizedeknek kellett eltelnie, mire a kúthálózat elérte a mostani állapotát: Budapesten és környékén nem kevesebb, mint 8 helyen lehet földgázt tankolni. Ez még mindig nem túlzottan sok, de szerencsére elmúltak azok az idők, amikor egy órát kellett sorban állni a Mázsa téri (kicsit nehezen működő) CNG kútoszlophoz.

És most már egy szép új CNG kútoszlop is várja a CNG-vel járó taxisokat a reptérnél, az Üllői út végén, az AVIA töltőállomáson. Alig pár száz méterre a reptér bejáratától. És hogy még jobb legyen: az üzemanyag ára a nyitási akció keretében csak 305 Ft / kg. És még ennél is lehet kedvezőbb: AVIA taxis okos kártya kiváltása esetén (a kúton díjmentesen igényelhető) csak 299 Ft a gáz kilója.

(x)